Αθήνα-Καλιφόρνια ένας μπαξές δρόμος

Τρεις απολαυστικές συνταγές για να κάνετε τα ροδάκινα... μους, ζελέ και ποσέ σε υπέροχο σιρόπι λεβάντας.
Αθήνα-Καλιφόρνια ένας μπαξές δρόμος
της Αγάπης Μαργετίδη

Προχτές μια φίλη που έχει πολιτογραφηθεί Καλιφορνέζα μας έδειξε στο Facebook με περηφάνεια περισσή την υπερπαραγωγή ζουμερών ροδάκινων του κήπου της και δεκάδες βαζάκια μαρμελάδας που έφτιαξε με τα χεράκια της. Για κάτι τέτοια ζηλεύω τους φίλους που έχουν κήπους και περιβόλια. Τι να κάνουμε όμως, δεν μπορούμε να τάχουμε όλα σ’αυτή τη ζωή, έτσι είναι.

Κατά σύμπτωση εκείνο το βράδυ είχα φτιάξει για την παρέα που μαζεύτηκε στο σπίτι μια mousse από ροδάκινα, τόσο αφράτη, δροσερή και νόστιμη, που τους έστειλε στην κυριολεξία. Πριν την φάμε, προλάβαμε να την φωτογραφίσουμε κι έτσι σήμερα είμαι πανέτοιμη να σας την προσφέρω με λόγια και εικόνα και να την αφιερώσω στην παλιά μου ξενιτεμένη φίλη.



Mousse ροδάκινου

Για 6 άτομα. Η mousse μπαίνει σε ποτήρια, τα γεμίζει κατά τα ¾ και τελειώνει από πάνω με δύο τρόπους : είτε με ζελέ από γλυκό κρασί με ροδάκινα, είτε με ροδάκινα ποσέ σε σιρόπι λεβάντας. Μπορείτε να κάνετε όπως εγώ, να φτιάξετε και τα δύο, δεν έχουν κανέναν κόπο.

Mousse : Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε 1 κ.σ. ζελατίνη σε σκόνη σε ¼ φλ. τσ. παγωμένο νερό και αφήνουμε για 5’ μέχρι να φουσκώσει. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους 3 ώριμα ροδάκινα. Τα πολτοποιούμε στο multi με 2 κ.σ. χυμό lime ή λεμόνι. Μόλις φουσκώσει η ζελατίνη στο νερό, προσθέτουμε 1/3 φλ. τσ. ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 1-2’, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, με προσοχή να μην βράσει. Προσθέτουμε το μίγμα της ζελατίνης στον πουρέ των ροδάκινων και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Χτυπάμε σε σαντιγύ 1 φλ. τσ. πολύ παγωμένη κρέμα γάλακτος και την προσθέτουμε στο μίγμα ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις. Μοιράζουμε την mousse σε 6 ποτήρια, γεμίζοντάς τα κατά τα 3/4 και παγώνουμε στο ψυγείο. Μόλις σταθεροποιηθεί, διαλέγουμε με ποιον από τους δύο τρόπους θα τελειώσουμε το γλυκό και ετοιμαζόμαστε αναλόγως.

Ζελέ από γλυκό κρασί με ροδάκινα (βλ. tips)
Μαλακώνουμε 8 φύλλα ζελατίνας σε πολύ παγωμένο νερό. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά 300 ml γλυκό κρασί, 60 ml νερό και χυμό από 1 lime ή ½ μικρό λεμόνι. Μόλις ζεσταθεί καλά το μίγμα αλλά πριν πάρει βράση, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα της ζελατίνας, αφού τα στύψουμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το ζελέ να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε 2 ροδάκινα κομμένα σε κύβους και γεμίζουμε τα ποτήρια. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο για να πήξει το ζελέ.

Ροδάκινα ποσέ σε σιρόπι λεβάντας (βλ. tips)
Σε ένα κατσαρολάκι φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό σε μέτρια φωτιά, 4 κ.σ. ζάχαρη με 2 κ.σ. χυμό lime ή λεμόνι και ½ κ.γλ. βρώσιμη λεβάντα. Προσθέτουμε 2 ροδάκινα καθαρισμένα ή με την φλούδα τους κομμένα σε λεπτές κυδωνάτες φέτες και ποσάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ροδάκινα και να γίνουν σαν ελαφριά κομπόστα. Τα αφαιρούμε από το σιρόπι και το δένουμε λίγο ακόμη στην φωτιά. Αφήνουμε τα φρούτα και το σιρόπι να κρυώσουν λίγο, πριν γεμίσουμε τα ποτήρια με την mousse. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο.

Tips
• Οι δόσεις για το ζελέ και τα ροδάκινα ποσέ είναι για 6 ποτήρια, αν επιλέξετε κι εσείς να τα κάνετε μισά-μισά, μειώστε τις δόσεις δια του δύο.
• Το κρασί που μου έκανε την τιμή να πρωταγωνιστήσει σ’αυτή την παράσταση είναι το καταπληκτικό Vin Doux Σάμος. Μία του γουλιά σε ανεβάζει στα ουράνια. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι αξιόλογοι ελληνικοί επιδόρπιοι οίνοι, όπως της Λήμνου, το Μοσχάτο Ρίου Πατρών, το Vinsanto από την Σαντορίνη, κ.α.
• Το ζελέ από το κρασί είναι από μόνο του ένα απίθανο καλοκαιρινό επιδόρπιο, με ή χωρίς φρούτα.
• Η λεβάντα αρωματίζει με πολλή φινέτσα την μαρμελάδα ροδάκινο ή βερύκοκο. Την φαντάζεστε σε πασταφλώρα; Μμμμ!

Κι αν η Καλιφόρνια μου πέφτει κομμάτι μακριά, ένα άγγιγμα της οθόνης σαν τζίνι μαγικό, με μπάζει στον μπαξέ της Λίζας σαν άλλη Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Γεια σου Λίζα, ήρθα, τι άλλο καλό θα μας φιλέψεις; Θα φτιάξουμε πασταφλώρα;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v