Δύο συνταγές που παντρεύουν την Κρήτη με την Ιταλία

Δύο λαχταριστές συνταγές για φουρνιστά ντοματίνια με στάκα από τη Σητεία και για gnocchi με κρητικό ξύγαλο, που παντρεύουν την Κρήτη με την Ιταλία.
Δύο συνταγές που παντρεύουν την Κρήτη με την Ιταλία

της Αγάπης Μαργετίδη

Σήμερα αποφάσισα να παίξω ρόλο προξενήτρας, απ’ αυτές τις παλιακές. Έχω δυο αδέλφια Κρητίκαρους σωστά θηρία, δυο μέτρα μπόι, μελαχρινούς με πράσινα μάτια. Οι γονείς τους ανησυχούν μήπως τους φάνε λάχανο τίποτα επιδέξιες ανεπρόκοπες, βλέπετε έχουν και μεγάλη περιουσία, χιλιάδες στρέμματα γης. Προ καιρού στο τσάκ προλάβανε και δεν έγινε το κακό, κι από τότε οι άνθρωποι δεν κοιμούνται τα βράδια. Εδώ είμαι εγώ, η πιο διάσημη προξενήτρα, καπάτσα και προ πάντων εχέμυθη, θα δείτε τι δουλειά θα σας κάνω, με το αζημίωτο φυσικά!

Το σχέδιό μου είναι τέλειο γιατί σκοπεύω να φέρω τις νύφες από μακριά, εκεί όπου δεν θα έχουν ιδέα ότι πρόκειται για τους πιο ζηλευτούς γαμπρούς της Σητείας. Τα κορίτσια κατάγονται από αριστοκρατικές οικογένειες της Ιταλίας, είναι πανέμορφες, μορφωμένες και σεμνές, ό,τι πρέπει για τα κοπέλια σας.


Ντοματίνια φουρνιστά με φινόκιο και στάκα Σητείας

Φαγητό πολυμορφικό, φτιάχνει νοστιμότατες μπρουσκέτες, απίθανη σπαγετάδα και συν τοις άλλοις είναι ο τέλειος καβαλιέρος ψητών κρεατικών και ψαριών.

Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε 1 κιλό ντοματίνια-βελανίδια σε μονή στρώση και ενδιάμεσα 4 σκ. σκόρδου με την φλοίδα τους και ελαφρά σπασμένες με τη λάμα του μαχαιριού, 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μισοφέγγαρα και 2 φινόκιο κομμένα σε λεπτές φέτες. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με 300 γρ. Σητειακή στάκα και περιχύνουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο με φειδώ, δεν πρόκειται για κλασσικό λαδερό φαγητό. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 150ο C για 1 ώρα, κατόπιν ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180ο C και αφήνουμε για ακόμη 1 ώρα περίπου, μέχρι τα λαχανικά να καραμελώσουν και κάποια από αυτά να αρπάξουν λίγο.


Gnocchi στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας και ξύγαλο Σητείας

Η βελούδινη πηχτή σάλτσα αγκαλιάζει περιπαθώς τα gnocchi σε ένα ανεπανάληπτο φαγητό.



Για 6 άτομα. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό. Ρίχνουμε 1 κιλό gnocchi και καραδοκούμε τη στιγμή που θα αρχίσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια, οπότε τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Έχουμε φτιάξει μια κλασσική σάλτσα ντομάτας με 1 κιλό φρέσκες τριμμένες ντομάτες, 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1-2 σκ. ψιλοκομμένου σκόρδου, 2-3 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αλατοπίπερο και ελαιόλαδο. Προσθέτουμε στη σάλτσα 100 γρ. Σητειακό ξύγαλο και μπόλικο φρέσκο βασιλικό και ανακατεύουμε με τα gnocchi. Τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος και από πάνω στρώνουμε 200 γρ. ξύγαλο. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 180ο C για περίπου 20’, ίσα-ίσα μέχρι να απλωθεί το τυρί από την θερμότητα, χωρίς να πάρει χρώμα.

Tips
*Στάκα και ξύγαλο βρίσκουμε σε επιλεγμένα παντοπωλεία. Αν όμως δεν βρείτε, ο γάμος θα γίνει με άλλα ελληνικά τυριά και θα είναι εξίσου πετυχημένος: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη στάκα με θρυμματισμένη φέτα ή ξινομυζήθρα και το ξύγαλο με μαλακή φέτα ή κατίκι. Το στραγγιστό γιαούρτι είναι άλλη μια ιδέα για τα gnocchi.
*Αντί για ωμό σκόρδο μπορείτε να βάλετε είτε πολτό σκόρδου, είτε σκόρδο κονφί, τις συνταγές των οποίων σας είχα δώσει πριν λίγο καιρό.

Είδατε που είχα δίκιο; Σας τα ‘λεγα εγώ, την κατέχω την τέχνη μου κι έτσι κανείς τους δεν πήρε χαμπάρι ότι ήταν προξενιό. Καμαρώστε τα παλικάρια σας και τις όμορφες νύφες σας. Να ζήσουν σαν τα ψηλά βουνά, και σύντομα να χαρείτε εγγονάκια!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v