Πώς να σβήσετε τα ίχνη σας από το Internet

Δεν θέλετε να υπάρχει ούτε ένα… byte με πληροφορίες για εσάς στον Παγκόσμιο Ιστό; Κανένα πρόβλημα. Δείτε τον αναλυτικό οδηγό για το πώς θα το καταφέρετε.
Πώς να σβήσετε τα ίχνη σας από το Internet
Για ποιον λόγο να θέλω να διαγράψω τα στοιχεία μου από το Internet; Θα αναρωτηθούν κάποιοι οι οποίοι δεν φαντάζονται τον εαυτό τους να μπορεί να ζήσει χωρίς να κάνει check in ή να ποστάρει φωτογραφία με τη γάτα του στα social networks.

Για κάποιους άλλους όμως, για μια σειρά λόγους, η παραπάνω επιλογή πιθανώς να είναι επιτακτική. Από τα πιο απλά (διαγραφή προφίλ σε social network) μέχρι τα πιο δύσκολα (αφαίρεση αποτελεσμάτων από μηχανές αναζήτησης), ιδού όσα χρειάζεται να ξέρετε για να διαγράψετε τα ίχνη σας από το Internet.

Απενεργοποιήστε τους λογαριασμούς σας
Facebook, Twitter, Google Plus, Linked In, οπουδήποτε και αν έχετε προφίλ θα πρέπει να το διαγράψετε. Πώς;

* Στο Facebook πηγαίνετε στο Account Settings, από εκεί επιλέξτε Security και μετά Deactivate Your Account. Αν θέλετε να απενεργοποιήσετε μόνιμα το προφίλ σας, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το support του Facebook.
* Στο Twitter πηγαίνετε στο Account Settings και στο κάτω μέρος της σελίδας επιλέγετε Deactivate my Account. Αφού εισάγετε ξανά τον κωδικό σας, το προφίλ σας στο twitter γίνεται… καπνός.
* Στο Google+ κάνετε κλικ στην εικόνα με το ανθρωπάκι πάνω δεξιά στη γωνία της οθόνης, πηγαίνετε στο Account και κλικάρετε πάνω στο “Delete Profile and remove related Google + features”.
* Στο Linked In πηγαίνετε στην σελίδα Privacy and Settings, κάνετε κλικ στο Account. Μετά πηγαίνετε στα Helpful Links και κλικάρετε το Close Your Account.

Ψαχτείτε!
Είναι πολύ πιθανό να έχετε αφήσει… θαμμένους λογαριασμούς σε ιστοσελίδες που ούτε καν τις θυμόσασταν (π.χ. Myspace, Hi5 κτλ.). Κάντε λοιπόν τον κόπο, και ψάξτε σε μια μηχανή αναζήτησης το όνομά σας (ή το ψευδώνυμο που πιθανώς να είχατε χρησιμοποιήσει), κάντε log in στις σελίδες αυτές και σβήστε και από εκεί το προφίλ σας. Αν δεν θυμάστε το username ή το password σας, χρησιμοποιήστε την υπηρεσία Forgot Password για να σας σταλούν τα στοιχεία στο e-mail.

Και με τους λογαριασμούς που δεν μπορώ να σβήσω;
Υπάρχει και εναλλακτική, μην ανησυχείτε. Μπείτε στις ιστοσελίδες στις οποίες δεν μπορείτε να σβήσετε τον λογαριασμό σας, αλλάξτε το όνομά σας σε… ό,τι φανταστείτε, αλλάξτε την πόλη και γενικά φτιάξτε μια καινούργια ζωή απολαμβάνοντας το alter ego σας.

Τέλος στα newsletter
Αν θέλετε να εξαφανίσετε τα ίχνη σας από το Internet, τότε σίγουρα θα πρέπει να απεγγραφείτε και από τις (δεκάδες; χιλιάδες;) λίστες με newsletter που έχετε εγγραφεί με ή χωρίς τη θέλησή σας. Συγκεντρώστε τα όλα σε έναν φάκελο στο e-mail σας αναζητώντας τα με την λέξη κλειδί “newsletter”, «πιάστε» τα ένα-ένα και επιλέξτε στο κάτω μέρος του newsletter «unsubscribe». Ακολουθήστε τις οδηγίες που τυχόν εμφανιστούν και ξεμπερδέψατε.

Διαγράψτε τα αποτελέσματα που σας αφορούν από τις μηχανές αναζήτησης
Έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε από τις μηχανές αναζήτησης (Bing!, Yahoo! κτλ.) να διαγράψουν τα αποτελέσματα τα οποία αφορούν πληροφορίες για εσάς. Η Google έχει ειδική φόρμα για αυτόν τον σκοπό, όπως επίσης και το Bing! και το Yahoo!.  

Τip: «Ζητήστε» από την Google να σας ειδοποιεί κάθε φορά που το όνομά σας θα εμφανίζεται στο internet, δημιουργώντας ένα Google Alert με το όνομά σας σε εισαγωγικά.

Διαγράψτε το e-mail σας
Ακραία λύση, όμως δεν ξέρουμε μέχρι που… θέλετε να φτάσετε όσον αφορά το «σβήσιμο» σας από το Internet, επομένως οφείλουμε να σας ενημερώσουμε και για αυτήν. Αφού μπείτε στις ρυθμίσεις ασφαλείας του e-mail σας, επιλέξτε το λινκ που λέει «close account and delete all services» ή κάτι αντίστοιχο.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v