iPad 2: Crash test στο πολυαναμενόμενο gadget

Έχοντας παρόμοιες δομικές αδυναμίες με τον προκάτοχό του, αλλά και υπολογίσιμες βελτιώσεις, το iPad 2 βγαίνει στην ελληνική αγορά. Τα υπέρ και τα κατά.
iPad 2: Crash test στο πολυαναμενόμενο gadget
του Πάρη Καπράλου

Πριν έναν χρόνο περίπου, έναν ανταγωνιστή (Motorola Xoom) μετά, και 60.000 εφαρμογές κατόπιν -όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί στην κριτική παρουσίαση του το TechRadar- ο κόσμος γνώρισε το iPAD. Η συσκευή, παρά τον ελκυστικό και καινοτόμο σε πολλές πτυχές του σχεδιασμό της, είχε μερικές “κραυγαλέες” και αδιανόητες για τη σημερινή εποχή παραλείψεις. Μετά από όλες τις παραπάνω “συγκλονιστικές” εξελίξεις εγένετο iPad 2. Η Apple φαίνεται να ακροάστηκε τον κόσμο της, αν και διέψευσε όσους διέδιδαν φήμες στην αγορά ότι το νέο μηχάνημα θα κάνει εκπληκτικά πράγματα συνδυάζοντας δυνατότητες που καμιά συσκευή δεν προσφέρει αυτή τη στιγμή...

Το iPad 2 είναι μία βελτιωμένη στα σημεία έκδοση του iPad, γεγονός εξαιρετικά ευχάριστο, αλλά δεν είναι καθόλου η υπερθεαματική συσκευή που η εταιρεία υπόσχεται, ενώ πολλά πράγματα που οι ανακοινώσεις της λένε δεν αφορούν τον χρήστη. Παρ' όλα αυτά, με τα “φετινά” χαρακτηριστικά του το iPad 2 πλέον είναι μία πολύ πιο “επιλέξιμη” συσκευή από τον προκάτοχο του.

Το νέο μοντέλο λοιπόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, είναι ταχύτερο, ελαφρύτερο και με μπαταρία διάρκειας 10 ωρών (δηλαδή όσο και το προηγούμενο μοντέλο), και θα είναι διαθέσιμο από τις 26 Μαρτίου 2011 στην Ελλάδα -παρά την ανακοίνωση της εταιρείας για τις 25 Μαρτίου, εξαιτίας προφανώς της εθνικής γιορτής και αργίας, που iPad 2 δεν κοιτά.

Η συσκευή είναι κατά 33% λεπτότερη και 15% ελαφρύτερη, διατίθεται σε λευκό και μαύρο χρώμα, ενσωματώνει “δύο φορές ταχύτερο από την προηγούμενη έκδοση, επεξεργαστή της Apple Α5 dual-core”, το εξελιγμένο για φορητές συσκευές λειτουργικό σύστημα iOS 4.3, καθώς και μια κάμερα σε κάθε όψη, ενώ προσφέρει εκπληκτική ταχύτητα browsing, μοναδικά γραφικά, αλλά και μια σειρά βελτιώσεων στην τεχνολογία AirPlay, και μιά 9,7 ιντσών LED-backlit glossy widescreen Multi-Touch οθόνη.

Οι δύο κάμερες που ενσωματώνει η συσκευή δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να τραβήξει video 720p, αλλά και να συνομιλήσει με άλλους χρήστες που διαθέτουν iPad, Mac, iPod touch ή iPhone 4 μέσω της πρωτοποριακής εφαρμογής FaceTime. Η συσκευή διαθέτει τη δυνατότητα browsing στο Internet μέσω του Safari και του iTunes Home Sharing, για ανταλλαγή e-mails, για όσους θέλουν να βλέπουν φωτογραφίες και video σε καταπληκτική ανάλυση, να ακούνε μουσική, να παίζουν παιχνίδια, να διαβάζουν ebooks.

Ο χρήστης αν θέλει μπορεί να αγοράσει ξεχωριστά και το Smart Cover, ένα κάλυμμα με μοναδικό μαγνητικό μηχανισμό αναδίπλωσης, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και επιλογή σε δέρμα ή πολυουρεθάνη. Το Smart Cover προσαρμόζεται και αφαιρείται εύκολα, παρέχει προστασία στην οθόνη, ενώ αυτόματα ενεργοποιεί το iPad 2 όταν είναι ανοιχτό και το θέτει σε κατάσταση αναμονής με το κλείσιμό του. Περισσότερες από 350.000 εφαρμογές, διαθέσιμες ήδη στο App Store, «τρέχουν» στο iPad 2 σύμφωνα με την ανακοίνωση της Apple ενώ οι εφαρμογές iMovie και GarageΒand, προσαρμόστηκαν στο iPad 2.

Μερικές παρατηρήσεις
Το iPad 2 θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, Wi-Fi και Wi-Fi + 3G και σε χωρητικότητες των 16, 32 και 64 GB. Παρ' ότι είναι λεπτότερο και ελαφρύτερο (πάχος μόλις 8.8 χιλιοστά και βάρος 601 γραμμάρια στην έκδοση Wi-Fi) από το iPad, χρησιμοποιεί την ίδια μεγάλης διάρκειας μπαταρία 10 ωρών. Αυτό είναι πραγματικά επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι πράγματι όπως διατείνεται η εταιρεία ο επεξεργαστής της συσκευής είναι διπλάσιας ταχύτητας, το μηχάνημα ωστόσο απέχει πολύ από το να είναι ταχύτερο από τον πρόγονο του αφού οι περισσότερες εφαρμογές που “τρέχει” απορροφούν υπερδιπλάσιους πόρους συστήματος από τις προηγούμενες εκδόσεις τους, με κορυφαίο παράδειγμα τον Safari. Μην περιμένετε λοιπόν ότι η νέα συσκευή θα “πετάει” σε όλες τις λειτουργίες της γιατί κινδυνεύετε να απογοητευτείτε.

Επίσης, πείτε με γκρινιάρη, αν θέλετε, αλλά ούτε αυτή η έκδοση υποστηρίζει τη διαδικτυακή “γλώσσα” Flash που χρησιμοποιούν πολλά sites στο internet, με αποτέλεσμα ούτε σε αυτή την έκδοση οι χρήστες να μπορούν να δουν flash videos, videoclips, αλλά και ολόκληρα sites, που την χρησιμοποιούν και δεν είχαν την “πρόνοια” να διατίθενται και σε έκδοση που να είναι σε θέση να διαβάζει το iPad2.

Η ποιότητα της οθόνης και η ανάλυσή της παραμένει ακριβώς στις ίδιες προδιαγραφές με τον προκάτοχο του μηχανήματος (1024 x 768 pixel). Εκεί που σύμφωνα με τις προδιαγραφές λειτουργίας τόσο του επεξεργαστή όσο και του συγκεκριμένου λογισμικού θα δείτε άψογη λειτουργία είναι το iMovie, ενώ σημαντική βελτίωση θα δουν οι χρήστες και ως προς τα απαιτητικά σε γραφικό περιβάλλον παιχνίδια.

Θεμελιώδης βελτίωση είναι οι δύο κάμερες, αλλά πραγματικά αμφιβάλλω ότι κάποιος χρήστης θα βολευτεί ιδιαίτερα να τραβά φωτογραφίες κραδαίνοντας στον αέρα το ομολογουμένως “αβάσταχτα” ελαφρύ tablet του. Άλλωστε η εκπληκτική ανάλυση των 0,3 Mpixels σε VGA ποιότητα (!) θα αποθαρρύνει ακόμη και τους πιο ανεκτικούς χρήστες από το να τη χρησιμοποιήσουν ποτέ για να τραβήξουν φωτογραφίες. Παρ' όλα αυτά, η εμπρόσθια κάμερα τραβά καλό βίντεο, αν και όχι στην HD ποιότητα που τραβάει η κάμερα της οπίσθιας όψης της συσκευής. Άριστης ποιότητας είναι το μικρόφωνο.

What's next?
Αυτό που περίμενε όλος ο κόσμος με αγωνία, δηλαδή κάποια εφαρμογή / δυνατότητα που δεν προσφέρει καμιά άλλη συσκευή στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι κάτι που δεν θα βρείτε στο iPad 2. Συνεπώς οι προσδοκίες μεταφέρονται στο επόμενο μοντέλο για το οποίο οι “κακές γλώσσες” λένε ότι είναι ήδη σχεδόν έτοιμο, αλλά ότι η εταιρεία δεν το λανσάρει ακόμα, ώστε οι ανταγωνιστές της να μην είναι σε θέση να το αντιγράψουν άμεσα, αφού τώρα αναγκάζονται να βγάλουν ό,τι καλύτερο έχουν.

Πολύς λόγος γίνεται συγκεκριμένα για τον νέο ανταγωνιστή της συσκευής στον οποίο έχει αναδειχτεί στην Αμερική το Motorola Xoom, που ουσιαστικά είναι το iPad 2 με υποδεέστερο design και βελτιωμένες δυνατότητες από το “νέο φρούτο” της Apple. Κι αν “ένα μήλο δεν έφερε (τελικά) την Άνοιξη” ούτε του 2011, ίσως το επόμενο θα την φέρει.
 
Η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπω τον λόγο που κάποιος κάτοχος του iPad θα πρέπει να αγοράσει το iPad 2, όπως βεβαίως δεν θεωρώ επαρκείς τις βελτιώσεις της συσκευής έναντι του προκατόχου της. Παρ' όλα αυτά, η νέα συσκευή έχει σίγουρα δώσει περισσότερη έμφαση στη φορητότητα, στα multimedia, στην διαχείριση πλούσιων γραφικών γενικότερα, ενώ κάτι αρχίζει να κινείται στον χώρο των game developers, με φήμες σε όλο το internet σχετικά με την ανάπτυξη ή προσαρμογή γνωστών παιχνιδιών για τον νέο επεξεργαστή και για το “περιβάλλον” του iPad, οι οποίες -αν αποδειχτούν αληθινές- σίγουρα θα προσθέσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη συσκευή.

Ο γόρδιος δεσμός μοντέλων και τιμής
Το νέο iPad κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικά μοντέλα που το καθένα έχει τρεις διαφορετικές χωρητικότητες. Η διαφορά των μοντέλων -πέρα και πάνω από τη χωρητικότητα- αφορά τη σύνδεση με δίκτυα. Συγκεκριμένα υπάρχει η έκδοση με δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα WiFi (ασύρματο δίκτυο και internet), και η έκδοση με δυνατότητα σύνδεσης σε WiFi και 3G (ασύρματο ή/και κινητό δίκτυο & internet). Οι διαφορετικές χωρητικότητες των μοντέλων είναι 16, 32 και 64 GB. Στις ΗΠΑ τα μοντέλα κυκλοφορούν από τις 11 Μαρτίου, οπότε έχουν διατεθεί με τις αρχικές περυσινές τιμές πώλησης του iPad, το οποίο συνεχίζει να πωλείται κανονικά, αλλά σε τιμές κατά 100 δολάρια περίπου χαμηλότερες.

Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση των τιμών, η εκτίμηση όμως είναι ότι θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική. Αν αυτό το σενάριο επαληθευτεί, οι εκτιμώμενες τιμές θα κυμανθούν σε 529€, 639€ και 739 ευρώ (τελικές τιμές συμπεριλαμβανομένου φόρου) για την έκδοση WiFi, και 639€, 739€, 839 ευρώ (τελικές τιμές συμπεριλαμβανομένου φόρου) για την έκδοση 3G & WiFi. Ωστόσο για σιγουριά θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ημέρες.

Ως προς τη διαθεσιμότητα, όπως τονίσαμε και παραπάνω αυτή έχει οριστεί για την Ελλάδα στις 26 Μαρτίου, ωστόσο, τα μεγαλύτερα καταστήματα έχουν ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα λίστες αναμονής. Αν είστε “αποφασισμένοι”, ίσως θα έπρεπε να ακολουθήσετε μια τέτοια τακτική, δεδομένου ότι στις ΗΠΑ το νέο μοντέλο πούλησε σχεδόν 450.000 κομμάτια την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v