Η σωτηρία της ψυχής

Μια εύγεστη ιδέα για να φτιάξετε νηστίσιμο dip από κόκκινες φακές, που θα ευχαριστήσει στο τραπέζι… νηστεύοντες και μη.
Η σωτηρία της ψυχής

της Αγάπης Μαργετίδη

Με τη νηστεία δεν έχω καλές σχέσεις. Ο λόγος απλός. Παιδιόθεν αντιστέκομαι σθεναρά στα πρέπει, τουλάχιστον εκεί που με παίρνει και στον βαθμό που δεν ενοχλώ κανέναν. Έτυχε επίσης να μην ανήκω σε θρησκευόμενη οικογένεια - όσα από τα έθιμα κρατούσαμε, ήταν δική μας επιλογή. Η τύχη το ‘φερε και ταιριάζουμε απόλυτα με τον σύζυγό μου σε αυτό το θέμα, ένα από τα λιγοστά!

Παρόλα αυτά, όντας ον παμφάγο και προσέχοντας όσο μπορώ να κρατώ την ισορροπία στη διατροφή μας, τα όσπρια εμφανίζονται πολύ συχνά στο τραπέζι μας. Εδώ όμως έρχονται τα δύσκολα, γιατί εάν περνούσε από το χέρι του συζύγου μου, θα τρεφόμασταν αποκλειστικά με αλλαντικά και τυριά, αυγά, βούτυρο και λουκάνικα. Κάθε φορά ιδρώνω στην κυριολεξία για να βρω τρόπους να φάει λίγα θρεπτικά όσπρια. Τα καταφέρνω ευτυχώς τις περισσότερες φορές, με βραβείο την οικογενειακή γαλήνη και ομοψυχία.

Κι έτσι σήμερα θα φτιάξω ένα πολύ νόστιμο dip με κόκκινες φακές, που είμαι σίγουρη πως θα ενθουσιάσει άπαντες, νηστεύοντες και μη, χορτοφάγους και παμφάγους. Από δίπλα θα φτιάξω μία φρέσκια καταπράσινη ανοιξιάτικη σαλάτα, ενώ ο σύζυγός μου θα επιβραβευτεί και με δύο αυγά μάτια. Κάπως πρέπει να τον παροτρύνω, δεν νομίζετε;


Dip με κόκκινες φακές

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε 200 γρ. κόκκινες φακές, 2 μικρές σκ. σκόρδου ολόκληρες, 2 γερές πρέζες χοντρό αλάτι και σκεπάζουμε με κρύο νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20’. Στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από το νερό. Όσο βράζουν οι φακές, καβουρδίζουμε ελαφρά μία χούφτα ανάλατα και άψητα cashews και μόλις κρυώσουν, τα χοντροκόβουμε δίνοντας 2-3 γύρους στο multi. Στο blender πολτοποιούμε τις φακές με το σκόρδο, προσθέτοντας τον χυμό από ½ λεμόνι, 3 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 κ. γλ. κουρκουμά, 1 κ. γλ. κύμινο και 1-2 πρέζες μπούκοβο. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε σταδιακά λίγο από το νερό του βρασίματος που φυλάξαμε. Διορθώνουμε τη γεύση και βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό και προαιρετικά κοκκινοπίπερο. Σερβίρουμε συνοδεύοντας με αραβικές πίτες.

Tips
-Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τις κόκκινες φακές με φάβα, με ελαφρώς διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.
-Για το δικό μου γούστο και για πιο ήπια γεύση, προτίμησα να βράσω το σκόρδο με τις φακές. Εάν εσείς αγαπάτε το ωμό σκόρδο, προσθέστε το κατευθείαν στο blender. Σε αυτή την περίπτωση, φρονώ ότι 1 σκελίδα είναι αρκετή.
-Αντί για λεμόνι, μπορείτε να βάλετε μοσχολέμονο (lime).

Είμαι πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα, το dip έχει άψογα ισορροπημένη γεύση, είναι υγιεινό και θρεπτικό. Χαίρομαι επίσης ιδιαίτερα για το γεγονός πως θα ευχαριστήσω τους φίλους μου που νηστεύουν, κι έτσι ίσως να δεηθούν για τη σωτηρία της αμαρτωλής μου ψυχής!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v