Πώς να "μεγαλώσετε" ένα μικρό σπίτι

Οπτικά και… πρακτικά τρικ για να μεγαλώσετε τον χώρο, να βρείτε αποθηκευτικούς χώρους εκεί που δεν υπάρχουν και να χωρέσετε όλη σας τη ζωή σε 40 τετραγωνικά.
Πώς να μεγαλώσετε ένα μικρό σπίτι
της Ηρώς Κουνάδη

Λιγότερα τετραγωνικά σημαίνουν αυτομάτως λιγότερα κοινόχρηστα, περισσότερο ελεύθερο χρόνο (ή, αν προτιμάτε, λιγότερο χρόνο σπαταλημένο στο νοικοκυριό), και περισσότερη... επαφή μεταξύ των ενοίκων του σπιτιού. Κάθε πράγμα με πλεονεκτήματα, βέβαια, έχει και τις δύσκολες πλευρές του, κι αυτές σε ένα μικρό σπίτι είναι η έλλειψη χώρου (η οποία μπορεί να γίνει εφιαλτική αν μετακομίζετε από μεγαλύτερο χώρο, κουβαλώντας τα υπάρχοντα μιας ολόκληρης ζωής), η αίσθηση ότι όπου να ‘ναι θα σε πλακώσει ο τοίχος –ή το ταβάνι– και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η περισσότερη… αναγκαστική επαφή μεταξύ των ενοίκων.

Για όλα αυτά, όμως, έχουμε λύσεις. Ιδέες που θα σας βοηθήσουν να «μεγαλώσετε» οπτικά τον χώρο, να εφεύρετε αποθηκευτικούς χώρους εκεί που δεν υπάρχουν και να δημιουργήσετε γωνιές που θα σας βοηθήσουν να απομονώνεστε, όταν νιώθετε ότι το έχετε ανάγκη.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου: Ίσως το δημοφιλέστερο trick για να μεγαλώσετε έναν μικρό χώρο, είναι οι μεγάλοι καθρέφτες, οι οποίοι αντανακλούν το φως –φυσικό ή τεχνητό– κάνοντας τον χώρο να δείχνει μεγαλύτερος. Την ίδια δουλειά κάνουν και οι λευκές επιφάνειες, οι οποίες μάλιστα δεν θα «προδώσουν» την στρατηγική σας τόσο εύκολα όσο το κλασικό κόλπο του καθρέφτη. Μπορείτε είτε να αφήσετε τους τοίχους λευκούς, ή να επενδύσετε σε μερικά λευκά έπιπλα ή σε μια απλή λευκή φλοκάτη.



Όχι άλλες κουρτίνες: Τα παράθυρα, ειδικά όταν είναι μεγάλα, «ξεγελούν» το μάτι το οποίο αντιλαμβάνεται τον εξωτερικό χώρο ως φυσική προέκταση του εσωτερικού. Ακόμη κι αν το μικρό σας δωμάτιο έχει μόνο ένα παράθυρο, μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό το εφέ, αφαιρώντας τις κουρτίνες. Αν ανησυχείτε ότι ο γείτονας απέναντι μπορεί να εμφανίσει ηδονοβλεπτικές τάσεις άμα τη απουσία των κουρτινών σας, τοποθετήσετε στόρια στο ίδιο χρώμα με τον τοίχο, τα οποία θα «εξαφανίζονται» κατά τη διάρκεια της μέρας, αφήνοντας το παράθυρο ακάλυπτο.

Βλέμμα ψηλά: Έχετε παρατηρήσει πως τα ψηλοτάβανα σπίτια φαίνονται μεγαλύτερα –κι ενίοτε πιο κρύα– απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα; Ακόμη κι αν το σπίτι σας δεν είναι ψηλοτάβανο, μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό το εφέ, τραβώντας το βλέμμα προς το ταβάνι, ή τουλάχιστον όσο πιο κοντά σε αυτό γίνεται. Σκεφτείτε έναν πίνακα τοποθετημένο πιο ψηλά από το κανονικό, ή ένα εντυπωσιακό κουρτινόξυλο κοντά στο ταβάνι από το οποίο θα κρεμάσετε μακριές λευκές κουρτίνες (προφανώς, αυτό το κόλπο δε λειτουργεί σε συνδυασμό με το προηγούμενο –μην τα θέλετε όλα δικά σας).



Όλοι οι καλοί χωράνε (παντού): Βιβλιοθήκες που φτάνουν ως το ταβάνι, αποθηκευτικοί χώροι κάτω από τα έπιπλα, ράφια πάνω από τους καναπέδες, είναι οι καλύτεροι φίλοι των μικρών χώρων. Εκμεταλλευόμενοι όλο τον χώρο του δωματίου, δεν απαλλάσσεστε απλά από τον πονοκέφαλο του πού θα χωρέσει το κάθε τι, αλλά δημιουργείτε και αίσθηση ζεστασιάς. Και μην πέσετε στην παγίδα του μινιμαλισμού, ο οποίος επικράτησε ως διακοσμητική τάση σε τεράστιους χώρους: ένα δωμάτιο τρία επί πέντε χωρίς πράγματα δεν είναι minimal, είναι απλά άδειο.

Σημειώστε, μάλιστα, ότι οι αποθηκευτικοί χώροι μπορούν να δημιουργηθούν και χωρίς καθόλου budget: μερικά μεγάλα κουτιά (π.χ. από παπούτσια) κάτω από τον καναπέ και το κρεβάτι, ραφάκια που θα κρεμάσετε μόνοι σας, και αποθηκευτικές λύσεις όπως τα σκαμπό του ΙΚΕΑ που ανοίγουν για να φυλάξουν στο εσωτερικό τους πράγματα θα αποδειχθούν σωτήρια.

Κάντε τα δωμάτια… multitasking: Το χαμηλό τραπεζάκι του σαλονιού που χρησιμεύει μόνο για να ακουμπάμε πάνω του περιοδικά μπορεί ωραιότατα να αντικατασταθεί από ένα λίγο ψηλότερο, το οποίο θα λειτουργεί και σαν τραπεζαρία, απελευθερώνοντας ζωτικό χώρο από την κουζίνα. Στην ίδια λογική, ένας καναπές που μετατρέπεται σε κρεβάτι είναι ιδανικός για να έχετε σαλονάκι και κρεβατοκάμαρα σε ένα αν μένετε σε γκαρσονιέρα, ενώ μια «σοφίτα»-στρώμα πάνω από τον καναπέ σας, όπως αυτή εδώ του IKEA, ανεβάζει το κρεβάτι σας… ψηλά, αφήνοντας περισσότερο χώρο στο σαλόνι για να αράζετε μαζί με τους φίλους σας.

Βλέπω χρώματα: Αν δεν αντέχετε με τίποτα την ουδετερότητα του λευκού, αλλά δεν θέλετε και να «μικρύνετε» οπτικά τον χώρο βάφοντας τους τοίχους στα έντονα χρώματα που προτιμάτε, χρησιμοποιήστε το εξής δοκιμασμένο τρικ: Βάψτε ένα μόνο τοίχο –ή ένα μόνο σημείο του δωματίου, όπως μια εσοχή– στο έντονο χρώμα της προτίμησής σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τραβάτε το βλέμμα στο συγκεκριμένο σημείο, αποσπώντας την προσοχή από το μέγεθος του χώρου.

Παίξτε με τα χρώματα και τους φωτισμούς: Ένα ακόμη τρικ για να μην αποχωριστείτε τις έντονες αποχρώσεις που σας αρέσουν, είναι να τις «διασκεδάσετε» με διαφορετικούς φωτισμούς, που θα τονίσουν ορισμένα σημεία, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση των διαφορετικών αποχρώσεων. Στο παράδειγμα της φωτογραφίας, οι πίνακες ζωγραφικής που φωτίζονται με σποτάκια από το ταβάνι δημιουργούν θεατρικό σκηνικό, με το οποίο ο γκρενά τοίχος δένει εντυπωσιακά –και ο χώρος δεν περιορίζεται στο ελάχιστο. Το τραπεζάκι στη γωνία «τραβά» το βλέμμα προς το τέρμα του διαδρόμου, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της προοπτικής.

Το μέγεθος μετράει: Οι καναπέδες που κάνουν γωνία, οι πολυθρόνες με τις τεράστιες πλάτες και τα γραφεία-μαμούθ με ενσωματωμένη βιβλιοθήκη μπορεί να δείχνουν ωραία στους καταλόγους και τις φωτογραφίσεις των περιοδικών, όμως στα μικρά σπίτια «ρουφάνε» ζωτικό χώρο και δείχνουν δυσανάλογα και άσχημα. Αντισταθείτε.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v