4 εύκολες συνταγές ασιατικής κουζίνας

Φέρτε μυρωδιές από κάρι και σόγια σος στην κουζίνα, μαγειρεύοντας τέσσερις νόστιμες ασιατικές συνταγές.

Ταϊλανδέζικο stir-fry

Υλικά:

Για τη μαρινάδα: 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη, 1 κ.γ. κορν φλάουρ, 400 γρ. μοσχάρι

Για τη σάλτσα: 1/2 φλ. ζωμός κότας, 3 κ.σ. oyster sauce, 1 κ.σ. fish sauce, 1 κ.γ. μαύρη ζάχαρη, 2 καυτερές πιπερίτσες ψιλοκομμένες

Για το stir-fry: 1 μικρό κεφάλι μπρόκολο κομμένο σε φουντίτσες, 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε στικς, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες, 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο σε στικς, 3 κ.σ. κρασί, 1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό, 1 κ.σ. ασιατικό σουσαμέλαιο, 2-3 κ.σ. σπορέλαιο

Εκτέλεση: Για το Ταϊλανδέζικο stir-fry, κόβουμε το κρέας σε μικρά μακρόστενα κομμάτια και τα βάζουμε σε μπολ. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της μαρινάδας να διαλυθεί το κορν φλάουρ και περιχύνουμε το κρέας. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας κι αφήνουμε στην άκρη για 30′.

Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε γουόκ και προσθέτουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και το τζίντζερ κι ανακατεύουμε για 1′. Προσθέτουμε το κρέας με τη μαρινάδα του. Ψήνουμε για 4′-5′. Προσθέτουμε το κρασί.

Προσθέτουμε το μπρόκολο και την πιπεριά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για 4′-5′ μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά τα λαχανικά. Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με 3 κ.σ. νερό και το προσθέτουμε. Τραβάμε τα υλικά στα πλαϊνά του γουόκ και ρίχνουμε στο κέντρο το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά να πυκνώσει η σάλτσα. Τέλος προσθέτουμε το σουσαμέλαιο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με ρύζι jasmine ή basmati.

Συνταγή από εδώ.

Γαρίδες κάρυ με λαχανικά

Υλικά: 12-14 γαρίδες ή καραβίδες καθαρισμένες (αφήνουμε το κεφάλι ενωμένο στο καθαρισμένο σώμα), 3 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, 2 χρωματιστές πιπεριές σε φέτες, 5-6 ασπρομανίταρα σε φέτες, 250 γραμ. κολοκύθα κίτρινη (κομμένη σε κύβους), 1 κόκκινη γλυκοπατάτα (κομμένη σε κύβους), 250 γραμ. μπρόκολο (χωρισμένο σε φουντάκια), 1 κ.σ κόκκινη πάστα κάρυ, 400 γραμ. κρέμα καρύδας, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2-3 κ.σ ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, 1 φλ. μαγειρεμένα και στραγγισμένα ρεβίθια, 1/2 φλ. ζωμό λαχανικών, αλάτι, ρύζι μπασμάτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Ξεκινάμε τις γαρίδες κάρυ με λαχανικά, ζεσταίνοντας πρώτα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τις γαρίδες για 2-3΄ να αλλάξουν χρώμα. Τις βάζουμε σε πιάτο. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αφήνουμε να λαδωθούν και τρίβουμε την πάστα κάρυ στη βάση της κατσαρόλας.

Προσθέτουμε το ζωμό και την κρέμα καρύδας. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, που είναι και πιο σκληρό από τα λαχανικά.

Ρίχνουμε ξανά τις γαρίδες στη σάλτσα. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, τον κόλιανδρο και τα ρεβίθια. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε για 1΄ σε δυνατή φωτιά, ώστε να πήξει σάλτσα. Σερβίρουμε το υπέροχο κάρυ με ρύζι μπασμάτι.

Συνταγή από εδώ.

Χοιρινά παϊδάκια με γλυκιά κινέζικη σάλτσα

Υλικά: 800 γρ. χοιρινά παϊδάκια [*], 2 κ.γ. φυστικέλαιο , 1 1/2 κ.γ. σκόνη πέντε μπαχαρικών [**], πιπέρι, 1/2 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές φέτες για γαρνίρισμα [προαιρετικά]

[*] Χοιρινά παϊδάκια: Οι άκρες από τα χοιρινά παϊδάκια, τις οποίες θα ζητήσετε από τον κρεοπώλη σαν spare ribs. Θα ζητήσετε επίσης να σας τις χωρίσει μια προς μια και να τα κόψει και στη μέση για να δημιουργηθούν μικρά καρεδάκια σαν σπιρτόκουτα.

[**] Φυστικέλαιο και κινέζικο μείγμα 5 μπαχαρικών υπάρχουν σε όλα τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ. Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας μείγμα 5 μπαχαρικών, βάζετε στο multi και χτυπάτε μέχρι να γίνουν σκόνη:

– 2 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο, 1 κ.γ. πιπέρι κόκκους, ½ κ.γ. κανέλα σκόνη, ½ κ.γ. γαρίφαλα, 1 κ.γ. μαραθόσπορο.

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240 βαθμούς και στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου. Πλένουμε τα χοιρινά παϊδάκια και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε το λιπάκι της πέτσας.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε το φυστικέλαιο, 1 κ.γ. μείγμα 5 μπαχαρικών, 1 1/2 κ.γ. αλάτι και το ανακατεύουμε καλά. Αλείφουμε καλά με αυτό το μείγμα τα παϊδάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί με τη πέτσα προς τα επάνω. Τα πασπαλίζουμε με πιπέρι και τα ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει η κρούστα να γίνετε τραγανή. Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κρέας.

Εν τω μεταξύ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το υπόλοιπο 1/2 κ.γ. μπαχαρικών και 1/4 φλ. κρύο νερό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, για 5 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση, τη ξαναχαμηλώνουμε αμέσως και πάλι σε μέτρια θερμοκρασία. Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για 8 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. [Αν σας αρέσουν τα καυτερά, μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα και λίγο πιπέρι καγιέν, ή μερικές σταγόνες τσίλι].

Βγάζουμε τα παϊδάκια από το φούρνο και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Γαρνίρουμε προαιρετικά με τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και σερβίρουμε με ρύζι και σαλάτα.

Συνταγή από εδώ.

Κοτόπουλο Lo Mein

Υλικά:

1 πακέτο ρυζομακάρονα, 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα μόνο το πράσινο μέρος τους

Για το κοτόπουλο και τη μαρινάδα: 400 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου κομμένο σε λεπτές λωρίδες, 2 κ.σ. soya sauce, ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 2x2 εκατοστά, καθαρισμένο και τριμμένο, 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ. γλ. μέλι

Λαχανικά: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 170 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες, 200 γρ. λάχανο λευκό ψιλοκομμένο σε λωρίδες, 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 καρότα μέτρια κομμένα σε λεπτά στικς, 2 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα μόνο το άσπρο μέρος τους

Σάλτσα: 1 κ.σ. μέλι, 4 κ.σ. soya sauce, 1 κ.σ. hoisin sauce, 1 κ.σ. σησαμέλαιο, 1 κ.σ. oyster sauce

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζουμε το κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες και όλα τα υλικά της μαρινάδας του (τη soya sauce, το τζίντζερ, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το μέλι). Ανακατεύουμε με τα χέρια μας κάνοντας παράλληλα μασάζ στο κοτόπουλο, έτσι ώστε να καλυφθεί όλο με τη μαρινάδα. Σφραγίζουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 12 ώρες ή ένα βράδυ.

Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε, μετράμε όλα τα υλικά της συνταγής μας και τα τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας μας έτσι ώστε να είναι πολύ πιο εύκολη η εκτέλεση της συνταγής.

Βράζουμε τα ρυζομακάρονα σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου τους, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Ταυτόχρονα βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας, δηλαδή το μέλι, τη soya sauce, τη hoisin sauce, το σησαμέλαιο και την oyster sauce, σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.

Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε το φαγητό, θα χρειαστούμε το γουόκ μας ή μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα.

Βάζουμε το σκεύος μας στο μάτι της κουζίνας να κάψει και ρίχνουμε μέσα σ΄αυτό 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα του. Το σοτάρουμε για 5 περίπου λεπτά μέχρι να το δούμε να έχει ψηθεί καλά απ΄όλες τις μεριές και το βγάζουμε σε ένα πιάτο στην άκρη.

Προσθέτουμε στο γουόκ άλλες δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα όλα τα λαχανικά μας που ήδη έχουμε ψιλοκόψει (τα μανιτάρια, το λάχανο, την κόκκινη πιπεριά, το κρεμμύδι, τα καρότα και το άσπρο μέρος από τα πράσινα κρεμμυδάκια). Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά ανακατεύοντάς τα συνέχεια. Δεν θέλουμε να ψηθούν, παρά μόνο να μαραθούν ελαφρά. Η όλη διαδικασία δεν θα πάρει πάνω από 2 ή το πολύ 3 λεπτά.

Συνταγή από εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v