Τι αγόρασε ο κόσμος στην καραντίνα;

Υπήρξε κάποιου είδους φρενίτιδα όσον αφορά τις online αγορές κι εμείς βουτήξαμε στο χάος για να δούμε τι αγόρασαν οι καταναλωτές.
Τι αγόρασε ο κόσμος στην καραντίνα;
Το τέλος της καραντίνας έφτασε, ο κόσμος ξεχύθηκε -διστακτικά- στους δρόμους, με τις μασκούλες του, με τα φανταχτερά του αθλητικά παπούτσια και με έντονη διάθεση για περπάτημα έως ότου τουλάχιστον να ανοίξουν τα μπαρ και οι καφενέδες.

Μπορεί ο κόσμος να έκανε αναγκαστική οικονομία, καθώς ούτε σε μπαρ μπορούσε (και μπορεί) να πάει, ούτε σε ταβέρνες να φάει, ούτε μέχρι πρότινος να πάρει το αυτοκίνητό του και να πάει μία βόλτα μέχρι τη θάλασσα. Ξόδεψε αλλού όμως τα χρήματα που εξοικονόμησε. Και με το δίκιο του βέβαια. 24/7 εγκλεισμός είναι σκληρό βάσανο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), σε συνεργασία με τις μηχανές σύγκρισης τιμών BestPrice & Skroutz, την Google και την ομάδα eMarket Intelligence της Convert Group, η μέση δαπάνη των Ελλήνων καταναλωτών στα ηλεκτρονικά καταστήματα “εκτοξεύτηκε” κατά την διάρκεια της καραντίνας.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από 4.451 e-shops με τα οποία συνεργάζεται το Skroutz, από 2.116 e-shops με τα οποία συνεργάζεται το BestPrice και από εκατομμύρια δεδομένα τοποθεσίας των Google Maps, χωρίς φυσικά να γίνει κάποια παραβίαση προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Από την έρευνα έχουν εξαιρεθεί όλες οι κατηγορίες υπηρεσιών (όπως αεροπορικά εισιτήρια, μουσική, ταινίες, συνδρομές σε παιχνίδια) αλλά και η κατηγορία αγορών από online σούπερ μάρκετ.

Αναλυτικότερα, αύξηση έως και 134% εβδομαδιαίως, σε σχέση με την ίδια εβδομάδα του 2019, παρατηρείται στην καταναλωτική δαπάνη προϊόντων που γίνεται σε ηλεκτρονικά καταστήματα από Έλληνες.

Σύμφωνα με την έρευνα, τον Μάρτιο εκατοντάδες κατηγορίες έχουν εκτοξευθεί από τις online αγορές, όπως παζλ με +1.654%, web cameras με +1.256% και στρώματα γυμναστικής με +772%, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020.

Επειδή όμως μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν συμμετέχουν απαραίτητα στο Skroutz  ή στο BestPrice, επικοινωνήσαμε με την Καλλιόπη Μπαμπαλή, ιδιοκτήτρια της μεταφορικής ΜΕΤΜΠΑ. ΑΕ για να μας ενημερώσει ποια προϊόντα επιβάρυναν την εφοδιαστική αλυσίδα.

Εκτός των στρωμάτων γυμναστικής, σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι πωλήσεις κι άλλων αθλητικών ειδών.  «Υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση σε αθλητικά είδη. Μεταφέραμε πολλά όργανα και εξαρτήματα γυμναστικής. Αυτό που μας παραξένεψε ήταν η υψηλή ζήτηση σε διαδρόμους και η αύξηση του όγκου παραγγελιών σε τραπέζια πινγκ-πονγκ».

Πιθανόν λόγω της επερχόμενης γιορτής του Πάσχα, υπήρχε αυξημένη ζήτηση σε ψησταριές και παιδικά είδη. «Πριν το Πάσχα μεταφέραμε αρκετές ψησταριές και είδη σπιτιού, ενώ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, υπήρξε μεγάλη ζήτηση σε παιδικά. Ίσως επειδή ο κόσμος δεν μπορούσε να επισκεφθεί τους φίλους και συγγενείς του στις γιορτές», αναφέρει σχετικά.

Λόγω του αναγκαστικού εγκλεισμού η προσοχή του κόσμου στράφηκε σε άλλες μορφές διασκέδασης. «Εκτός των άλλων, παρατηρήσαμε ότι υπήρξε υψηλή ζήτηση για laptop, PC και αναλώσιμα αυτών. Ο κόσμος επένδυσε και σε προϊόντα που αφορούν το gaming -καρέκλες gaming για παράδειγμα», προσθέτει. Βεβαίως, σημαντικό ρόλο μπορεί να έπαιξε και η εξ αποστάσεως διδασκαλία∙ πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να αγοράσουν ένα ίσως και δύο επιπλέον συσκευές ώστε τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τις παραδόσεις των μαθημάτων.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπήρξε παραλογισμός και ευτράπελα η κ. Μπαμπαλή μας πληροφορεί: «Ενώ ο κόσμος ήταν αναγκαστικά κλεισμένος σπίτι του, πολλοί ιδιώτες καλούσαν για να ρωτήσουν τι ώρα θα παραδώσουμε τα δέματά τους, μία μέρα αφού τα παρήγγειλαν. Επικρατούσε ένα χάος καθώς προσπαθούσαμε να εξυπηρετήσουμε στην ώρα μας και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις∙ κάτι που ήταν σχεδόν αδύνατο δεδομένης της κατάστασης. Το πρόβλημά μας ήταν ότι πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα ενημέρωναν τους πελάτες τους ότι είχαν ήδη στείλει το δέμα και εμείς δεν είχαμε λάβει ακόμη κάτι ώστε να το στείλουμε. Γενικά υπήρχε μεγάλη σύγχυση. Η κατάσταση ήταν δύσκολη και για τα καταστήματα και για την εφοδιαστική αλυσίδα. Ό,τι κι αν φαντάζεστε είναι λίγο. Πολλοί από εμάς φεύγαμε στις 11 το βράδυ από το γραφείο».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v