To PC απλά: 7 χρήσιμες λειτουργίες για αρχάριους

Εγκατάσταση antivirus, λογαριασμός Facebook και Skype, δημιουργία mail. Επτά χρήσιμες λειτουργίες στον υπολογιστή σας και πώς θα τις φέρετε εις πέρας.
To PC απλά: 7 χρήσιμες λειτουργίες για αρχάριους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ακόμα και οι πιο βασικές λειτουργίες ενός υπολογιστή, μπορούν να μετατραπούν σε… Γολγοθά για κάποιον ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερη γνώση του περιβάλλοντος των Windows. Αν θεωρείτε ότι αυτός ο «κάποιος» είστε εσείς, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Παρακάτω περιγράφουμε με απλά λόγια επτά χρήσιμες λειτουργίες που μπορείτε να φέρετε εις πέρας χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Πώς θα εγκαταστήσω antivirus
Τα πιο δημοφιλή δωρεάν προγράμματα antivirus είναι το Avast Free Antivirus 7, το AVG AntiVirus FREE 2013 και το Security Essential. Για να τα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, θα πρέπει να κατεβάσετε το αρχείο εγκατάστασης (.exe) από τα παραπάνω links (κάνετε κλικ πάνω τους, και στο παράθυρο που ανοίγει επιλέγετε «Download» ή «Κατέβασμα»), να το ανοίξετε με διπλό κλικ και από εκεί και πέρα να ακολουθήσετε τα βήματα που αναγράφονται στην οθόνη και θα σας καθοδηγήσουν σχετικά. Μετά το πέρας της εγκατάστασης, θα σας ζητηθεί να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας. Πατήστε «ΟΚ» και ο υπολογιστής σας θα το κάνει αυτόματα. Από εκεί και πέρα, το antivirus θα κάνει μόνο του update (ενημέρωση), αλλά καλού κακού, ανά τακτά χρονικά διαστήματα πηγαίνετε στο εικονίδιο κάτω δεξιά και κάνοντας δεξί κλικ επιλέξτε “Update”. 

Πως να ανοίξω λογαριασμό στο Facebook;
Αν δεν έχετε ιδέα τι είναι το Facebook, πρόκειται για το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του Internet στο οποίο μπορείτε να βρείτε φίλους/γνωστούς/ συμμαθητές που είχατε χάσει, να ανεβάσετε φωτογραφίες σας, βίντεο, να παίξετε παιχνίδια και όλα αυτά τα ωραία. Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε έναν αναλυτικό, βήμα προς βήμα οδηγό για το πώς θα φτιάξετε το προφίλ σας στο δημοφιλές social network.



Πώς λειτουργεί το Skype;
Πρόκειται για το νούμερο ένα πρόγραμμα βιντεοκλήσεων και απλών κλήσεων μεταξύ χρηστών. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Ότι εγκαθιστόντας το Skype στον Υπολογιστή σας θα μπορείτε να μιλάτε δωρεάν, να βλέπετε σε βίντεο και να σας βλέπουν σε βίντεο (αν έχετε κάμερα στον υπολογιστή/laptop) οι φίλοι/γνωστοί με τους οποίους θέλετε να επικοινωνήσετε και δεν μπορείτε να το κάνετε «ζωντανά». Για να εγκαταστήσετε το Skype στον υπολογιστή σας κάντε κλικ εδώ για να αποθηκεύσετε το αρχείο .exe στον υπολογιστή σας, βρείτε το αρχείο εγκατάστασης Skype (συνήθως αποθηκεύεται αυτόματα στο C:  Downloads , ανοίξτε το με διπλό κλικ και στη συνέχεια ακολουθήστε τα απλά βήματα για να ολοκληρώσετε την εγκατάσταση. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, κάντε εγγραφή στο Skype κάνοντας κλικ εδώ https://login.skype.com/account/signup-form και ανοίξτε με διπλό κλικ το πρόγραμμα από το μενού Έναρξη ή από την επιφάνεια εργασίας. Θα σας ζητηθεί το όνομα χρήστη και ο κωδικός που δώσατε κατά την εγγραφή.

Δείτε το αναλυτικό βίντεο στα ελληνικά.


Απεγκατάσταση τώρα
Προγράμματα που δεν χρειάζεστε και μένουν στον υπολογιστή σας μπορεί να καθυστερήσουν σημαντικά την ταχύτητά του. Για να τα απεγκαταστήσετε, κάντε κλικ στο μενού Έναρξη, μετά στο Πίνακας Ελέγχου και στο παράθυρο που θα ανοίξει κάντε κλικ στο Προσφαφαίρεση Προγραμμάτων. Στο νέο παράθυρο που θα ανοίξει θα εμφανιστούν όλα τα προγράμματα που έχετε αυτή τη στιγμή στον υπολογιστή σας. Επιλέξτε Ταξινόμηση κατά: Όνομα για να εμφανιστούν αλφαβητικά, και ύστερα κάντε κλικ πάνω στο πρόγραμμα που θέλετε να απεγκαταστήσετε και επιλέγετε «απεγκατάσταση». Ύστερα ακολουθείτε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη. Πιθανώς να χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση στον υπολογιστή σας μετά το τέλος της απεγκατάστασης, αλλά αυτό συνήθως γίνεται αυτόματα.

Αλλαγή φόντου στα Windows
Έχετε βαρεθεί το… κλασσικό φόντο της επιφάνειας εργασίας; Τότε μάλλον θα πρέπει να το αλλάξετε. Ανοίξτε το Φόντο επιφάνειας εργασίας κάνοντας κλικ στο κουμπί Έναρξη και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στην επιλογή Πίνακας ελέγχου. Στο πλαίσιο αναζήτησης πληκτρολογήστε φόντο επιφάνειας εργασίας και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Αλλαγή φόντου επιφάνειας εργασίας. Κάντε κλικ στην εικόνα ή στο χρώμα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στο φόντο της επιφάνειας εργασίας σας. Αν η εικόνα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε δεν υπάρχει στη λίστα των εικόνων φόντου επιφάνειας εργασίας, κάντε κλικ σε ένα στοιχείο στη λίστα Θέση εικόνας για να δείτε άλλες κατηγορίες ή κάντε κλικ στο κουμπί Αναζήτηση για να αναζητήσετε την εικόνα στον υπολογιστή σας. Όταν εντοπίσετε την εικόνα που θέλετε, κάντε διπλό κλικ σε αυτήν για να οριστεί ως φόντο της επιφάνειας εργασίας σας.

Extra tip: Για να ορίσετε ως φόντο της επιφάνειας εργασίας οποιαδήποτε εικόνα είναι αποθηκευμένη στον υπολογιστή σας, κάντε δεξί κλικ στην εικόνα και στη συνέχεια κάντε κλικ στην επιλογή Ορισμός ως φόντο επιφάνειας εργασίας.

Συντόμευσέ το
Οι Συντομεύσεις (shortcuts) σας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, καθώς δεν χρειάζεται να πηγαίνετε κάθε φορά στο My Computer για να βρείτε κάποιον φάκελο. Μπορείτε εύκολα και απλά να τον έχετε στην επιφάνεια εργασίας με την μορφή συντόμευσης. Για να φτιάξετε μια συντόμευση ενός οποιουδήποτε προγράμματος, αρχείου, άλμπουμ μουσικής κτλ. στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή, κάντε δεξί κλικ πάνω στο εκάστοτε πρόγραμμα και επιλέξετε Αποστολή προς/ send to > Επιφάνεια Εργασίας. Οι συντομεύσεις δεν αφορούν μόνο προγράμματα ή φακέλους. Υπάρχουν δεκάδες συντομεύσεις στο πληκτρολόγιο που θα σας «λύσουν» τα χέρια. Δείτε μερικές από τις πιο χρήσιμες σε παλαιότερο άρθρο.

You’ve got mail
Για να στείλετε e-mail ανοίξτε το σχετικό πρόγραμμα (π.χ. Outlook) ή πληκτρολογήστε την ιστοσελίδα (Hotmail, Gmail, Yahoo κτλ.) και αφού δώσετε το username και το password κάντε κλικ στην επιλογή «νέο μήνυμα» στο μενού στην κορυφή της σελίδας. Στο πεδίο «Προς:» συμπληρώστε τη διεύθυνση email του παραλήπτη του μηνύματος, στο πεδίο "Cc:" εισάγετε τις διευθύνσεις των χρηστών στους οποίους θέλετε να αποσταλεί ένα αντίγραφο του email και στο πεδίο "Bcc:" εισάγετε τις διευθύνσεις των χρηστών στους οποίους θέλετε να αποσταλεί ένα αντίγραφο του email, αλλά να παραμείνουν "αόρατοι" στους άλλους παραλήπτες. Ύστερα, συμπληρώστε τον τίτλο και το κείμενο του email στα αντίστοιχα πεδία και όταν ολοκληρώσετε τη συγγραφή του μηνύματος, κάντε κλικ στο κουμπί "αποστολή" για να ολοκληρώσετε την αποστολή του μηνύματος.

Αν δεν έχετε λογαριασμό e-mail, μπορείτε να φτιάξετε έναν δωρεάν είτε στο Gmail, είτε στο Yahoo, είτε στο Outllook, κάνοντας κλικ στο «δημιουργία νέου λογαριασμού» και ακολουθώντας τις οδηγίες που θα σας δοθούν.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v