Ο καυτός μήνας Αύγουστος

Ο Αύγουστος είναι εδώ και φέρνει μαζί του τις πιο λαχταριστές και μυρωδάτες μακαρονοσαλάτες.
Ο καυτός μήνας Αύγουστος

της Αγάπης Μαργετίδη

Πότε κιόλας μπήκαμε στον Αύγουστο, ακόμα δεν το’χω καταλάβει. Τώρα αυτό είναι καλό ή κακό; Δεν ξέρω να σας πω. Ένα πράγμα ξέρω, πως ο χρόνος που λένε πως είναι σχετικός, εμένα μου φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια σπιντάρει και σπριντάρει με ταχύτητα φωτός. Εδώ μιλάμε για ασύλληπτα ρεκόρ, που ούτε ο Usain Bolt δεν έχει καταφέρει να σπάσει.

Πού σας βρίσκει ο καυτός μήνας; Για το δικό σας καλό, ελπίζω σε κάποια παραλία, αν όχι, σας εύχομαι κουράγιο. Αν αναρωτιέστε για μένα, είμαι καλά ευχαριστώ, φυλάω την Αθήνα μην μας την κλέψουν! Αστειεύομαι, πάντα μου άρεσε ο Αύγουστος στην πόλη και προτιμώ να φεύγω προς το τέλος του, παίρνοντας και λίγες μέρες από τον ζεν Σεπτέμβρη. Για να μην μιλήσω για τη γλυκιά εκδίκηση του να γνέφεις γεια στους μουρτζούφληδες που επιστρέφουν!

Είμαι που είμαι εδώ ακλόνητη, σας σκέφτομαι πόσο θα πεινάτε μετά τις βουτιές και σας έχω ετοιμάσει τρεις μακαρονοσαλάτες, η μία καλύτερη απ’ την άλλη. 

Σαλάτα με πένες και τραγανά κολοκυθάκια

Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό ένα πακέτο πέννες, προσέχουμε να μείνουν al dente, στραγγίζουμε και ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.   Δροσίζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα.  Λίγο πριν σερβίρουμε, βάζουμε τις πέννες σε μπολ σερβιρίσματος και προσθέτουμε 8 ωμά μικρά και τραγανά κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φετούλες και κυβάκια από 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες ή 250 γρ. ντοματίνια βελανίδια κομμένα στα 4 ή στα 6, αναλόγως του μεγέθους τους.  Φτιάχνουμε μια sauce με ελαιόλαδο, λεμόνι, 1 σκ. σκόρδου λιωμένη, αλατοπίπερο, μπόλικο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο, λίγη μαγιονέζα (3 κ.σ. το πολύ) και Tabasco κατά βούληση.  Ανακατεύουμε καλά με υπόλοιπα υλικά και σερβίρουμε αμέσως για να μείνουν τα κολοκυθάκια τραγανά.

Tips:

•             Οι πολύχρωμες πέννες κάνουν τη σαλάτα πανέμορφη, ενώ οι πέννες ολικής άλεσης είναι ό,τι πρέπει γι αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους.

•             Οι ποσότητες των υπόλοιπων υλικών είναι ενδεικτικές, εσείς μπορείτε να ψάξετε τη δική σας ισορροπία.  Στο μόνο που συνιστώ να είστε φειδωλοί είναι στη μαγιονέζα και το σκόρδο.

Σαλάτα με κοχύλια και pesto σπανάκι/φέτα/καρύδια

Βράζουμε τα ζυμαρικά (500 γρ.) σε άφθονο αλατισμένο νερό, προσέχουμε να μείνουν al dente και στραγγίζουμε αφού πρώτα κρατήσουμε λίγο από το αμυλούχο νερό γιατί θα χρειαστεί για να αραιώσουμε το pesto.  Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.  Όση ώρα βράζουν τα ζυμαρικά φτιάχνουμε το pesto, πολτοποιώντας στο multi 200 γρ. τρυφερό σπανάκι, 1 γερή χούφτα καρύδια, 150 γρ. φέτα, 1-2 σκ. σκόρδου, τον χυμό από ½ λεμόνι, αλατοπίπερο και ελαιόλαδο.  Παράλληλα χοντροκόβουμε 1-2 χούφτες μαύρες ελιές της αρεσκείας μας. Στο μπολ σερβιρίσματος ανακατεύουμε καλά τα ζυμαρικά με το pesto, αραιώνοντάς το με λίγο από το νερό του βρασίματος. Προσθέτουμε τις ελιές κι αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη έξτρα τριμμένη φέτα.  Δροσίζουμε στο ψυγείο. 

Tips:

•             Για να “κολλήσει” καλά το pesto στα ζυμαρικά, το ενσωματώνουμε όσο αυτά είναι ζεστά, έτσι θα χρειαστεί ελάχιστο νερό και η γεύση θα μείνει αυτούσια.

•             Όπως γνωρίζετε, pesto μπορούμε να κάνουμε με μύρια υλικά.  Στο συγκεκριμένο ταιριάζει πολύ και η πιπεράτη ρόκα. Μπορείτε είτε να αντικαταστήσετε το σπανάκι με ρόκα εξ’ ολοκλήρου, είτε να τα αναμίξετε.  Το ίδιο και με τους ξηρούς καρπούς: παρόλο που βρίσκω ότι η φέτα με τα καρύδια κάνουν ταιριαστό ζευγάρι, εσείς μπορείτε να κάνετε το δικό σας προξενιό.

•             Έχω ιδιαίτερη αγάπη στις ελιές θρούμπες της Θάσου. Η ανεπαίσθητη πικράδα τους ανεβάζει τη νοστιμιά.

•             Τελευταία μου ανακάλυψη ήταν τα εναλλακτικά βιολογικά ζυμαρικά ολικής άλεσης από αλεύρι ζέας.  Έχουν υπέροχη μεστή γεύση, ψάξτε τα σε βιολογικά παντοπωλεία και delicatessen.

Σαλάτα με φιογκάκια, καπνιστό τόνο και πράσινες ελιές

Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό 1 πακέτο φιογκάκια, προσέχουμε να μείνουν al dente, στραγγίζουμε και ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.  Όση ώρα βράζουν τα ζυμαρικά, ετοιμάζουμε το μίγμα από τις ελιές : ψιλοκόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι 400 γρ. πράσινες ελιές και 2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο.  Προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου πολτοποιημένη με το ειδικό εργαλείο ή πολύ ψιλοκομμένη, από 1 φούχτα ψιλοκομμένο μαϊντανό και βασιλικό, το ξύσμα και τον χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.  Ψιλοκόβουμε 2 βαζάκια καπνιστό τόνο Αλοννήσου που τον έχουμε στραγγίξει από το λάδι, όχι όμως εντελώς (βλ. tips).  Στο μπολ σερβιρίσματος ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με το μίγμα των ελιών και τον τόννο και δροσίζουμε στο ψυγείο.

Tips:

•             Θα παινέψω πάλι τις βιολογικές ελιές Ροβιές.  Αυτή την φορά χρησιμοποίησα τις γεμισμένες με πιπεριά και δεν χρειάστηκε να κάνω τον κόπο να τις ξεκουκουτσιάσω, ούτε να αγοράσω ξεχωριστά τις πιπεριές.  Δεν θα τις βρείτε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας, θα χρειαστεί να τις ψάξετε σε κάποιο delicatessen, πιστέψτε με όμως, αξίζει τον κόπο. 

•             Εάν βιάζεστε ή βαριέστε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη πάστα πράσινης ελιάς, με τεράστια βέβαια διαφορά στο δάγκωμα και τη γεύση.  Μην βαρεθείτε όμως να προσθέσετε στη σαλάτα τα υπόλοιπα υλικά του μίγματος.  Και πάλι η μάρκα Ροβιές έχει πολύ νόστιμες πάστες ελιάς.

•             Ο καπνιστός τόννος Αλοννήσου είναι ένα εκλεκτό προϊόν που απογειώνει τη σαλάτα. Αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω.  Είναι καπνισμένος όπως και όσο πρέπει και συσκευασμένος σε πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο, γι αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στη σαλάτα, εξ’ου και η πρότασή μου να μην τον στραγγίσετε εντελώς.  Εάν όμως χρησιμοποιήσετε άλλο τόννο, καλό είναι να τον στραγγίσετε στην εντέλεια και να βάλετε το δικό σας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

•             Σ’ αυτή τη σαλάτα προσέξτε ιδιαίτερα την ποσότητα του αλατιού γιατί ο τόννος και οι ελιές έχουν ήδη αρκετό.

Γενικά tips:

1.            Βρίσκω ότι στις μακαρονοσαλάτες ταιριάζουν καλύτερα τα κοντά ζυμαρικά και οι τρεις σημερινές σάλτσες είναι ταμάμ γι αυτά.  Εισχωρούν άψογα μέσα στις πτυχώσεις και η κάθε μπουκιά είναι ολοκληρωμένη.  Υπάρχουν δεκάδες είδη κοντών ζυμαρικών, κάντε παιχνίδι.

2.            Το πόσα άτομα θα χορτάσουν με ένα πακέτο ζυμαρικών των 500 γρ. είναι σχετικό, εξαρτάται πρωτίστως από το γεύμα : εάν είναι κυρίως φαγητό, αν συνοδεύεται από κάτι άλλο, αν μπει σε μπουφέ με χίλια δυο άλλα πράγματα, κλπ.

3.            Και οι τρεις σαλάτες συντηρούνται άνετα στο ψυγείο για 2-3 μέρες, εκτός ίσως από την πρώτη με τα κολοκυθάκια που θα μαλακώσουν λίγο.  Σίγουρα βέβαια αν περισσέψει, μια χαρά θα φαγωθεί κι αυτή.  Βγάλτε τις από το ψυγείο 20΄ περίπου πριν τις φάτε για να είναι δροσερές, όχι όμως παγωμένες. 

4.            Πάνε βόλτα με χαρά σε πικνίκ και στην παραλία, αρκεί να είναι μέσα σε φορητό ψυγείο.

Όσοι εργάζονται αυγουστιάτικα θα παρηγορηθούν λιγουλάκι τρώγοντας τη σαλάτα στο γραφείο, κατασκοπεύοντας τους τυχερούς φίλους τους στο Facebook, το Instagram και λοιπά σύγχρονα κατασκοπευτικά μέσα.  Κι εσείς βρε παιδιά, κάντε λίγο κράτει με τις φωτογραφίες από τις παραλίες και τα ουζάκια σας, λυπηθείτε μας!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v