Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε μεταχειρισμένα gadget

Υπολογιστές και αξεσουάρ, κάμερες, tablets, smartphones. Αν αποφασίσετε να τα αγοράσετε μεταχειρισμένα δείτε τι πρέπει να προσέξετε για να μην… τρέχετε.
Τι να προσέξετε όταν αγοράζετε μεταχειρισμένα gadget
Τα μεταχειρισμένα προϊόντα αποτελούν μια ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αγοράσουν κάτι χωρίς να χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Όταν μάλιστα μιλάμε για την αγορά των gadgets όπου οι τιμές συχνά… ξεφεύγουν τότε η αγορά ενός μεταχειρισμένου φαίνεται ακόμα πιο ελκυστική. Είναι όμως ακίνδυνη; Όχι πάντα.

Τα μεταχειρισμένα προϊόντα κρύβουν δεκάδες παγίδες για τον υποψήφιο αγοραστή και επομένως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά τους. Σίγουρα η τιμή είναι μεγάλο δέλεαρ, τι γίνεται όμως αν η συσκευή δεν δουλεύει; Ή έχει ελαττώματα; Η βρίσκεται στα… τελευταία της;

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να μην την «πατήσετε» αγοράζοντας μεταχειρισμένα τεχνολογικά προϊόντα.

Υπολογιστές και κομμάτια υπολογιστών

Αν δεν θέλετε να πάρετε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και να πληρώσετε ένα κάρο λεφτά, τότε ένα ελαφρώς παλαιότερο μηχάνημα μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τη δουλειά σας και με το παραπάνω. Όμως θα πρέπει να βεβαιωθείτε πρώτα ότι είναι σε καλή κατάσταση για να μπορεί να την κάνει (τη δουλειά), ιδιαίτερα αν είναι laptop αφού η συγκεκριμένη κατηγορία υπολογιστών δέχεται και τις περισσότερες επιβαρύνσεις κατά τη χρήση.

Αρχικά, κατασταλάξτε όσον αφορά στο τι ακριβώς θέλετε από έναν υπολογιστή και σιγουρευτείτε αν σας συμφέρει καλύτερα να πάρετε καινούργιο ή μεταχειρισμένο. Καλό θα ήταν στην δεύτερη περίπτωση να προτιμήσετε την αγορά «χέρι – χέρι» έτσι ώστε να τσεκάρετε το προϊόν για τυχόν ζημιές, την οθόνη για «νεκρά» pixel και αποχρωματισμούς, τις θύρες και τα περιφερειακά (πληκτρολόγιο για σπασμένα πλήκτρα/πλήκτρα που δεν λειτουργούν, ποντίκι το ίδιο κτλ.) για τυχόν ζημιές. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι θα πάρετε μαζί και όλα τα απαραίτητα «αξεσουάρ» που το συνοδεύουν (π.χ. λειτουργικό, ηχεία, εξωτερικός σκληρός, serial numbers για χρήση συγκεκριμένων προγραμμάτων), καθώς αν χρειαστεί να τα αγοράσετε ξεχωριστά το κόστος θα ανέβει σημαντικά.

Τελευταίο και σημαντικότερο, αν έχετε τη δυνατότητα, «τρέξτε» το διαγνωστικό πρόγραμμα για το software έτσι ώστε να σιγουρευτείτε ότι το μηχάνημα που πήρατε δεν έχει σκληρό δίσκο ο οποίος ανά πάσα στιγμή θα αποδημήσει εις κύριον. Πώς θα το κάνετε αυτό; Δείτε εδώ έναν αναλυτικό οδηγό βήμα προς βήμα για τα windows 7.

Tip: Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να φτιάξετε το δικό σας σύστημα από το μηδέν, αγοράζοντας ξεχωριστά ένα- ένα τα κομμάτια. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο στο In2life πώς θα το κάνετε και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την επιλογή των καταστημάτων από τα οποία θα πάρετε τα κομμάτια αυτά. Βεβαιωθείτε ότι είναι αξιόπιστες εταιρείες, ότι έχουν καλές κριτικές και ότι τα προϊόντα συνοδεύονται με την απαραίτητη εγγύηση.

Smartphones, tablets και πάσης φύσεως gadgets

Μεταχειρισμένο smartphone είναι σχετικά δύσκολο να αγοράσετε, αφού είναι πολύ πιθανό λόγω παρατεταμένης χρήσης να σας «βγάλει» προβλήματα στην πορεία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί έτσι ώστε να μην πάρετε μια συσκευή η οποία έχει υποστεί ζημιά και φυσικά να μην είναι κλεμμένη. Στη δεύτερη περίπτωση είναι πολύ πιθανό ο προηγούμενος ιδιοκτήτης να την κλειδώσει και να βρείτε τον μπελά σας.

Και εδώ, ισχύει το ίδιο που αναφέραμε για τον υπολογιστή: είναι ιδανικό να το αγοράσετε «χέρι χέρι». Παρ’ όλα αυτά μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο έμπιστο site μεταχειρισμένων όπως το Swappa http://swappa.com/ για παράδειγμα, και να αγοράσετε από sellers οι οποίοι συγκεντρώνουν υψηλές κριτικές από άλλους χρήστες και έχουν την απαραίτητη πολιτική επιστροφών. Έτσι μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το τηλέφωνο που θα αγοράσετε θα είναι αυτό που αναγράφεται και θα κοστίζει όσο πραγματικά αξίζει. Το συγκεκριμένο site αγοράς/πώλησης μεταχειρισμένων κινητών διαθέτει ένα ειδικό σύστημα βαθμολόγησης και αναφοράς, έτσι ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο να αγοράσετε κάποια κλεμμένη ή κατεστραμμένη συσκευή. Αν συμβεί αυτό, τότε μπορείτε να πάρετε τα χρήματά σας πίσω μέσω paypal.

Οποιαδήποτε σελίδα και αν επιλέξετε για να κάνετε την αγορά σας και εφ’ όσον υποστηρίζει επιστροφές σε περίπτωση βλάβης, αφού πάρετε στα χέρια σας τη συσκευή, σιγουρευτείτε ότι φορτίζει κανονικά, ότι ενεργοποιείται με τον τηλεφωνικό φορέα της επιλογής σας, ότι δουλεύει η θύρα για τα ακουστικά, τσεκάρετε τις θύρες, βάλτε την SIM σας για να δείτε αν λειτουργεί σωστά και, τέλος, «τρέξτε» το service code test μια ειδική λειτουργία η οποία βασίζεται στην πληκτρολόγηση ενός συγκεκριμένου κωδικού ο οποίος διαφέρει από συσκευή σε συσκευή. Για παράδειγμα, πατώντας *#0*# σε ένα Samsung Galaxy, εμφανίζονται πληροφορίες για το κατά πόσο λειτουργεί κανονικά η touch οθόνη, τα ηχεία, η κάμερα, ο δέκτης, η δόνηση, οι αισθητήρες κτλ. Googl-άροντας το όνομα της συσκευής που αποκτήσατε μαζί με τη φράση «service code» θα βρείτε και τους κωδικούς για την κάθε συσκευή.

Τα παραπάνω ισχύουν – λίγο έως πολύ – και για τα tablet, τα MP3 players και άλλα gadgets. Όμως, αν αγοράσετε μεταχειρισμένο smartphone (ή tablet με υπηρεσίες δεδομένων) θα πρέπει επίσης να τσεκάρετε ότι δεν πήρατε κλεμμένη συσκευή. Πώς θα το κάνετε αυτό; Μπορείτε να ελέγξετε κατά πόσο οι αριθμοί ESN/IMEI είναι μοναδικοί κάνοντας κλικ εδώ

Φωτογραφικές μηχανές

Οι καλές DSLR κοστίζουν (αν και εμείς σας βρήκαμε της πιο φθηνές), επομένως είναι σωστή επιλογή να πάρετε μια μεταχειρισμένη για να κάνετε τη δουλειά σας, αρκεί φυσικά να την ελέγξετε και αυτή όπως και τα υπόλοιπα gadgets. Ελέγξτε για φθορές στο εξωτερικό της, δοκιμάστε να φωτογραφίσετε ένα φωτεινό αντικείμενο (π.χ. τον ουρανό) για να δείτε κατά πόσο ο φακός έχει σκόνη η γρατζουνιές, τσεκάρετε όλους τους διακόπτες και συγκρίνετε τον μετρητή του κλείστρου με την μέγιστη αριθμητική αξία που δίνει ο κατασκευαστής. Πρόκειται για έναν μετρητή ο όποιος δείχνει πόσες φορές έχει ανοιγοκλείσει το κλείστρο και αποτελεί ένδειξη του πόσο… μεταχειρισμένη είναι η κάμερα.

Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προγράμματα όπως αυτό εδώ για μηχανές Canon και αυτό εδώ για μηχανές Nikon και Pentax. Ύστερα πηγαίνετε εδώ για να δείτε κατά πόσο η μηχανή τα έχει φάει τα ψωμιά της ή όχι.

Τέλος, ελέγξτε προσεκτικά τον φακό. Σίγουρα μπορείτε να αγοράσετε καινούργιο αν είναι χαλασμένος, όμως η αλήθεια είναι ότι κοστίζει αρκετά και καλό θα ήταν να το αποφύγετε. Όταν αγοράζετε μεταχειρισμένους φακούς, ελέγξτε το mount (ο προσαρμογέας, το μέρος μεταξύ του σώματος της κάμερας και του φακού) για γρατζουνιές, καθώς επίσης και τα «κινούμενα» μέρη, όπως τα δαχτυλίδια ή τα φίλτρα για να σιγουρευτείτε ότι δουλεύουν σωστά.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Με πληροφορίες από: CNET, Lifehacker, DIY Photography
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v