Για ένα καλάθι σύκα

Σας έχουμε τη συνταγή για ένα φανταστικό ορεκτικό, φτιαγμένο με φρέσκα σύκα, μπέικον, ροκφόρ και ξηρούς καρπούς.
Για ένα καλάθι σύκα
της Αγάπης Μαργετίδη

Αυτό που με πείραξε περισσότερο κι από το γεγονός ότι φέτος δεν πήγα σε κάποιο από τα αγαπημένα μου νησιά, ήταν ότι δεν έφαγα κλεψιμέϊκα σύκα. Όχι πως τα κλέβω εγώ, είμαι βλέπετε ευυπόληπτη πολίτις και σεβαστό μέλος της κοινωνίας. Όλα κι όλα, δεν θέλω να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την άμεμπτη ηθική μου! Όταν εμφανίζονται ως δια μαγείας τα φρέσκα δροσερά πρωινά σύκα στο εξοχικό τραπέζι, δεν ρωτάω το πώς και το γιατί, παρά μόνον εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σ’αυτόν που θυσιάστηκε με κίνδυνο να φάει κάνα σκάγι!

Η δεύτερη επιλογή είναι να καταφθάσουν ως πεσκέσι σε όμορφη καλαθούνα. Μπα, ούτε πεσκέσι παρέλαβα φέτος, κι έτσι αναγκάστηκα να καταφύγω στον μανάβη. Ξενέρωσα εντελώς. Τι να κάνουμε, ας είναι και αγοραστά, αγαπώ τα σύκα τόσο πολύ που το ξεπερνώ και ετοιμάζω για να υποδεχτώ τους φίλους μου ένα υπέροχο συνοδευτικό για το ροζέ κρασί του αποψινού apéritif.

Φρέσκα σύκα με μπέικον, ροκφόρ και ξηρούς καρπούς



Για 12 σύκα. Πλένουμε καλά τα σύκα και τα στεγνώνουμε. Ίσως χρειαστεί να τα κόψουμε λίγο στη βάση τους για να στέκονται όρθια. Με ένα μυτερό μαχαίρι τα χαράζουμε σταυρωτά από την επάνω πλευρά του κοτσανιού, κόβοντας μέχρις εκεί που θα μπορούμε να τα γεμίσουμε, αφήνοντας όμως το φρούτο ολόκληρο. Με τα χέρια μας ανοίγουμε απαλά τα τέσσερα “πέταλα”. Αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πρώτα τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 3 φέτες καπνιστού bacon χωρίς έξτρα λιπαρή ουσία. Ψήνουμε καλά, μέχρι να γίνει το αλλαντικό πολύ τραγανό. Εναλλακτικά τα ψήνουμε στον φούρνο. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και όταν κρυώσει καλά και γίνει σαν chips, το σπάμε με τα χέρια μας σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια.

Καβουρδίζουμε ελαφρά 2 χούφτες ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην καούν. Ταιριάζουν τα καρύδια, τα cashews, οι κουκουναρόσποροι, οι ηλιόσποροι και τα φουντούκια. Τους αφήνουμε να κρυώσουν και κατόπιν τους χοντροκόβουμε, είτε με ένα κοφτερό μεγάλο μαχαίρι του chef, είτε στο multi με απότομες διακεκομμένες κινήσεις. Σε ένα μπολ κάνουμε ψίχουλα με τα χέρια μας 50 γρ. ροκφόρ (ή gorgonzola ή άλλο μπλε τυρί) και το ανακατεύουμε με το bacon και τους ξηρούς καρπούς. Θα ταίριαζε καταπληκτικά και η πολύ ιδιαίτερη και πικάντικη μυκονιάτικη κοπανιστή. Πιπερώνουμε γενναιόδωρα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Γεμίζουμε τα σύκα, τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 10΄ περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C. Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα περιχύνουμε με λίγο θυμαρίσιο μέλι και τα απολαμβάνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.


Tips
• Με τα ίδια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε μια καταπληκτική πράσινη φθινοπωρινή σαλάτα. Το μέλι θα μπει στην vinaigrette που θα γίνει με τρία μέρη ελαιόλαδου, ένα μέρος ξύδι ή balsamico, 1 κ.γλ. μέλι (ή πετιμέζι εάν το αγαπάτε), μπόλικο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι λόγω του αλλαντικού και του τυριού. Υπάρχει και μια άλλη επιλογή, πιο ελαφριά, αυτή του να αντικαταστήσετε το ψημένο bacon με κάποιο ωμό αλλαντικό κομμένο σε λεπτές φέτες, όπως κυκλαδίτικη λούτζα, ή τα ιταλικά prosciutto ή coppa. Σ’αυτή την περίπτωση θα βάλετε τις φέτες του αλλαντικού πάνω από τη σαλάτα, μαζί με τα σύκα, τα οποία δεν χρειάζονται ψήσιμο.

Τουλάχιστον έχοντας πληρώσει τα φετινά μου σύκα, και μη έχοντας αποδεχθεί προϊόν κλοπής, δεν φαίνομαι μόνο τίμια, είμαι κιόλας. Γιατί ως γνωστόν, γιατί ζει ο άνθρωπος; Για μια υπόληψη ζει!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v