5 φθηνές επιλογές για την πρώτη σας φωτογραφική DSLR

Αν θέλετε να κάνετε το παραπάνω βήμα στον κόσμο της ψηφιακής φωτογραφίας, δείτε πέντε από τις πιο οικονομικές επιλογές για DSLR και mirrorless μηχανές ως 400€.
5 φθηνές επιλογές για την πρώτη σας φωτογραφική DSLR
Έχετε εδώ και χρόνια την compact ψηφιακή μηχανή σας, που σας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους στα ταξίδια σας. Αγοράσατε και smartphone με δυνατή κάμερα και είστε πάντα σε ετοιμότητα. Κι όμως, κάτι λείπει από τις φωτογραφίες σας.

Αυτό σημαίνει πως είστε απαιτητικός στον τομέα της εικόνας και ότι πιθανότατα σας ενδιαφέρει η τέχνη της φωτογραφίας λίγο παραπάνω από τον μέσο «ερασιτέχνη». Με άλλα λόγια, σημαίνει πως έχει έρθει η ώρα να αποκτήσετε την πρώτη σας DSLR φωτογραφική μηχανή.

Τι είναι η DSLR
Η προφανής ειδοποιός διαφορά είναι το μεγάλο της μέγεθος σε σχέση με τις compact μηχανές – αυτό είναι ίσως και το μόνο τους μειονέκτημα σε σχέση με τις τελευταίες. Σε τι διαφέρουν όμως και γιατί οι DSLR βγάζουν καλύτερες φωτογραφίες; Ας αρχίσουμε από τα βασικά: DLSR σημαίνει «Digial Single Lens Reflex camera», ήτοι «ψηφιακή μηχανή με σκόπευση μέσω του φωτογραφικού φακού και καθρέφτη».

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη στην ψηφιακή φωτογραφία σελίδα DPGR, «εκεί που διαφέρουν από τις ψηφιακές κόμπακτ (αφού και σε εκείνες η εικόνα που βλέπουμε κατά τη σκόπευση έρχεται από το φακό) είναι πως το σύστημα σκόπευσης είναι καθαρά οπτικό και μοιάζει στη λειτουργία του με το περισκόπιο. Βασίζεται στη χρήση ενός καθρέφτη, υπό γωνία 45 μοιρών συνήθως, και ενός πρίσματος που αντιστρέφει το είδωλο κατακόρυφα και οριζόντια ώστε να το βλέπουμε κανονικά».

Δείτε στο παραπάνω link αναλυτικά τα πλεονεκτήματα μιας DSLR έναντι μιας compact ψηφιακής μηχανής. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως οι φακοί στις DSLR είναι αποσπώμενοι, επομένως μπορείτε να επιλέξετε ξεχωριστά το «σώμα» της μηχανής και στην συνέχεια τον φακό (ή τους φακούς) που χρειάζεστε. Πάντως, συνήθως στα «πακέτα» DSLR της αγοράς περιλαμβάνεται και ένας βασικός φακός. Επίσης, θα δείτε στην αγορά και τα νέα «mirorless» μοντέλα ψηφιακών μηχανών, που κάνουν την ίδια περίπου δουλειά με τις DSLR, αλλά δεν χρησιμοποιούν κάτοπτρο για τη στόχευση (δείτε τη σύγκριση των DSLR και των mirrorless εδώ). Γνωρίζοντας τα παραπάνω, δείτε μερικές καλές και οικονομικές επιλογές για την πρώτη σας γνωριμία με τον κόσμο των DSLR. 

Canon EOS 1100D
Τιμή
: 349€ 
Εξαιρετικής λεπτομέρειας εικόνες και μεγάλο τονικό εύρος υπόσχεται η Canon με αυτό το μοντέλο που διαθέτει ανάλυση 12 Megapixel, έξυπνο οδηγό λειτουργιών επί της οθόνης για να μη… χάνονται οι αρχάριοι, αλλά και εύχρηστες «καταστάσεις Σκηνών», ήτοι αυτόματες ρυθμίσεις για κάθε περίσταση (π.χ. νυχτερινή φωτογράφιση, κινούμενο θέμα κ.ο.κ). Επιπλέον, θα μπορείτε να τραβήξετε High Definition video με ταχύτητα 25 ή 30 καρέ το δευτερόλεπτο και να επεξεργαστείτε το υλικό στον υπολογιστή σας ή να το δείτε στην τηλεόρασή σας. Χάρη στα εννιά σημεία αυτόματης εστίασης, η κάμερα καταφέρνει ταχύτατη αυτόματη εστίαση ακόμη και σε κινούμενα θέματα. Δέχεται όλους τους φακούς της σειράς EOS της Cannon. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται ένας φακός καθώς και δώρο θήκη για την μηχανή. 

Nikon D3100 Kit 
Τιμή
: 349€
Εξαιρετικά εύχρηστη μηχανή SLR με αισθητήρα εικόνας CMOS 14.2 megapixel και πλούσιες δυνατότητες, όπως η λειτουργία οδηγού, το διπλό σύστημα καθαρισμού και απομάκρυνσης σκόνης από τον αισθητήρα, ο επεξεργαστής EXPEED 2, το σύστημα αυτόματης εστίασης 11 σημείων υψηλής ευκρίνειας και η λήψη D-Movie full HD. Η μηχανή έχει ελαφρύ σχεδιασμό και εργονομία για άνετη μεταφορά και χρήση, ενώ η σφραγίδα της Nikon αποτελεί εγγύηση στον τομέα της ψηφιακής φωτογραφίας. Στο κιτ περιλαμβάνεται φακός 18 mm - 55 mm. 

Sony a3000
Τιμή
: 299€ 
Η Sony παρουσιάζει την a3000 της σειράς “a” η οποία ανήκει στην οικογένεια των mirrorless φωτογραφικών μηχανών. Είναι εξοπλισμένη με έναν ευρυγώνιο φακό 18-55mm ενώ οι διαθέσιμοι E-mount φακοί σου επιτρέπουν να επιλέξεις μέσα από μια μεγάλη ποικιλία από σταθερούς φακούς μέχρι και τηλεφακούς για ποιοτικές λήψεις.
Έχει ανάλυση 20,1MP για τη λήψη φωτογραφιών υψηλής ευκρίνειας και δίνει τη δυνατότητα εκτύπωσης σε πολύ μεγάλες διαστάσεις. Ο αισθητήρας Xmor APS HD επιτρέπει την λήψη καθαρών φωτογραφιών ακόμη και σε περιβάλλον με περιορισμένο φωτισμό. Τέλος, διαθέτει όλες τις ευκολίες των digital cameras της ίδιας εταιρίας όπως η λειτουργία Sweep Panorama και δυνατότητα εγγραφής video Full HD για να απαθανατίσετε τα πάντα με υψηλής ποιότητας εικόνα και ήχο. 

Olympus E PL3 Kit
Τιμή
: 349€ 
Ανήκει στην κατηγορία των mirrorless μηχανών, αλλά δεν στερείται ποιότητας και ευελιξία στις εναλλαγές φακών: Η E-PL3 της Olympus διαθέτει οθόνη 3” με δυνατότητα κλίσης για να έχετε καλύτερη εποπτεία λήψης, έξι καλλιτεχνικά φίλτρα, σχεδιασμένα για να δώσετε διάφορους αρτιστίκ τόνους στις εικόνες σας, κουμπιά άμεσης πρόσβασης για κάθε λειτουργία και μεγάλη ταχύτητα αυτόματης εστίασης για γρήγορη και αποτελεσματική ευκρίνεια χάρη στην τεχνολογία PEN της Olympus. Η ανάλυση σε Megapixels φτάνει τα 12,3, ενώ «τραβά» και full HD video. 

Sony SLTA58K 18-55mm 
Τιμή
: 399€
Δεν διαθέτει μόνο αισθητήρα με την στιβαρή ποσότητα των 20,1 Megapixel, αλλά και ανακλινόμενη οθόνη, παρεχόμενο φακό zoom, ενσωματωμένο φλας, full HD εγγραφή video, προεπισκόπηση βάθους πεδίου και την βολική λειτουργία «Print Image Matching III», ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους θέλουν να εκτυπώσουν τις φωτογραφίες τους.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v