Τέλειες συνταγές για βελουτέ σούπες

Τίποτα δεν είναι καλύτερο για να μας ζεστάνει τον χειμώνα από μία βελουτέ σούπα, και βρήκαμε πέντε υπέροχες συνταγές…

Σούπα κολοκύθας
Υλικά: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια μέτρια (ψιλοκομμένα), 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη, 70 γρ. βούτυρο, 800 γρ. κολοκύθα κίτρινη καθαρισμένη (καθαρό βάρος), 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, 1 λίτρο νερό, 1 κύβο κότας, χυμό από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό. Προσθέτουμε τα 20 γρ. βούτυρο, την κολοκύθα κομμένη σε κύβους 3-4 εκ. και το θυμάρι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα και προσθέτουμε το νερό με τον κύβο. Μπορούμε να βάλουμε και ζωμό εάν έχουμε. Φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε με καπάκι επάνω στην κατσαρόλα για 15 έως 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.
Όταν μαλακώσουν τα κομμάτια της κολοκύθας, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, τον χυμό από το πορτοκάλι και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μία λεία υφή. Αν είναι πολύ νερουλή βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Αν είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Σερβίρουμε με κρέμα γάλακτος, θυμάρι φρέσκο, καραμελωμένο μπέικον και σπιτικά κρουτόν.
Η συνταγή από εδώ.

Σούπα βελουτέ με πατάτα και καρότο
Υλικά: 2 κρεμμύδια, 2 μεγάλες πατάτες, 2 πράσα, 10-12 μεσαία καρότα, 1 1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή νερό, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό, 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεγάλους κύβους και τα σωτάρουμε για 5-6 λεπτά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και τα καρότα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ. Ξαναβάζουμε τη σούπα στη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και την κρέμα και ξαναβράζουμε άλλα 2-3 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή από εδώ.

Βελουτέ σούπα λαχανικών
Υλικά: 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 πράσα τρυφερά, 4 καρότα, 1 κρεμμύδι, 1 μικρή σελινόριζα, 1 μικρό κεφάλι μπρόκολο, 2 φλ. ζωμός κότας, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 200 γραμ. μικρά φρέσκα άσπρα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι, λίγο σχοινόπρασο ή άνηθο, λίγο γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και την σελινόριζα για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα και το ζωμό. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15′, προσθέτουμε το μπρόκολο σε μικρές φούντες και βράζουμε για 5′ επιπλέον. Αλείφουμε τα λαχανικά στο μπλέντερ προσθέτοντας λίγο ζωμό ή λίγο γάλα.
Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας. Ισομοιράζουμε τη βελουτέ λαχανικών σε ζεστά μπολ και γαρνίρουμε με λίγο γιαούρτι, λίγα μανιτάρια σοτέ και λίγο σχοινόπρασο ή άνηθο. Σερβίρουμε αμέσως.
Για τα μανιτάρια: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά να πιουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε.
Η συνταγή από εδώ.

Σούπα βελουτέ με πατάτα και πράσο
Υλικά: 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, 2 μεγάλα πράσα τεμαχισμένα, 950 γρ. ζωμό κότας, 340 γρ. βιολογικές πατάτες (καθαρισμένες και τεμαχισμένες), 1 φύλλο δάφνης, χοντρό αλάτι, πιπέρι μαύρο, 1 φλ. βουτυρόγαλα (ξινόγαλα ή αριάνι), ½ φλ. κρέμα γάλακτος βαριά, ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο, φρέσκο κρεμμυδάκι (ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα)

Εκτέλεση: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα πράσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, όχι όμως να ροδίσουν. Ρίχνουμε το ζωμό κότας, τις πατάτες, το φύλλο δάφνης και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε τη σούπα να πάρει μια βράση σε υψηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Με μία λαβίδα αφαιρούμε τις πατάτες από τη σούπα, τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τις αφήνουμε στην άκρη. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και μεταφέρουμε την υπόλοιπη σούπα στον κάδο του μπλέντερ. Πολτοποιούμε τη σούπα για 2 περίπου λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και τη μεταφέρουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα. Περνάμε τις πατάτες από το μύλο του πουρέ και τις βάζουμε στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σούπα. Προσθέτουμε το βουτυρόγαλα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με αναδευτήρα. Σιγοβράζουμε τη σούπα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με τον αναδευτήρα. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο στη σούπα και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται, γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.
Η συνταγή από εδώ.

Βελουτέ σούπα με κουνουπίδι
Υλικά: 1 κ.σ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες, 2 κ.γ. κόλιανδρο φρεσκοτριμμένο, 1 κ.γ. κύμινο, ¼ κ.γ. νιφάδες τσίλι, 750 γρ. κουνουπίδι κομμένα σε μπουκετάκια, 2 κούπες ζωμό λαχανικών, 2 κούπες νερό, ¼ κούπας κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε μεσαία φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίστε τα ανακατεύοντας για 6-7 λεπτά, μέχρι να γίνουν πολύ μαλακά. Προσθέστε το κόλιανδρο, το κύμινο και τις νιφάδες τσίλι. Αυξήστε την φωτιά σε υψηλή και τσιγαρίστε τα υλικά για 2 λεπτά. Προσθέστε το κουνουπίδι, το ζωμό και το νερό. Καλύψτε την κατσαρόλα και φέρτε το μείγμα σε βράσει. Χαμηλώστε τη φωτιά σε χαμηλή, καλύψτε την κατσαρόλα μερικώς με ένα καπάκι και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι. Αφήστε τη σούπα στην άκρη για 20 λεπτά. Σε δόσεις χτυπήστε τη σούπα σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία.
Τοποθετήστε τη σούπα πάλι στην κατσαρόλα και ανακατεύοντας προσθέστε την κρέμα γάλακτος, σε χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να ζεσταθεί η σούπα. Γαρνίρετε με αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε.
Η συνταγή από εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v