Crash test: Το iPhone 5s εναντίον όλων!

Iphone 5S, Samsung Galaxy S5, LG G Flex, Sony Xperia Z1, Nokia Lumia 1520. Tα πιο «δυνατά» smartphone της αγοράς σε ένα ανελέητο crash test.
Crash test: Το iPhone 5s εναντίον όλων!
του Χρήστου Τζώρτζη

«To iPhone 5S εναντίον όλων;». Για την ακρίβεια, όχι ακριβώς εναντίον όλων, αλλά εναντίον επτά πανίσχυρων smartphones που “παίζουν” στην κατηγορία του και τα οποία προσφέρουν άκρως δελεαστικά χαρακτηριστικά αλλά και λειτουργίες.



Το iPhone είναι το smartphone που κατέστησε - ουσιαστικά - δημοφιλή τον όρο “έξυπνο κινητό τηλέφωνο” στο ευρύ αγοραστικό κοινό. Η Apple, χρησιμοποιώντας κορυφαία τεχνολογικά χαρακτηριστικά, εξαιρετικά ποιοτικό design, αλλά… και έξυπνο marketing, κατάφερε μέχρι σήμερα να τοποθετήσει το iPhone στην κορυφή της συνείδησης των χρηστών. Αυτό φυσικά δε συνέβη άδικα, αφού το iPhone αποτελεί - για τους παραπάνω, αλλά και αρκετούς ακόμα λόγους - ένα από τα σημαντικότερα smartphones που κυκλοφόρησαν ποτέ.

Σήμερα, πάντως, ο ανταγωνισμός που δέχεται από τις μεγαλύτερες εταιρίες του χώρου, είναι πιο ισχυρός από ποτέ. Με αυτό το σκεπτικό, επιλέξαμε επτά από τους σημαντικότερους ανταγωνιστές του και σας παρουσιάζουμε τα δυνατά τους σημεία. Παράλληλα, στον πίνακα που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, έχετε τη δυνατότητα να συγκρίνετε με μια ματιά τα βασικότερα χαρακτηριστικά όλων των συσκευών και να έχετε με τον τρόπο αυτό την καλύτερη δυνατή “οπτική”.

Samsung Galaxy S5

Καθώς βρισκόμαστε λίγες μόλις ημέρες από την επίσημη κυκλοφορία του Samsung Galaxy S5 στη χώρα μας, δε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε το συγκεκριμένο μοντέλο και να προτείνουμε αντί αυτού, την τέταρτη γενιά του Samsung Galaxy ως εναλλακτική πρόταση για το iPhone. Έτσι, παρόλο που το Samsung Galaxy S5 θα κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά στις 11 Απριλίου, το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την πληθώρα των πληροφοριών που μπορείτε να βρείτε για το smartphone στο Διαδίκτυο. Μια σημαντική διαφοροποίηση στην εν λόγω συσκευή, είναι η υιοθέτηση της πιστοποίησης IP67, η οποία και εγγυάται στο S5 ανθεκτικότητα στο νερό αλλά και τη σκόνη. Σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο της Samsung, η οθόνη “ανεβαίνει” πλέον στις 5.1’’ (τη στιγμή που η ανάλυση παραμένει στο Full HD), ο επεξεργαστής είναι ο βελτιωμένος τετραπύρηνος Krait 400 με συχνότητα λειτουργίας στα 2.5 GHz, ενώ η κάμερα έχει μεγαλύτερη ανάλυση που ανέρχεται στα 16MP.

LG G Flex

Οι εύκαμπτες, κυρτές οθόνες που έκλεψαν της παράσταση στη φετινή έκθεση CES, βρίσκουν εξαιρετική εφαρμογή στην περίπτωση του LG G Flex. Όπως δηλώνει και… το όνομά του, το νέο smartphone της κορεάτικης εταιρίας διαθέτει κατασκευή ιδιαίτερα ανθεκτική σε ακούσια πίεση. Με απλά λόγια, μπορείτε - για παράδειγμα - να καθίσετε με το smartphone στην πίσω τσέπη του παντελονιού σας, χωρίς να διακινδυνέψετε κάποια ζημιά. Παράλληλα, το LG G Flex ενσωματώνει τεράστια οθόνη μεγέθους 6’’, κάτι που το κατατάσσει στην κατηγορία των phablets (smartphones με μεγάλη οθόνη που διαθέτουν λειτουργίες που συναντάμε σε tablets). Ιδιαίτερα ισχυρός παρουσιάζεται όμως και ο επεξεργαστής (Quad-core 2.26 GHz Krait 400), ο αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 32GB, ενώ λόγος πρέπει να γίνει και για την “άνετη” μπαταρία των 3.500mAh, που προσφέρει μεγάλη αυτονομία στη συσκευή.

Sony Xperia Z1

Το Sony Xperia Z1 αποτελεί τον διάδοχο του εξίσου πετυχημένου Xperia Z. Με ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες της σχεδίασης και με ποιοτικό μεταλλικό σώμα, η εξωτερική εμφάνιση του, σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα συγκριτικά με τον ανταγωνισμό, είναι η οπίσθια κάμερα με μέγεθος αισθητήρα 20,7MP και εξαιρετική ποιότητα φωτογράφισης. Με οθόνη 5’’, ανάλυση Full HD, αλλά και τον ταχύτατο Quad-core Krait 400 στα 2.2 GHz για επεξεργαστή, το Sony Xperia Z1 διαθέτει σίγουρα όλα τα προσόντα για να σταθεί απέναντι στο iPhone. Αν συνυπολογίσετε μάλιστα και την ελκυστική τιμή του, έχετε έναν ακόμα λόγο για να το προτιμήσετε.

Nokia Lumia 1520

Μπορεί το iOS και το Android να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις προτιμήσεις των χρηστών στα smartphones, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν εξίσου αξιόλογες προτάσεις και σε άλλες πλατφόρμες. Δείτε για παράδειγμα το Nokia Lumia 1520, ένα phablet με οθόνη μεγέθους 6’’, ανάλυση Full HD και λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows Phone 8 Black. Στην πραγματικότητα, τα Windows Phone κερδίζουν πολλούς “πόντους” – όσον αφορά την ευχρηστία τους - σε μεγαλύτερες οθόνες, κάτι που στην περίπτωση του Lumia 1520 επιβεβαιώνεται πλήρως. Όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου-tablet, σίγουρα δε θα απογοητευτείτε, αφού το Nokia Lumia 1520 ενσωματώνει τον τετραπύρηνο επεξργαστή Krait 400 με συχνότητα λειτουργίας τα 2.2 GHz, 32GB αποθηκευτικού χώρου για τις εφαρμογές και τα αρχεία σας, αλλά και οπίσθια κάμερα με ανάλυση 20MP. Μια από τις καλύτερες λύσεις στην κατηγορία της, σε περίπτωση που θέλετε να “επενδύσετε” στην πλατφόρμα των Windows Phone.

Samsung Galaxy Note 3

Ένα ακόμα phablet με οθόνη 5,7’’ και ανάλυση Full HD, το οποίο διαθέτει “πενάκι” (S-Pen stylus), αλλά και βελτιωμένες λειτουργίες για να κρατάτε με ευκολία τις σημειώσεις σας. Η τρίτη έκδοση του smartphone-tablet ενσωματώνει παράλληλα και την εφαρμογή Scrapbook που σας επιτρέπει να αποθηκεύετε εικόνες, κείμενο, ακόμα και βίντεο, σχεδιάζοντας απλώς γύρω από αυτά ένα πλαίσιο με το S-Pen stylus. Κατά τα άλλα, το μοντέλο της Samsung διαθέτει οπίσθια κάμερα ανάλυσης 13MP που εντυπωσιάζει με τη δυνατότητα λήψης βίντεο σε ανάλυση 4K (τετραπλάσια ανάλυση συγκριτικά με το Full HD). Παράλληλα, ο επεξεργαστής που χρησιμοποιείται είναι ο τετραπύρηνος Krait 400 στα 2.3 GHz που προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις. Ένα ακόμα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό τέλος, είναι η δερμάτινη “πλάτη” του που του προσδίδει μια αίσθηση “πολυτέλειας” και το διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό που χρησιμοποιεί συνήθως πλαστικό ή μέταλλο σε εκείνη την περιοχή.

LG G2

Ένα από τα κορυφαία smartphones από την LG, το οποίο ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά τόσο χάρις στην καλαίσθητη εμφάνισή του, όσο και στο γεγονός ότι… τα πλήκτρα power και volume βρίσκονται στο οπίσθιο τμήμα του τηλεφώνου, κάτω ακριβώς από την κάμερα. Το LG G2 διαθέτει εντυπωσιακής ποιότητας οθόνη μεγέθους 5,2’’ και ανάλυσης Full HD, ενώ διαθέτει ταυτόχρονα και ιδιαίτερα λεπτό πλαίσιο γύρω από αυτήν (bezel). Στο εσωτερικό θα συναντήσετε τον - τυπικό για αυτή την κατηγορία συσκευών – αλλά πανίσχυρο τετραπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 800 στα 2,26GHz, ενώ περιλαμβάνονται και 16 ή 32GB αποθηκευτικού χώρου. Το εντυπωσιακό είναι, ότι παρόλο το λεπτό πάχος του, το LG G2 καταφέρνει και ενσωματώνει μπαταρία 3,000 mAh, η οποία προσφέρει αυτονομία τουλάχιστον για δύο ημέρες με συμβατική χρήση. Η 13MP οπίσθια κάμερα, τέλος, διαθέτει επιπλέον οπτικό σταθεροποιητή εικόνας, που συνεισφέρει κατά πολύ στην ποιότητα της φωτογράφισης.

Nokia Lumia 1020

Το χαρακτηριστικό που αναμφισβήτητα κλέβει την παράσταση στο Nokia Lumia 1020 είναι η κάμερα, με την τερατώδη ανάλυση των 41MP! Ο ευμεγέθης αισθητήρας συλλαμβάνει πολύ περισσότερο φως συγκριτικά με τον ανταγωνισμό, κάτι το οποίο αν συνδυαστεί με τις manual λειτουργίες φωτογράφισης που διαθέτει το smartphone, προσφέρει εξαιρετικό φωτογραφικό αποτελέσματα που εντυπωσιάζει. Το Nokia Lumia 1020 που “τρέχει” Microsoft Windows Phone 8, υπολείπεται πάντως σε χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλα smartphones της κατηγορίας του. Πιο συγκεκριμένα διαθέτει οθόνη 4,5’’ με ανάλυση 768 x 1280, διπύρηνο επεξεργαστή στα 1,5GHz, αλλά και αποθηκευτικό χώρο 32GB. Η τιμή του πάντως είναι λίγο χαμηλότερη συγκριτικά με άλλα “μεγαθήρια” του χώρου, καθιστώντας το έτσι αρκετά δελεαστικό στον χρήστη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v