Κινητά από 15 ευρώ: Οι πιο απλές και οικονομικές συσκευές

Από τους λάτρεις της τεχνολογίας, που χρειάζονται πάντα ένα δεύτερο κινητό, μέχρι και τους εντελώς αμύητους, οι οποίοι ψάχνουν την πιο εύκολη στην χρήση συσκευή, όλοι αναζητούν απλές αλλά και οικονομικές λύσεις. Εδώ θα δείτε τις καλύτερες, με τιμές που ξεκινούν από τα 15 ευρώ.
Κινητά από 15 ευρώ: Οι πιο απλές και οικονομικές συσκευές
του Πάρη Καπράλου

Ένα κινητό που να κάνει τα “βασικά”… Πλέον, δεν είμαστε απολύτως σίγουροι τι πρέπει να “κάνει” αυτό το κινητό. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεσαι ένα δεύτερο τηλέφωνο “μόνο για κλήσεις”, για τον πιτσιρικά (αν είναι πολύ “πιτσιρικάς” βεβαίως δεν συνίσταται να κουβαλά πάνω του κινητό, ή αν είναι λιγότερο “πιτσιρικάς” αποκλείεται να θέλει “ένα απλό κινητό”!), για την ηλικιωμένη μητέρα μου, για μένα γιατί δεκάρα δεν δίνω να τραβάω φωτογραφίες, να ακούω μουσική και ραδιόφωνο ή να μπαίνω στο internet με αυτό, για τις πρώτες μέρες στο στρατό, γιατί είμαι φοιτητής και το έχασα / μου το έκλεψαν και μου μένει πολύς μήνας στο τέλος των χρημάτων, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο...

Έχετε επισκεφτεί κάποιο κατάστημα πώλησης ειδών κινητής τηλεφωνίας τελευταία; Αν είστε υπέρμαχος της απλότητας στα κινητά το 2011 είναι η χρονιά σας. Μπορείτε να αγοράσετε κινητό τηλέφωνο με ένα εύρος τιμής της τάξης των 15 – 60 ευρώ, και το σημαντικότερο, θα έχετε πάρει μία καλή συσκευή, εντελώς νέα, και όχι μία προβληματική “αντίκα”. Τι συμβαίνει; Οι εταιρείες τρελάθηκαν; Οχι. Απλώς συνειδητοποίησαν ότι η άποψη που επί τόσα χρόνια είχαν αναφορικά με τα απλούστερα μοντέλα κινητών ότι δηλαδή απλούστερα μοντέλα κινητών χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που δεν θέλουν άλλες δυνατότητες και με μοναδικό κριτήριο την τιμή τους ήταν λανθασμένη. Οι εταιρείες φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι ανάμεσα στους δυνητικούς πελάτες τους βρίσκονται χρήστες συσκευών κινητών 5ετίας “και βάλε”, όχι επειδή “δεν θέλουν και πολλά από το κινητό τους”, αλλά επειδή ΘΕΛΟΥΝ ένα απλό κινητό.

Αξιοποιώντας νέες διατάξεις και κυκλώματα τα οποία ενσωματώνουν πολλά από τα εξαρτήματα που παλιότερα χρειαζόταν να είναι ξεχωριστά μέσα σε μία συσκευή, οι κατασκευαστές κατάφεραν να ρίξουν σημαντικά τα κόστη και παράλληλα να βελτιώσουν τα “απλά στη χρήση” κινητά, γεγονός που ωφέλησε σημαντικά και την υποκατηγορία για την οποία μιλάμε. Έτσι, τα κινητά που θα σας προτείνουμε έχουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους δυνατότητα σύνδεσης ασύρματου handsfree μέσω Bluetooth, ενσωματωμένο ραδιόφωνο, δυνατότητες επέκτασης της μνήμης τους, είναι 3G, και ορισμένα έχουν και κάμερα -αν και όχι αξιώσεων.

Άλλο κοινό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων τηλεφώνων είναι το design: είναι όλα “candybar”, το κλασσικό σχήμα τηλεφώνου, αφού έρευνες προτιμήσεων που έτρεξαν οι κατασκευαστές τα τελευταία τρία χρόνια έδειξαν ότι όσοι θέλουν το κινητό να παραμένει “τηλέφωνο” προτιμούν το απλό design. Πλεονέκτημα των συγκεκριμένων συσκευών είναι συνήθως η αυξημένη ζωή μπαταρίας, η οποία προσεγγίζει σημαντικά τους ισχυρισμούς για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας των κατασκευαστών.

Στις συσκευές με πλήθος δυνατοτήτων η αυτονομία της μπαταρίας ποτέ δεν κινείται έστω κοντά στη διάρκεια αυτονομίας που -υπό εργαστηριακές συνθήκες μοναδικής λειτουργίας της Συνομιλίας, ή της Αναμονής- ισχυρίζεται ότι έχουν ο κατασκευαστής, επειδή αυτές οι συσκευές, ακόμη και σε κατάσταση Αναμονής, δεν πραγματοποιούν σχεδόν ποτέ μονάχα αυτή τη λειτουργία. Στις συσκευές όμως της χαμηλότερης υποκατηγορίας της κατηγορίας “Απλές στη χρήση” -που είναι αυτή που εξετάζουμε σήμερα- όταν ένα κινητό βρίσκεται σε “αναμονή” δεν κάνει τίποτα, απλά παραμένει ανοικτός ο πομποδέκτης -ή στη χειρότερη το Bluetooth, αν είναι συνδεδεμένο με ασύρματο handsfree, ενώ στην συνομιλία συμβαίνουν τα αντίστοιχα, οπότε η εν λόγω κατηγορία έχει κατά κανόνα μεγάλη αυτονομία μπαταρίας.

Tips & Tricks
Όπως σε όλες τις περιπτώσεις έχει σημασία η συσκευή που θα επιλέξετε να σας βολεύει και να είναι εύχρηστη με βάση τα δικά σας, προσωπικά κριτήρια. Στα περισσότερα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας μπορείτε πλέον να κρατήσετε στα χέρια σας τη συσκευή. Τι πρέπει να κοιτάξετε; Σίγουρα θα πρέπει να δείτε πόσο εύκολα πληκτρολογείτε έναν αριθμό, πόσο μεγάλη ή μικρή σας φαίνεται η οθόνη και βεβαίως, πόσο στιβαρή κατασκευή είναι το κινητό συνολικά.

Το πόσο στιβαρό είναι το κινητό το αντιλαμβάνεστε σφίγγοντας το στο χέρι σας και αφήνοντας το απότομα. Αν νιώσατε τρίξιμο αυτό δεν προμηνύει καλά πράγματα για την αντοχή του σε πιθανές πτώσεις, αλλά και για τη γήρανση του. Είναι αυτό που λέμε στα κινητά “τα πλαστικά τρίζουν”. Στη πραγματικότητα δεν θα ακούσετε τη συσκευή να τρίζει, θα το νιώσετε -και θα σας ενοχλήσει- αν κρατάτε ώρα το κινητό στα χέρια σας γράφοντας μηνύματα, ή μπορεί να το αντιληφθείτε τη πρώτη φορά που αυτό θα σας πέσει από τα χέρια σας, από αυτό που θα πάθει πέφτοντας. Αν και φθηνά στο κόστος, τα candybar είναι ο καλύτερος σχεδιασμός από άποψη αντοχής, οπότε είναι κρίμα αν ένα συγκεκριμένο μοντέλο δεν τον εκμεταλλεύεται, ακόμη κι αν το στοίχημα της αντοχής δεν αφορά τυπικά αυτή τη κατηγορία συσκευής.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Nokia C1-01
Πολύ όμορφο, με παρόμοιο design με τα candybar τηλέφωνα της επαγγελματικής σειράς "Ε" (όπως, π.χ. το Ε51) το Nokia C1 διαθέτει μεγάλη οθόνη για τη συγκεκριμένη κατηγορία και αυξημένες δυνατότητες. Η διαγώνιος της οθόνης είναι 1,8" (με 65Κ χρώματα) ενώ η συσκευή σας επιτρέπει να στέλνετε MMS, να συνδέεστε μέσω Bluetooth ή να συνδέετε το κινητό σας με τον υπολογιστή σας για μεταφορά μουσικής και δεδομένων μέσω USB. Αξιοσημείωτο τόσο για τη κατηγορία στην οποία ανήκει όσο και για την τιμή του, είναι το γεγονός ότι η συσκευή δίνεται και για σύνδεση στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα μπορεί σε σύνδεση με το ηλεκτρονικό κατάστημα της Νokia να παρέχει πρόσβαση στις υπηρεσίες Instant Messaging, το Internet και τις υπηρεσίες Ovi Life Tools στον χρήστη.

Η ψυχαγωγική πλευρά του κινητού δεν είναι υποβαθμισμένη, αφού μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας τραγούδια (σε mp3 μορφή μόνο) με την ενσωματωμένη εφαρμογή αναπαραγωγής μουσικής, ενώ χάρη στο ραδιόφωνο FM μπορείτε να συντονιστείτε στους αγαπημένους σας σταθμούς για ενημέρωση ή ψυχαγωγία. Ακούστε δυνατά την αγαπημένη σας μουσική με τα ενσωματωμένα, στερεοφωνικά ηχεία, ή συνδέστε οποιοδήποτε σετ ακουστικών στην υποδοχή 3,5 mm ή ασύρματα μέσω Bluetooth.

Η ενσωματωμένη μνήμη 64ΜΒ του Nokia C1 σας επιτρέπει να ξεκινήσετε τις εργασίες σας άμεσα, ενώ έχει τη δυνατότητα επέκτασης μέσω microSD μέχρι τα 32GB. Οι διαστάσεις της συσκευής είναι λογικές για το σχεδιασμό της και το βάρος της μάλλον μικρό: 108 x 45 x 14 mm στα 78 γραμμάρια. Η τελική ενδεικτική τιμή του τηλεφώνου στην Ελλάδα είναι 59 ευρώ συμπεριλαμβανομένου φόρου, συνοδεύεται από δύο χρόνια εγγύηση, και κυκλοφορεί από τα μέσα Ιανουαρίου.

LG GS105
Το LG GS105 είναι ένα μικρό αλά εργονομικό για τις διαστάσεις του κινητό με έγχρωμη οθόνη 1,5 ιντσών και μεγάλα πλήκτρα για εύκολη χρήση. Με πάχος μόλις 12,9 χιλιοστά και εξαιρετικά ελαφρύ (μόλις 65g), είναι προορισμένο να απλοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνείτε, αφού από την αρχή θα το νιώσετε άνετο στο χέρι σας. Επιπλέον των δυνατοτήτων συνομιλίας κα μηνυμάτων, μπορείτε να ακούτε ραδιόφωνο -με τη χρήση του ενσύρματου handsfree. Η κατασκευάστρια εγγυάται αυτονομία μπαταρίας 400 ώρες σε αναμονή και κάτι λιγότερο από 5 ώρες σε συνομιλία, ενώ η εμφάνιση της συσκευής είναι εξαιρετικά καλαίσθητη.

Η συσκευή κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά και καλύπτεται από 2 χρόνια εγγύηση. Η τελική ενδεικτική τιμή λιανικής είναι μόλις 30 ευρώ, και συμπεριλαμβάνει φόρο.

Samsung E1170
Με τα δύο μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του να είναι η τιμή και μερικές περίεργες αλλά ιδιαίτερα διευκολυντικές δυνατότητες του, το κινητό έχει εξαιρετικό design. Το GT-E1170 προσφέρει αξιοσημείωτα μεγάλη διάρκεια μπαταρίας και παρουσιάζει κάποιες έξυπνες -ανέξοδες στη ενσωμάτωση τους από τον κατασκευαστή- δυνατότητες. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν η λειτουργία ψεύτικης κλήσης, προκειμένου να ξεφύγετε διακριτικά από τις "δυσάρεστες" κοινωνικές συναντήσεις και η δυνατότητα αποστολής σήματος SOS ακόμη και με SMS με το πάτημα ενός κουμπιού.

Με εξαιρετικά δυνατή μπαταρία για τη κατηγορία του (λιθίου, 1000mAh) αποδίδει χρόνο ομιλίας που αγγίζει τις 10 ώρες και χρόνο αναμονής που φτάνει ακόμη και τις 830 ώρες. Οι διαστάσεις του είναι 108 Χ 46 Χ 14 mm και το βάρος του στα 72 γραμμάρια. Η συσκευή είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά προς 20 ευρώ (τιμή που συμπεριλαμβάνει φόρο), και συνοδεύεται από 2 χρόνια εγγύηση.

Alcatel OT-209
Αν διαβάζετε συχνά άρθρα για κινητά τηλέφωνα σίγουρα έχετε προσέξει τον χαρακτηρισμό "ένα τίμιο κινητό" που χρησιμοποιούμε κατά καιρούς όλοι οι αρθρογράφοι του χώρου της Τεχνολογίας, για να περιγράψουμε συσκευές που κάνουν ακριβώς ό,τι υπόσχονται και προσφέρονται στη σωστή τιμή. Αν υπήρχε εγκυκλοπαιδικό λήμμα για την εν λόγω έκφραση, η φωτογραφία του Alcatel OT-209 θα έπρεπε να το συνοδεύει.

Ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση, εξοπλισμένο με έγχρωμη οθόνη 1,45" στα 65.000 χρώματα , με ραδιόφωνο και ένα πολύ διευκολυντικό μικρό φακό ενσωματωμένο, το κινητό έχει πλήκτρα που προεξέχουν και φωτίζονται, καθιστώντας τη χρήση του ιδιαίτερα εύκολη. Παράλληλα, οι διαστάσεις του είναι λιλιπούτειες (108 Χ 46 Χ 155) και το βάρος του περιορίζεται στα 68 γραμμάρια.

Αυτό που δεν σας είπα μέχρι τώρα είναι η τιμή του. Η τελική ενδεικτική τιμή λιανικής του τηλεφώνου είναι 14 ευρώ και 90 λεπτά, γεγονός που το καθιστά το φθηνότερο κινητό τηλέφωνο παγκοσμίως! Η συσκευή είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα εδώ και περίπου έναν μήνα, και συνοδεύεται από 2 χρόνια εγγύηση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v