Πώς θα φτιάξεις αποξηραμένα φρούτα

Σας αρέσουν τα αποξηραμένα φρούτα; Γιατί δεν δοκιμάζετε να τα φτιάξετε σπίτι σας; Δείτε πώς.
Πώς θα φτιάξεις αποξηραμένα φρούτα
Είναι νόστιμα, θρεπτικά και τέλεια για σνακ. Τα αποξηραμένα φρούτα διεκδικούν θέση στη διατροφή – και την καρδιά μας

Πώς τα φτιάχνουμε;

Αποξηραμένα σύκα

Υλικά: 1 κιλό σύκα, φύλλα δάφνης

Πώς τα αποξηραίνουμε: Απλώνουμε τα σύκα με την φλούδα επάνω σε μια σχάρα ή σε ψάθινο πλέγμα και τα σκεπάζουμε με ένα τούλι ή τουλπάνι για τα έντομα. Τα αφήνουμε για 7-10 ημέρες στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν καλά. Προσοχή τα γυρνάμε καθημερινά. Τοποθετούμε τα σύκα σε ένα ταψί. Ανάβουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς και βάζουμε το ταψί με τα σύκα και φουρνίζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς – αυτό τα προφυλάσσει από το σκουλήκι και τα κάνει και νοστιμότερα.

Όταν κρυώσουν, όχι εντελώς, παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα σύκα και κάθε δυο σειρές τα πατάμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν. Προσθέτουμε και τα φύλλα δάφνης. Όταν γεμίσουμε το μπολ κλείνουμε καλά τη λαδόκολλα. Βάζουμε το μπολ σε μια πάνινη τσάντα ή ακόμα και σε μπολ που να κλείνει καλά.  

Μόλις ετοιμαστούν τα σύκα στον ήλιο, εάν θέλουμε, και σας συμβουλεύουμε να το κάνετε,  φτιάχνουμε ένα μείγμα από καρύδια, σουσάμι και ζάχαρη – την ποσότητα την κανονίζουμε ανάλογα με τα σύκα που έχουμε. Με ένα μικρό κουτάλι τα ανοίγουμε με προσοχή και τα γεμίζουμε. Τα τοποθετούμε στο ταψί όρθια για να μη χυθεί η γέμιση.

Πηγή.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα

Υλικά: Δαμάσκηνα (1 κιλό περίπου χωρίς τα κουκούτσια), 1 ποτήρι του νερού χυμό λεμονιού, 1 ποτήρι κρύο νερό

Πώς τα αποξηραίνουμε: Πλένουμε πολύ καλά τα δαμάσκηνα και τα σκουπίζουμε με μια πετσέτα. Θα πρέπει να διαλέξουμε φρούτα ώριμα που δεν έχουν χτυπήματα. Κόβουμε τα δαμάσκηνα στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα βάζουμε για 15 λεπτά σε ένα μπολ με το λεμόνι και το κρύο νερό και στη συνέχεια αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί με μια λαδόκολλα από κάτω με τη μεριά του κοιλώματος από πάνω. Δε θα πρέπει να είναι κολλημένα μεταξύ τους και είναι καλύτερα όλα τα κομμάτια να έχουν το ίδιο μέγεθος για να αποξηρανθούν στον ίδιο χρόνο.

Ψήνουμε στους 60 βαθμούς για περίπου 8-10 ώρες στον αέρα. Αφού κλείσουμε το φούρνο, τα αφήνουμε μέσα να κρυώσουν τελείως και μετά τα αποθηκεύουμε. Αν τα δαμάσκηνα είναι πάρα πολλά αυξάνουμε τις ποσότητες του λεμονιού και του νερού ή τα βάζουμε στο μπολ λίγα κάθε φορά.

Για να σιγουρευτούμε πως τα φρούτα είναι έτοιμα, τα λυγίζουμε με το χέρι. Αν είναι ευλύγιστα και δεν αφήνουν υγρασία τότε είναι έτοιμα. Σε περίπτωση που κάποια από τα δαμάσκηνα αφήνουν υγρασία τα βάζουμε για λίγη ακόμη ώρα στο φούρνο, διαφορετικά δε θα διατηρηθούν. Τα δοχεία στα οποία θα αποθηκεύσουμε τα δαμάσκηνα πρέπει να είναι αποστειρωμένα και να κλείνουν καλά.

Πηγή

Αποξηραμένα μήλα

Υλικά: 600 γρ. μήλα, 1/2 λεμόνι (τον χυμό του)

Πώς τα αποξηραίνουμε: Επιλέγουμε φρέσκα μήλα, χωρίς χτυπήματα και στίγματα, αλλά όχι ιδιαίτερα σκληρά. Τα καθαρίζουμε, αφαιρούμε τον ομφαλό με τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο κουζίνας και τα κόβουμε σε ροδέλες, προσέχοντας να είναι όλες κομμένες στο ίδιο πάχος (1 εκατοστό περίπου), ώστε να αποξηρανθούν ομοιόμορφα.

Επειδή τα μήλα μαυρίζουν γρήγορα, βυθίζουμε καθένα που καθαρίζουμε και κόβουμε μέσα σε ένα γυάλινο μπολ με νερό και λεμόνι. Μόλις ολοκληρώσουμε το καθάρισμα και το κόψιμο των μήλων σε ροδέλες, τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε ελαφρά με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας. Στρώνουμε τη σχάρα του φούρνου ή ένα ταψί με λαδόχαρτο και τοποθετούμε τις ροδέλες τη μία πλάι στην άλλη σε σειρές.

Βάζουμε τις ροδέλες μήλου στον φούρνο, στον αέρα, τον οποίο έχουμε προηγουμένως προθερμάνει και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 80° C και τις αφήνουμε περίπου 5 ώρες, φροντίζοντας τις τελευταίες 3 ώρες να έχουμε γυρίσει τις ροδέλες από την άλλη πλευρά.

Για να διαπιστώσουμε αν οι ροδέλες είναι έτοιμες, τις πιέζουμε. Αν δεν βγάλουν καθόλου χυμό και η επιφάνειά τους είναι στεγνή και σχετικά σκληρή, τις βγάζουμε από τον φούρνο. Μόλις κρυώσουν, τις βάζουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και τις διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v