Τι χρώμα να βάψω το σαλόνι μου;

Μάθετε τα μυστικά των χρωμάτων και αντλήστε ιδέες και έμπνευση για να διαλέξετε το χρώμα με το οποίο θα βάψετε το καθιστικό σας.
Τι χρώμα να βάψω το σαλόνι μου;
Μπορεί να δώσει προσωπικότητα σε έναν αδιάφορο χώρο. Μπορεί να κάνει ένα μικρό σαλόνι να φαίνεται μεγάλο. Μπορεί να φωτίσει ένα ανήλιαγο δωμάτιο. Το κατάλληλο χρώμα στους τοίχους του σπιτιού είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν όχι μόνο το στιλ αλλά και την διάθεση που περνά στους ενοίκους του ο χώρος.

*Tips για το σαλόνι

-Θυμηθείτε πως τα σκούρα χρώματα τείνουν να «μικραίνουν» τον χώρο και να τον κάνουν να δείχνει πιο σκοτεινό. Αν σας αρέσουν περισσότερο τα σκούρα χρώματα, προτιμήστε τις πιο ανοιχτόχρωμες εκδοχές τους για το σαλόνι σας.
-Οι ανοιχτές αποχρώσεις δημιουργούν την ψευδαίσθηση του μεγάλου χώρου. Την ίδια αίσθηση δίνει και η τεχνική «δύο τοίχοι ένα χρώμα-δύο τοίχοι ένα άλλο», χάρη στο «εφέ» που δημιουργείται από την συνάντηση των αποχρώσεων στις γωνίες.
-Δοκιμάστε το «εφέ» του ταβανιού. Μπορείτε για παράδειγμα να ρισκάρετε λιγότερο, με ουδέτερες αποχρώσεις στους τοίχους και να πειραματιστείτε με ένα πιο έντονο χρώμα στο ταβάνι, το οποίο θα δημιουργήσει αίσθηση ζεστασιάς και θα «φωτίσει» περισσότερο το σαλόνι.
-Ένας από τους πιο διαδεδομένους διαχωρισμούς χρωματικών υφών για το σαλόνι είναι το κλασικό και το μοντέρνο. Στην πρώτη περίπτωση, κινούμαστε σε αποχρώσεις όπως το μπεζ, το χρώμα του ιβουάρ και του μπισκότου. Στην δεύτερη, προτιμάται συνήθως το γαλάζιο χρώμα.
-Τα υπόλοιπα στοιχεία του σαλονιού: Παράγοντες που θα καθορίσουν την επιλογή του χρώματος είναι για παράδειγμα το πόσο φυσικό φως δέχεται ο χώρος – αν δεν υπάρχουν μεγάλα παράθυρα ή μπαλκονόπορτες, τότε τα σκούρα χρώματα μάλλον αποκλείονται. Επίσης, αν ήδη έχετε ως δεδομένα τα έπιπλά σας, θα πρέπει να επιλέξετε απόχρωση που να ταιριάζει με αυτά.
-Αντλήστε έμπνευση από το κυριότερο διακοσμητικό στοιχείο του χώρου. Αν για παράδειγμα έχετε ένα εντυπωσιακό χαλί με ανατολίτικα χρώματα που δεσπόζει στον χώρο, εξετάστε το ενδεχόμενο να επιλέξετε χρώμα από αυτά που περιέχονται στο χαλί.
-Για τους κατάλληλους συνδυασμούς χρωμάτων, αναλύστε τους «τροχούς» με το φάσμα χρωμάτων. Στον χρωματικό κύκλο, οι αποχρώσεις που βρίσκονται δίπλα-δίπλα, όπως το μπλε και το πράσινο, συνήθως δίνουν ένα πιο casual και ήρεμο αποτέλεσμα*Τα SOS των χρωμάτων
Τα χρώματα συνδέονται στενά με τα συναισθήματά μας. Μπορεί ένα δωμάτιο με σκούρο χρώμα να μας ρίξει την διάθεση ή ένα σαλόνι με πράσινο χρώμα να μας την φτιάξει. Μελέτες έδειξαν για παράδειγμα ότι το κόκκινο χρώμα μπορεί να ανεβάσει τους παλμούς μας και να πυροδοτήσει έκκριση επιπλέον αδρεναλίνης.

Για να έχετε μια γενική ιδέα για το ποια συναισθήματα και ποιες διαθέσεις μας προκαλεί κάθε χρώμα, πρέπει να γνωρίζετε αρχικά πως τα χρώματα χωρίζονται σε «ψυχρά» και «θερμά». Τα ψυχρά (πράσινο, μπλε, μωβ) προκαλούν ηρεμία ή και θλίψη ενώ τα θερμά (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο) εμπνέουν άνεση, ζεστασιά αλλά και θυμό – πιο έντονα δηλαδή συναισθήματα. Παρακάτω, αναφέρουμε ενδεικτικά τις διαθέσεις με τις οποίες έχουν «ταυτιστεί» οι διάφορες αποχρώσεις του χρωματικού φάσματος, όπως τις συγκεντρώσαμε στο σχετικό μας δημοσίευμα για την ψυχολογία των χρωμάτων.

Μωβ: Ισορροπία μεταξύ ηρεμίας και έντασης. Όσο πιο ανοιχτή η απόχρωσή του, τόσο περισσότερη ηρεμία εμπνέει. Συνδέεται επίσης με έννοιες όπως πλούτος, φινέτσα, σοφία, εξωτικότητα, πνευματικότητα και μυστήριο
Λευκό: Αγνότητα, αθωότητα, καθαρότητα, αίσθηση του χώρου, ουδετερότητα
Μαύρο: Εξουσία, δύναμη, κακό, νοημοσύνη
Γκρι: Ουδετερότητα, διαχρονικότητα, πρακτικότητα
Κόκκινο: Αγάπη, έρωτας, ευαισθησία, ζεστασιά, άνεση, ενέργεια, ενθουσιασμός, ένταση, ζωή
Πορτοκαλί: Χαρά, ενέργεια, ενθουσιασμός, ζεστασιά, πλούτος, φινέτσα
Κίτρινο: Χαρά, γέλιο, έντονη διάθεση, αισιοδοξία, ζεστασιά, πείνα, ένταση, αλλά και απόγνωση, θυμό, προσπάθεια να τραβήξει κανείς την προσοχή
Το κίτρινο και το πορτοκαλί θεωρείται επίσης πως αυξάνουν την όρεξη, αλλά ταυτόχρονα κουράζουν πιο εύκολα τα μάτια επειδή αντανακλούν πολύ φως
Πράσινο: Φυσικότητα, δροσιά, χρήμα, υγεία, ηρεμία, αρμονία, ξεκούραση
Μπλε: Ηρεμία, γαλήνη, κρύο
Καφέ: Αξιοπιστία, σταθερότητα, φιλία, θλίψη, ζεστασιά, άνεση, ασφάλεια
Ροζ: Ρομαντισμός, έρωτας, ηρεμία

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v