Οι πιο φίνες βελουτέ σούπες

Είναι μυρωδάτες, νόστιμες και βάλσαμο για το φθινόπωρο. Αχνιστές βελουτέ σούπες για “πρώτο'” ή κυρίως.
Οι πιο φίνες βελουτέ σούπες
Οι σούπες δεν είναι μόνο για τις αρρώστιες. Υπάρχουν και οι... άλλες, οι βελουτέ, οι οποίες χάρη στη βελούδινη υφή τους είναι ιδανικές για πρώτο πιάτο σε ένα πλούσιο γεύμα ή ως “κύριο” γεύμα κάθε φορά που θέλουμε να φάμε κάτι ελαφρύ ή κάτι ενδιάμεσο.

Πώς τις ετοιμάζουμε λοιπόν;

Πάρτε ιδέες από τις παρακάτω συνταγές.

Σούπα βελουτέ με πατάτα, πράσο, πράσινο μήλο και μπέικον

Υλικά: 5 μέτριες πατάτες, 1 πράσο, 2 μέτρια κρεμμύδια (ή 1 μεγάλο), 1 κύβο λαχανικών, 1 πράσινο μήλο, 6 φέτες μπέικον, αλάτι, πιπέρι, 4 κ.σ λάδι, νερό προαιρετικά, κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι κρουτόν ή κριτσίνια, πάπρικα

Εκτέλεση: Αρχικά, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας για να μειώσουμε τον χρόνο βρασμού τους. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και ρίχνουμε αρχικά τα πράσα και έπειτα τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε. Αφού πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα, προσθέτουμε τις πατάτες και το μήλο και αφήνουμε κι αυτά 2 λεπτά περίπου στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε τον κύβο, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Τα βράζουμε περίπου 30 λεπτά, ελέγχοντας κάθε τόσο το νερό να σκεπάζει τα λαχανικά μας(όχι παραπάνω). Όσο βράζει η σούπα μας, βάζουμε ολόκληρες τις φέτες μπέικον και τις ξεροψήνουμε στο φούρνο πάνω σε μία λαδόκολλα. Αφού ελέγξουμε ότι τα λαχανικά μας έχουν μαλακώσει, τα αφαιρούμε από την φωτιά. Μέσα στην κατσαρόλα βάζουμε το ραβδομπλέντερ για να τα κάνουμε όλα σαν κρέμα. Σημαντικό είναι να προσέξουμε να μην αφήσουμε κομματάκια από τα λαχανικά μας. Για να σερβίρουμε την σούπα, βάζουμε σε ένα πιάτο λίγη από τη σούπα μας, μία φέτα μπέικον σπασμένη, λίγο γιαούρτι, τα κρουτόν και λίγη πάπρικα.

Συνταγή από εδώ. 

Σούπα βελουτέ με πατάτα και καρότο

Υλικά: 2 κρεμμύδια, 2 μεγάλες πατάτες, 2 πράσα, 10-12 μεσαία καρότα, 1 1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή νερό, 4 κ.σ. Ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό, 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος (πραιρετικά). Για το σερβίρισμα: Κρουτόνς ή flakes παρμεζάνας ή γιαούρτι στραγγιστό ή χοντροτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεγάλους κύβους και τα σωτάρουμε για 5-6 λεπτά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε να βράσει για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και τα καρότα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα με το blender χειρός. Ξαναβάζουμε τη σούπα στη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και την κρέμα και ξαναβράζουμε άλλα 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως. Tip: Για πιο φίνο αποτέλεσμα, περάστε τη σούπα από λεπτό σιτάκι μετά το τελευταίο βράσιμο.

Συνταγή από εδώ. 

Κολοκυθόσουπα Βελουτέ με Γιαούρτι και Κρουτόν

Υλικά: 500 γρ. κολοκύθα, 3 πατάτες, 2 καρότα, 1 πράσο, 1 κρεμμύδι, 1 ντομάτα, 1 σκ. σκόρδο
100 γρ. κρέμα γάλακτος, 50 γρ. Βούτυρο, 3 φέτες ψωμί (1-2 ημερών) κομμένες σε κύβους για το κρουτόν, γιαούρτι, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, λάδι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας σε κύβους.Προσέχουμε να αφαιρέσουμε από τη ντομάτα τα σπόρια. Κρατάμε λίγη από την κολοκύθα στην άκρη για το γαρνίρισμα κομμένη σε κύβους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα λαχανικά μας για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν, αλάτι, πιπέρι τη μαντζουράνα και το δεντρολίβανο. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα μας τα λαχανικά. Σουρώνουμε τα λαχανικά κρατώντας το νερό σε ένα μπολ. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε δόσεις στο μπλέντερ μαζί με λίγο ζωμό και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν ενιαία κρέμα. Τοποθετούμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά προσθέτοντας το βούτυρο και την την κρέμα γάλακτος. Εάν τη θέλουμε περισσότερο αραιή προσθέτουμε επιπλέον ζωμό.

Για το γαρνίρισμα: Σε ένα τηγανάκι βάζουμε λίγο λάδι και δεντρολίβανο. Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τους κύβους κολοκύθας και σοτάρουμε για 5 λεπτά προσθέτοντας αλάτι. Στο ίδιο λάδι βάζουμε το ψωμί μαζί με αλάτι και πάπρικα και σοτάρουμε μέχρι να κάνει κρούστα. Αφαιρούμε και στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει τα λάδια. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθύ πιάτο με μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι στο κέντρο και πασπαλίζουμε με τος κύβους κολοκύθας και τα κρουτόν.

Συνταγή από εδώ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v