Scripta manent

Η πιο απρόσμενα γευστική σούπα έχει για μυστικά της όπλα τον ολόφρεσκο, καταπράσινο αρακά της άνοιξης και το ginger.
Scripta manent

της Αγάπης Μαργετίδη

Είναι ωραίο να μαγειρεύεις χωρίς συνταγή. Είναι απελευθερωτικό και διασκεδαστικό. Προϋποθέτει βέβαια κάποιες βασικές γνώσεις, άπαξ όμως και τις κατακτήσει κάποιος, ανοίγονται άπειροι γευστικοί δρόμοι που εξάπτουν την φαντασία και μεταμορφώνουν την αναγκαία καθημερινή είσοδο στην κουζίνα σε περιπέτεια, όπως τα ταξίδια χωρίς ξεναγό.

Σε αυτό το σπορ διαπρέπει η φίλη μου η Νίκη και όταν τρώμε στο σπίτι της, ξέρουμε εκ των προτέρων ότι κάποια έκπληξη μας περιμένει. Έτσι έγινε και τις προάλλες, μας έφτιαξε μια σούπα-ποίημα, κάτι μεταξύ haiku και impromptu του Chopin.

Ο φρέσκος αρακάς που μας έκανε επιτέλους την τιμή να εμφανιστεί κι αυτή την άνοιξη, τρυφερός και καταπράσινος, απέκτησε στην κατσαρόλα της Νίκης εξωτικό άρωμα και καταδιασκέδασε τους γευστικούς μας κάλυκες. Την απαθανατίσαμε, την απολαύσαμε και σπεύσαμε να καταγράψουμε τα υλικά της γιατί… scripta manent!


Σούπα αρακά με ginger

Για 6 άτομα. Σε μία κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο, 3-4 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια ή 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, επίσης ψιλοκομμένο. Μόλις μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα, προσθέτουμε 500 γρ. καθαρισμένο φρέσκο αρακά και 1 μεγάλο κομμάτι φρέσκο ψιλοκομμένο ginger (σαν την παλάμη μας) και σοτάρουμε για λίγο ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο πιπέρι cayenne. Σκεπάζουμε με σπιτικό ζωμό λαχανικών και φέρνουμε σε βρασμό. Σιγοβράζουμε για περίπου 20’, έως ότου μαλακώσει ο αρακάς και κατόπιν πολτοποιούμε τη σούπα στο blender. Τέλος προσθέτουμε 1 κουτί κρέμα καρύδας, διορθώνουμε τη γεύση εάν χρειαστεί και σερβίρουμε.

Tips
-Εάν η ποσότητα του ginger σας φαίνεται μεγάλη μειώστε τη, όχι όμως πολύ, γιατί θα χαθεί η σπιρτάδα της γεύσης.
-Όπως κάνουμε για όλες τις βελουτέ σούπες όταν τις πολτοποιούμε, προσθέτουμε το υγρό σταδιακά, μέχρι να αποκτήσουμε την επιθυμητή πυκνότητα. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ πηχτή, ούτε πολύ αραιή. Η πηχτή σούπα διορθώνεται πανεύκολα με την προσθήκη ζωμού ή νερού, ενώ εάν κατά λάθος γίνει πολύ αραιή, την φέρνουμε πάλι σε βρασμό μέχρι να εξατμιστεί το πλεονάζον υγρό.
-Και αυτή η σούπα καταψύχεται τέλεια, οπότε μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα χωρίς πρόβλημα.
-Η κρέμα καρύδας δίνει πιο έντονο άρωμα από το γάλα καρύδας και κάνει την υφή υπέροχα βελούδινη. Την βρίσκουμε πλέον εύκολα σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Ανακινούμε καλά το κουτί πριν το ανοίξουμε.

Αυτή λοιπόν ήταν η κατά Νίκην εκδοχή της σούπας αρακά για την φετινή άνοιξη. Σας διαβεβαιώνω όμως εκ μέρους της πως όλο και κάτι θα σκαρφιστεί για να μας εκπλήξει στο μέλλον. Θα επιθυμούσα επίσης πολύ να ακούσω και τη δική σας εκδοχή, ανοίξτε τα χαρτιά σας!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v