And the winner is…

Το περγαμόντο δεν γίνεται μόνο καλό γλυκό του κουταλιού. Απολαύστε το σε μία αρωματική σάλτσα που αξίζει βραβείο.
And the winner is…

της Αγάπης Μαργετίδη

Σήμερα ήταν η σειρά μου να αυτοσχεδιάσω και να παίξω το χαρούμενο παιχνίδι των γεύσεων. Δεν χρειάστηκε παρά η επίσκεψη στην κεντρική αγορά της Αθήνας, στο ψαγμένο μανάβικο του Αλέξανδρου Βλαχάκη στην οδό Αρμοδίου, εκεί που τελειώνει ο δρόμος και σκάει κάθετα στην Σωκράτους. Το εν λόγω μανάβικο διαφοροποιείται σε δύο βασικά πράγματα: Πρώτον στην ποικιλία και την φρεσκάδα των προϊόντων και δεύτερον και κυριότερον στην φιλικότατη εξυπηρέτηση και τις συμβουλές από τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί. Τι άλλο να ζητήσει ο πελάτης; Βρίσκει την ευτυχία του στο λεπτό και οι ιδέες κατεβαίνουν με αστραπιαία ταχύτητα.

Τα τροφαντά περγαμόντα, αυτά τα εσπεριδοειδή που λατρεύουμε ως γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα, ζήτησαν τις υπηρεσίες μου ως ατζέντη για να αλλάξουν έστω και για μια φορά στην καριέρα τους ρεπερτόριο. Σαν τους ηθοποιούς που διψάνε να ξεφύγουν από τους ρόλους κλισέ. Αναμφισβήτητα μεγαλειώδεις οι τραγικοί ρόλοι της Ingrid Bergman, ποιος μπορεί να την ξεχάσει στην Casablanca; Είχα όμως την τύχη να την θαυμάσω στο θέατρο σε κωμικό μπριόζο ρόλο και ήταν απολαυστικότατη, πέρα από κάθε πρόβλεψη.

Έτσι, το περγαμόντο υπέγραψε συμβόλαιο με τολμηρό παραγωγό, πρωταγωνίστησε με τον σολομό και τα σπαράγγια και η ταινία είναι σήμερα υποψήφια για το Όσκαρ!


Αρωματική σάλτσα με περγαμόντο

Για 4 άτομα. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι χτυπάμε με το σύρμα 4 κρόκους αυγών με 50 ml λευκό ξηρό κρασί (1 σφηνάκι). Προσθέτουμε το ξύσμα από 1 περγαμόντο και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Ενσωματώνουμε σταδιακά 130 γρ. λιωμένο φρέσκο αγελαδινό βούτυρο συνεχίζοντας το αδιάκοπο ανακάτεμα, έως ότου η σάλτσα πήξει ελαφρά και αποκτήσει βελούδινη κρεμώδη υφή. Απομακρύνουμε από την εστία, αλατοπιπερώνουμε και τέλος προσθέτουμε τον χυμό από το φρούτο.

Tips
-Η σάλτσα τρώγεται χλιαρή αλλά και κρύα. Ταιριάζει με πολλά άλλα ψάρια, όπως η γλώσσα και η πέστροφα, ντύνει και πάμπολλα άλλα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα κολοκυθάκια και τις πατάτες, νοστιμίζει ένα ψητό στήθος κοτόπουλου.
-Η μεγαλύτερη δεξιοτεχνία που απαιτείται, είναι στο να πήξει η σάλτσα λίγο-λίγο σε χαμηλή φωτιά για να μην ψηθούν οι κρόκοι. Εάν αυτό συμβεί την πετάμε αναγκαστικά και ξαναπάμε από την αρχή, όμως εάν την σώσουμε μερικώς και έχει μόνον λίγα κομμάτια ψημένου αυγού, την περνάμε από ψιλή σήτα για να τα απομακρύνουμε.

Δεν μένει παρά να περιμένουμε την βραδιά των βραβείων για να αποθεώσουμε την ταινία και να χειροκροτήσουμε όρθιοι τους απαστράπτοντες συντελεστές της όταν θα παραλαμβάνουν το χρυσό αγαλματάκι!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v