Ο κλέψας του κλέψαντος

Μια συνταγή… πολλών αστέρων με πρώτη ύλη το ταπεινό χαρούπι, για να φτιάξετε απολαυστικό χαρουπόψωμο με καρύδια.
Ο κλέψας του κλέψαντος

της Αγάπης Μαργετίδη

Σε αυτή την τρομερή ταινία του Mario Monicelli, οι επίδοξοι λωποδύτες, το μόνο που τελικά κατάφεραν, ήταν να φάνε τα μακαρόνια που βρήκαν στο ψυγείο του διαμερίσματος από το οποίο θα έκαναν ντου στο διπλανό ενεχυροδανειστήριο γιατί το μεγαλεπήβολο σχέδιό τους απέτυχε παταγωδώς. Μιλάμε για ατσίδες περιωπής!

Θα αναρωτιέστε ποια μπορεί να είναι η σχέση της σημερινής συνταγής με τον τίτλο της ταινίας. Ευθαρσώς θα ομολογήσω ότι η συνταγή είναι κλεμμένη, δυό φορές παρακαλώ! Ο πρώτος κλέψας είναι ο εξάδελφός μου, ο οποίος δοκίμασε το θεϊκό ψωμί στο εστιατόριο Cookoovaya. Έμεινε ξερός από τη νοστιμιά και ζήτησε τη συνταγή από τον δημιουργό του, τον chef Νίκο Καραθάνο.

Μόλις το έφτιαξε, μου έφερε ένα κομμάτι και ήταν η σειρά μου να πέσω ξερή. Θερμοπαρακάλεσα τον εξάδελφο, ο οποίος θερμοπαρακάλεσε τον chef, εκείνος συναίνεσε με τη σειρά του κι έτσι βρίσκομαι σήμερα στην αξιοζήλευτη θέση να σας μεταλαμπαδεύσω τη συνταγή, μαζί με τις θερμότατες ευχαριστίες μου.

Αυτό το ψωμί είναι τόσο νόστιμο, που σου έρχονται δάκρυα στα μάτια. Το ταπεινό χαρούπι, που έσωσε κόσμο και κοσμάκη από την πείνα στην Κατοχή, βρήκε στα μαγικά χέρια του Νίκου Καραθάνου έναν μεγαλειώδη τρόπο έκφρασης.


Χαρουπόψωμο με καρύδια

Προσαρμόζουμε στο μίξερ τον γάντζο και στον κάδο βάζουμε 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 115 γρ. αλεύρι από χαρούπι, 11 γρ. αλάτι ψιλό, 370 γρ. χλιαρό νερό και 1 φακελάκι ξηρή μαγιά. Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά, αρχίζοντας από τη χαμηλή ταχύτητα για να μην πεταχτεί το αλεύρι παντού και συνεχίζουμε σε μέτρια ταχύτητα, μέχρις ότου η ζύμη να γίνει συμπαγής και να ξεκολλάει από τον γάντζο. Με ένα καλό μαχαίρι του chef, χοντροκόβουμε 110 γρ. καρύδια και τα προσθέτουμε στη ζύμη, φροντίζοντας να ισομεριστούν όσο είναι δυνατόν. Εναλλακτικά, κόβουμε τα καρύδια στο multi, με 2-3 απότομες στροφές, προσέχοντας να μην πολτοποιηθούν. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και την τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε σε κάποιο ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, για περίπου 1 ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω, έως ότου φουσκώσει.

Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγες σταγόνες νερού και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με κόκκους άνθους αλατιού. Φουρνίζουμε για 50’ περίπου. Μόλις βγάλουμε το ψωμί από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα για να φύγει η όποια υγρασία.

Tips
-Αλεύρι από χαρούπι θα βρείτε σε πολλά μαγαζιά, γενικής και υγιεινής διατροφής.
-Εννοείται πως μπορούμε να ζυμώσουμε το ψωμί και στο χέρι.
-Το νερό πρέπει να είναι τόσο ζεστό, όσο να το αισθανόμαστε στο χέρι μας, χωρίς όμως να καίει.
-Μπορείτε να δώσετε στη ζύμη όποιο σχήμα θέλετε, μακρόστενο ή στρογγυλό, ακόμη και να την βάλετε σε φόρμα του cake. Θεωρώ όμως ότι το στρογγυλό καρβέλι είναι ιδανικό γι’ αυτό το ψωμί.
-Τα καρύδια ταιριάζουν τέλεια, τα φουντούκια και τα pecans επίσης.
-Η ελαφρώς γλυκίζουσα γεύση του αναδεικνύει στο έπακρο το ελαιόλαδο και το βούτυρο, τις ελιές και τις αντζούγιες, τα πικάντικα τυριά, την ταραμοσαλάτα και τις πικρούτσικες μαρμελάδες εσπεριδοειδών. Τις προάλλες το σέρβιρα με κοπανιστή Μυκόνου, συνοδεία malt whiskey και απογειωθήκαμε σαν τον Neil Armstrong στο Apollo 11!

Όπως βλέπετε, ουδεμία τύψη με βασανίζει για την θρασύτατη κλοπή, αντιθέτως, εάν βρισκόμουν στο ανακριτικό γραφείο, θα έπαιρνα πάνω μου όλη την ευθύνη. Στο δικαστήριο θα ήμουν αγέρωχη και θα δήλωνα ένοχη. Θα εξέτια δε την ποινή που θα μου επιβαλλόταν με κουράγιο, αρκεί να μου επέτρεπαν να φτιάχνω το ψωμί και να το προσφέρω στους συγκρατουμένους μου!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v