4 ελαφριές σαλάτες για το καλοκαίρι

Δροσερές, νόστιμες και υγιεινές, δείτε τέσσερις σαλάτες που είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαιρινό τραπέζι.
4 ελαφριές σαλάτες για το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι τα γεύματά μας επιβάλλεται να είναι όσο πιο ελαφριά γίνεται. Η ζέστη μας «βαραίνει» ούτως η άλλως και το τελευταίο που θέλουμε είναι να… βαλτώσουμε μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

Γι’ αυτό οι σαλάτες είναι ό,τι πρέπει κι εμείς έχουμε τέσσερις συνταγές για να τις βάλετε αμέσως στο καλοκαιρινό σας τραπέζι.

Σαλάτα εσπεριδοειδών με φινόκιο

Υλικά: 1 γκρέιπφρουτ, 1 πορτοκάλι, 1 σανγκουίνι, 1 λεμόνι, 1 λάιμ, 1 φινόκιο, αλάτι, πιπέρι, 50 γρ. ελαιόλαδο, 100 γρ. φέτα χαμηλών λιπαρών, 100 γρ. μέλι, 30 γρ. καρύδια

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις φλούδες από τα φρούτα(γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, σαγκουίνι, λεμόνι, λάιμ) με ένα κοφτερό μαχαίρι, προσέχοντας να αφαιρέσουμε και το λευκό τμήμα της φλούδας. Κόβουμε τα φρούτα σε στρογγυλές φέτες και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ. Κόβουμε το φινόκιο στη μέση, αφαιρούμε και το πολύ σκληρό κεντρικό εσωτερικό του και κόβουμε μετά σε λεπτές φέτες κατά μήκος. Αν έχουμε μαντολίνο θα μας βοηθήσει πολύ. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μεταφέρουμε όμορφα σε ένα πιάτο. Τρίβουμε τη φέτα στον τρίφτη και απλώνουμε στο πιάτο. Ραντίζουμε με μέλι, ρίχνουμε από πάνω καρύδια και σερβίρουμε.

Πηγή.

Πατατοσαλάτα με γιαούρτι

Υλικά: 6 μεγάλες πατάτες, ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο,2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, λίγο μαϊντανό, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά, χυμό και ξύσμα από 1,5 λάιμ, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγη γλυκιά πάπρικα, ½ σ.κ. σκόρδο, ψιλοκομμένη, 1 καρότο βρασμένο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό, ίσα που να σκεπάζει τις πατάτες και φέρνουμε σε βρασμό. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει προσθέτουμε αρκετό αλάτι και τις πατάτες. Βράζουμε μέχρι να μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι. Όσο βράζουν οι πατάτες, κόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά σε μεσαίο καρέ.

Για την σως: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, την πάπρικα, τη ρίγανη, το χυμό και το ξύσμα του λάιμ, αρκετό πιπέρι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Όταν οι πατάτες έχουν βράσει τις σουρώνουμε, κρατώντας λίγο απ’ το νερό. Ρίχνουμε στις πατάτες τα υπόλοιπα λαχανικά και το μείγμα γιαουρτιού. Ανακατεύουμε καλά πιέζοντας ταυτόχρονα τις πατάτες. Συμπληρώνουμε με αλατοπίπερο ή χυμό λάιμ και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά.

Πηγή.

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και ρύζι

Υλικά: 250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα ξερά καθαρισμένα, ½ σκ. σκόρδο,1 φύλλο δάφνης, 125 γρ. ρύζι για πιλάφι, 1 κριθαροκουλούρα , ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/4 ματσάκι δυόσμο, ½ ματσάκι μαϊντανό, ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κόκκινη πιπεριά, 250 γρ. φέτα, γιαούρτι προαιρετικά

Εκτέλεση: Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ μαζί με μία καλή πρέζα αλάτι και αρκετό νερό και τα βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένα με μεβράνη να μουλιάσουν τουλάχιστον για 6 ώρες. Βράζουμε το ρύζι βάζοντας το σε μία κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και αφήνουμε το ρύζι στο πλάι να κρυώσει.. Αφού φουσκώσουν, τα σουρώνουμε πετώντας το νερό, τα βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό χωρίς αλάτι, 1 φύλλο δάφνης και βράζουμε για 15 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στο μούλτι ή σε ένα γουδί ρίχνουμε ελαιόλαδο (περίπου 50 ml), μισή σκελίδα σκόρδο και χτυπάμε πολύ καλά.

Παίρνουμε ένα πολύ μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το λάδι με το σκόρδο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μπολ, το κρεμμύδι, ξύσμα και χυμό από λάιμ. Κόβουμε την πιπεριά σε κυβάκια αφού αφαιρέσουμε τα σπόρια της, τον μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο, τον δυόσμο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σπάμε μέσα στο μπολ τον ντάκο σε μέτρια κομμάτια ραντίζοντας τα με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα όσπρια και το ρύζι (κρύα) και ανακατεύουμε καλά. Τέλος ρίχνουμε χοντροκομμένη φέτα και ανακατεύουμε ελαφρά. Σερβίρουμε προαιρετικά με γιαούρτι (1 κ.σ. γιαούρτι ανά μερίδα).

Πηγή.

Light Ceasar’s

Υλικά:

Για τη μαρινάδα και το dressing: 10 φιλέτα αντζούγιας (30 γρ.), 1 σκελίδα σκόρδο, ξύσμα από 1 λεμόνι, χυμό από 1 λεμόνι, πιπέρι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. μουστάρδα dijon, 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 60 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Για τη σαλάτα: 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, 2 iceberg, 100 γρ. καλαμπόκι κονσέρβα, 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
Για το σερβίρισμα: 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, 200 γρ. κρίθινα παξιμάδια

Εκτέλεση: Για τη μαρινάδα και το dressing: Βάζουμε στο μούλτι τις αντζούγιες, το σκόρδο, το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, πιπέρι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Βάζουμε 2 κ.σ. από το μείγμα σε ένα μπολ ώστε να το χρησιμοποιήσουμε για να μαρινάρουμε το κοτόπουλο. Στο υπόλοιπο μείγμα, στο μούλτι, προσθέτουμε το γιαούρτι, την παρμεζάνα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν είναι πηχτό μπορούμε να το αραιώσουμε με λίγο νερό.

Για το κοτόπουλο: Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει χωρίς λάδι. Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας μία διάφανη μεμβράνη, βάζουμε τα φιλέτα κοτόπουλο και τα κόβουμε στη μέση, εγκάρσια, ώστε να έχουμε από το κάθε ένα δύο λεπτότερα φιλέτα. Τα σκεπάζουμε με μία διάφανη μεμβράνη και τα χτυπάμε με ένα κατσαρολάκι ώστε να έχουν ομοιόμορφο πάχος περίπου 1-2 εκ.. Απλώνουμε τη μαρινάδα σε όλη την επιφάνεια των φιλέτων και τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά ώστε να πάρουν χρώμα και να ψηθούν. Αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σαλάτα: Κόβουμε το iceberg σε κομμάτια 3 εκ. και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το dressing, το θυμάρι, τον δυόσμο, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.

Για το σερβίρισμα: Σερβίρουμε τη σαλάτα σε ένα μπολ. Κόβουμε το κοτόπουλο σε φέτες 2 εκ. και τις βάζουμε στο μπολ με τη σαλάτα. Προσθέτουμε το θυμάρι και τη ρίγανη και τρίβουμε τα κρίθινα παξιμάδια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v