Σαλάτες για να γραμμώσεις

Η σαλάτα όχι μόνο μπορεί να είναι πλήρες γεύμα, αλλά με τις κατάλληλες προσθήκες πρωτεΐνης, βοηθάει και στην γράμμωση.

Ποιο είναι το μυστικό της γράμμωσης; Πολλή πρωτεΐνη, λιγότεροι υδατάνθρακες. Ή μάλλον, υδατάνθρακες που δεν μας φορτώνουν με θερμίδες. Συνεπώς, μιλάμε για λαχανικά με πλούσιο διατροφικό προφίλ, αλλά όχι πολύ βαριά—το σπανάκι και το μπρόκολο είναι πολύ καλά παραδείγματα.

Ας δούμε λοιπόν πώς θα μεταμορφώσεις κι εσύ τις σαλάτες σου σε πλήρη γεύματα για γράμμωση, με μερικές σούπερ συνταγές.

Πράσινη σαλάτα με ψητό κοτόπουλο
Υλικά: 600 γραμ. στήθος κοτόπουλου ψημένο και κομμένο σε φέτες, 150 γρ. αντίδια, 1 μαρούλι χοντροκομμένο, 1 ματσάκι ρόκα, 8 ντοματίνια, 1 καρότο τριμμένο
Για τη σως: 2 κ.σ. μαγιονέζα light, 1 κεσεδάκι (200 γραμ.) γιαούρτι 0%, 1 κ.σ. μουστάρδα, αλάτι

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα πράσινα λαχανικά, το τριμμένο καρότο και τα ντοματίνια κομμένα στα δύο. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα όλα τα υλικά για τη σως. Ρίχνουμε μέσα και το κοτόπουλο και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε όλο το μείγμα κοτόπουλου στη σαλατιέρα με τα λαχανικά. Ανακατεύουμε την τελευταία στιγμή στο τραπέζι και ισομοιράζουμε σε 4 πιάτα.
Η συνταγή από εδώ.

Λαχανοσαλάτα με τόνο
Υλικά: 1/2 κιλό λάχανο ψιλοκομμένο, 2 κονσέρβες τόνος σε νερό, 3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο, 5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/2 φλ. τσαγιού ρόδι (σποράκια), 1 λεμόνι (χυμός), 1 κ.σ. μαγιονέζα, 3 κ.σ. γιαούρτι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ τον τόνο, το σέλερι, το ρόδι, το κρεμμύδι και το λάχανο. Ανακατεύουμε το χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη μαγιονέζα και το γιαούρτι, και περιχύνουμε τη σαλάτα. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 20 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.
Η συνταγή από εδώ.

Σαλάτα Waldorf με κοτόπουλο
Υλικά: 2 κ.σ. άπαχο γιαούρτι, 2 κ.σ. μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών, 1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί, ½ κ.γ. αλάτι, ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι, 1 κούπα μαγειρεμένο ή ψητό κοτόπουλο ψιλοκομμένο, 1 σέλινο ψιλοκομμένο, 1 πράσινο μήλο κομμένο σε μικρούς κύβους, 2 κ.σ. ψιλοκομμένα καρύδια, 2 κούπες σπανάκι

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε στη συνέχεια το κοτόπουλο, το σέλινο, το μήλο και τα καρύδια και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Σερβίρουμε πάνω από σπανάκι.
Η συνταγή από εδώ.

Σαλάτα με αυγά βραστά και σάλτσα γιαουρτιού
Υλικά: 8 βραστά σφιχτά αυγά, 10 ντοματάκια Κρήτης, 150 γρ. καλαμπόκι κονσέρβα, 200 γρ. πράσινη σαλάτα ανάμεικτη, μερικά φύλλα ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
Για τη σάλτσα γιαουρτιού: 150 ml γιαούρτι στραγγιστό, 2 κ.σ. μαγιονέζα light, 2 κ.σ. ξίδι, 1 κ.γ. μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, 2 σταγόνες ταμπάσκο πράσινο

Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε τα αυγά και τα κόβουμε σε φετάκια, κατόπιν κόβουμε στη μέση τα ντοματάκια. Ξεπλένουμε με άφθνο νερό και στραγγίζουμε το καλαμπόκι κονσέρβας σε σουρωτήρι. Ρίχνουμε τα σαλατικά, τα ντοματάκια, το καλαμπόκι και το σχοινόπρασο σε μια σαλατιέρα. Από πάνω τοποθετούμε τα αυγά. Χτυπάμε σε μπολ το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το ξίδι, τη μουστάρδα, το αλάτι, το πιπέρι και το πράσινο ταμπάσκο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε στη σαλάτα τη σάλτσα γιαουρτιού τη στιγμή που θα τη σερβίρουμε.
Η συνταγή από εδώ.

Ζεστή σαλάτα με φασολάκια και γαρίδες
Υλικά: 1200 γρ. φασολάκια πλατιά κατεψυγμένα, 200 γρ. γαλοπούλα καπνιστή, 1 κιλό γαρίδες Νο1 καθαρισμένες, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 20 γρ. τζίντζερ, 1 σκ. σκόρδο, 50 γρ. σόγια σως, χυμό από 1 lime, 1 κ.σ. μέλι, 1 τσίλι πιπεριά αποξηραμένη, 2 κ.σ. σησαμέλαιο, 1 κ.σ. σουσάμι
Για το σερβίρισμα: 1 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε μία κατσαρόλα με νερό στη φωτιά να βράσει. Βράζουμε τα φασολάκια για 15 λεπτά. Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε τη γαλοπούλα σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να πάρει χρώμα. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά.
Βάζουμε στις γαρίδες 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τις βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Μεταφέρουμε στο ίδιο μπολ με τη γαλοπούλα. Μεταφέρουμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας, βάζουμε τα φασολάκια στο τηγάνι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο τριμμένα. Σβήνουμε με τη σόγια σως, τον χυμό από το lime, το μέλι, τις γαρίδες, τη γαλοπούλα, λίγο αλάτι, πιπέρι, τη τσίλι πιπεριά και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σησαμέλαιο, το σουσάμι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με το σουσάμι.
Η συνταγή από εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v