Οι πιο λαχταριστές χειμωνιάτικες σούπες

Οι πιο νόστιμες, θρεπτικές και εύκολες χειμωνιάτικες σούπες για τα κρύα βράδια. Χορταίνουν και… ζεσταίνουν.
Οι πιο λαχταριστές χειμωνιάτικες σούπες

Σούπα με καρότο και λεμόνι

Υλικά: 25 γρ. βούτυρο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πράσο , 300 γρ. καρότα, ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι, 1 λίτρο ζωμό κότας, 100 γρ. κόκκινες φακές ή φάβα, μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό ή ακόμα καλύτερα φρέσκο κόλιανδρο, αλάτι , πιπέρι, λίγο κύμινο (1/2 κ.γ.)



Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα λαχανικά μας ψιλοκομμένα και το ξύσμα λεμονιού. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά περίπου 20 λεπτά. Προσθέτουμε τις φακές και τον ζωμό, φέρνουμε σε βρασμό και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το μισό από τα αρωματικά μας.  Περνάμε από το μπλέντερ και κάνουμε πουρέ τη σούπα. Αν θέλουμε να την κάνουμε ακόμα πιο ραφινάτη την περνάμε από μία σίτα. Διορθώνουμε τη γεύση με τον χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ψιλοκομμένο το υπόλοιπο μυρωδικό μας.

Συνταγή από εδώ.

Βελουτέ χειμωνιάτικων λαχανικών

Υλικά: 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 πράσα τρυφερά, 4 καρότα, 1 κρεμμύδι, 1 μικρή σελινόριζα, 1 μικρό κεφάλι μπρόκολο, 2 φλ. ζωμός κότας, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 200 γραμ. μικρά φρέσκα άσπρα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι, λίγο σχοινόπρασο ή άνηθο, λίγο γιαούρτι για το σερβίρισμα



Εκτέλεση: Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και την σελινόριζα για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα και το ζωμό. Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15′, προσθέτουμε το μπρόκολο σε μικρές φούντες και βράζουμε για 5′ επιπλέον. Αλείφουμε τα λαχανικά στο μπλέντερ προσθέτοντας λίγο ζωμό ή λίγο γάλα. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και ελέγχουμε την πυκνότητα της σούπας. Ισομοιράζουμε τη βελουτέ σε ζεστά μπολ και γαρνίρουμε με λίγο γιαούρτι, λίγα μανιτάρια σοτέ και λίγο σχοινόπρασο ή άνηθο. Σερβίρουμε αμέσως.

Για τα μανιτάρια

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά να πιουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε.

Συνταγή από εδώ

Σούπα Borscht

Υλικά: 2 κρεμμύδια, 50 γρ. ελαιόλαδο, 50 γρ. βούτυρο, 1 πράσο, 2 στικ σέλερι, 1 καρότο, 2 σκ. Σκόρδο, 400 γρ. πατάτες, 3 κ.σ. μηλόξιδο, 1 κ.σ. ζάχαρη, 2 κύβους κότας, 1 φύλλο δάφνης, 2,5 λίτρα νερό, 600 γρ. πατζάρια κατεψυγμένα, 400 γρ. κόκκινο λάχανο

Για το σερβίρισμα: 50 γρ. γιαούρτι, 2 κ.σ. θυμάρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι



Εκτέλεση: Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια. Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο και τα κρεμμύδια. Ψιλοκόβουμε το πράσο, τα σέλερι, το καρότο, το σκόρδο, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια και τις βάζουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε 5-10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το μηλόξιδο, τη ζάχαρη, τους κύβους, το φύλλο δάφνης και το νερό. Βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε τα πατζάρια. Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το βάζουμε στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 5 λεπτά. Σερβίρουμε με θυμάρι, το γιαούρτι, ελαιόλαδο και πιπέρι.

Συνταγή από εδώ. 

Σούπα βελουτέ με σπαράγγια

Υλικά: 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ξερό, 1 σκ. Σκόρδο, 1 πρέζα μπούκοβο, 300 γρ. σπαράγγια, 200 γρ. κατεψυγμένος αρακάς, 1.200 γρ.  ζωμό λαχανικών ή 1200 γρ. νερό με ένα κύβο λαχανικών, 1 κ.σ. μέλι, 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ½ κ.γ. αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα: 200 γρ. γιαούρτι, μπούκοβο, flakes παρμεζάνας, ξύσμα από ένα λεμόνι



Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζουμε το ελαιόλαδο., Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο   και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά στην κατσαρόλα μαζί με το μπούκοβο. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια κόβοντας το σκληρό μέρος στη βάση τους που δεν τρώγεται (είναι σαν ξύλο) περίπου 2-3 εκ. και ξεφλουδίζουμε από τη μέση και κάτω με ένα πίλερ (αν είναι πολύ τρυφερά, δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσουμε). Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και και τα προσθέτουμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα μας.

Προσθέτουμε και τον αρακά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον ζωμό, το μέλι και το δυόσμο ψιλοκομμένο, αλάτι  και πιπέρι αφήνουμε τη σούπα  να σιγοβράζει για 20 λεπτά σκεπασμένη με καπάκι. Αφαιρούμε από την φωτιά και με την βοήθεια ενός μπίμερ ή στο μπλέντερ (πολύ προσεκτικά όμως για να μην καούμε) περνάμε την σούπα μας να γίνει βελουτέ. Σερβίρουμε με γιαούρτι, μπούκοβο και προαιρετικά με παρμεζάνα και ξύσμα λεμονιού.

Συνταγή από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v