Η κρίση των κούριερ και τα «plan b» των εταιρειών

Ο τεράστιος όγκος online παραγγελιών προκαλεί πονοκέφαλο σε καταναλωτές και εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους αναζητούν λύσεις αποσυμφόρησης.
Η κρίση των κούριερ και τα «plan b» των εταιρειών
Πώς είπατε; Θέλετε να παραγγείλετε λαμπάδα για το Πάσχα στο βαφτιστήρι σας; Καλό κουράγιο. Αν καταφέρετε αρχικά να βρείτε κάποια διαθέσιμη, η εκτιμώμενη ημερομηνία παράδοσης θα είναι τέτοια, που θα χρειαστεί να κάνει Ανάσταση με... αναπτήρα. Όμως το φαινόμενο των καθυστερήσεων δεν αφορά μόνο τις λαμπάδες.

Το πρόβλημα στο ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο είναι γενικευμένο και συνδέεται μεταξύ άλλων και με την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι εταιρείες κούριερ από τον μεγάλο όγκο παραγγελιών.

Ο γενικός κανόνας λέει πως, αν επιλέξετε να παραγγείλετε από κατάστημα το οποίο συνεργάζεται με ελληνική εταιρεία κούριερ, τα πράγματα θα είναι… ζόρικα, μιας και ο χρόνος αναμονής είναι σημαντικά μεγάλος.

Σε καλύτερη μοίρα όσον αφορά την αναμονή είναι τα ξένα κούριερ που διαθέτουν καταστήματα στην Ελλάδα (π.χ. Fedex, DHL), τα οποία μάλιστα έχουν και δικά τους αεροπλάνα τα οποία, ναι μεν αυτήν την περίοδο έχουν σπανιότερα δρομολόγια, όμως οι παραδόσεις τους εντός Ελλάδας είναι γρηγορότερες. Επομένως έχει νόημα αν θέλετε να παραγγείλετε κάτι από το εξωτερικό και να το πάρετε σε λογικό χρονικό πλαίσιο, να τσεκάρετε με ποια εταιρεία κούριερ συνεργάζεται το κατάστημα.

Στο κομμάτι της εγχώριας αγοράς, αρκετές εταιρείες πλέον χρησιμοποιούν εσωτερικούς μηχανισμούς διανομής, μειώνοντας έτσι τον χρόνο αναμονής για την αποστολή των προϊόντων τους. Όμως στο κομμάτι των εποχικών αγορών (βλ. λαμπάδες και παιχνίδια για το Πάσχα ή όργανα γυμναστικής) η αναμονή εξακολουθεί να είναι μεγάλη και ο εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης να ξεπερνά την μια εβδομάδα, λόγω του μεγάλου όγκου παραγγελιών.

Η εναλλακτική που έχετε σε αυτήν την περίπτωση είναι να βρείτε κάποιο κατάστημα μέσω Facebook, το οποίο αφ' ενός θα είναι ανοιχτό αφ' ετέρου θα αναλάβει να εξυπηρετήσει την παραγγελία σας με δικά του μεταφορικά μέσα. Η ίδια τακτική φαίνεται να είναι προτιμότερη και σε περιπτώσεις παραγγελίας βιβλίων και γλυκών, αφού μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία και ζαχαροπλαστεία ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες των πελατών τους.

Όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ, η κατάσταση δείχνει να αποσυμφορίζεται κάπως, σε σχέση με το αρχικό «βάλτωμα» στις online παραγγελίες.

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης, για παράδειγμα, συνεργάζεται με το e-food για άμεση παράδοση 2.500 κωδικών στις περιοχές Περιστέρι, Κερατσίνι, Σπάτα, Αγ. Δημήτριο, Χαϊδάρι, Αμπελόκηπους, Ηλιούπολη, Άλιμος, Ίλιον, Χαλάνδρι, Σταθμός Λαρίσης, Δραπετσώνα, Μελίσσια, Γλυφάδα, Αιγάλεω, Νέα Χαλκηδόνα, Άγιος Στέφανος, Ψυχικό και Παλαιό Φάληρο. Η ελάχιστη παραγγελία είναι 30 ευρώ για πληρωμή με κάρτα, ενώ η παράδοση είναι δωρεάν και εφόσον πραγματοποιηθεί έως τις 16.00 γίνεται την ίδια ημέρα ενώ μετά τις 16.00, γίνεται την επόμενη ημέρα.

Ο Βασιλόπουλος από την πλευρά του, απέκτησε ενισχυμένη υπηρεσία για "παράδοση στο σπίτι" σε 129 καταστήματα ΑΒ στην Αττική, σε συνεργασία με την Speedex. Έτσι, για τις αγορές που κάνετε από Δευτέρα έως και Σάββατο μέχρι τις 17:30 – 18:00, σε ένα από τα καταστήματα στα οποία είναι διαθέσιμη η υπηρεσία (δείτε εδώ), η SPEEDEX αναλαμβάνει να σας τα φέρει σπίτι, ανάλογα με το πλήθος των αποστολών, έως τις 20:30 της ίδιας ημέρας. 

Με την ίδια εταιρεία, αλλά και με την UBER συνεργάζεται εδώ και μερικές ημέρες και η αλυσίδα My Market με στόχο να μειώσει το διάστημα αναμονής των ηλεκτρονικών παραγγελιών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v