Πρόβες εθνικής γιορτής

Ετοιμάζεστε για μπακαλιάρο σκορδαλιά για να τιμήσετε την 25η Μαρτίου; Δείτε πώς θα φτιάξετε μια υπέροχη, δροσερή φρουτοσαλάτα για να… εξουδετερώσετε το σκόρδο.
Πρόβες εθνικής γιορτής

της Αγάπης Μαργετίδη

Την περασμένη Πέμπτη, εκεί που περπατούσα αμέριμνη στην οδό Πατησίων, ακούω από ψηλά έναν εκκωφαντικό θόρυβο, σηκώνω τα μάτια στον ουρανό και βλέπω να περνάνε, σχεδόν ξυστά από τις πολυκατοικίες, μαχητικά αεροσκάφη σε άψογους σχηματισμούς. Ελάχιστα λεπτά αργότερα, ακούω τον χαρακτηριστικό ήχο των ελικοπτέρων, μετά πάλι αεροπλάνα. Σάστισα, “μπα!” λέω από μέσα μου, “τι γίνεται, ποιος μας την πέφτει”; Εκείνη τη στιγμή χτυπάει το κινητό μου και για κλάσματα του δευτερολέπτου ήμουν σίγουρη πως κάτι σοβαρό συμβαίνει και με παίρνουν να με ειδοποιήσουν. Ήταν η κουμπάρα μου, αλλά την άκουσα ήσυχη. Τη ρώτησα αν είχε πάρει χαμπάρι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα και μου απάντησε πως είναι οι πρόβες για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Α, αυτό ήταν, είπα κι εγώ!

Πέρυσι κανείς μας δεν αξιώθηκε να φτιάξει τον παραδοσιακό μπακαλιάρο με σκορδαλιά που ορίζει η μέρα και καταλήξαμε σε πασίγνωστη ταβέρνα-στέκι του κέντρου, πιστεύοντας πως θα φάμε κάτι αξιοπρεπές. Αμ δε! Ο μπακαλιάρος ήταν χάλια, κακοτηγανισμένος σε κακό λάδι, όλο κουρκούτι. Τα χόρτα είχαν τελειώσει, όσο για τη σκορδαλιά δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη γιατί δεν την αντέχει το στομάχι μου. Πληρώσαμε μια περιουσία αναλογικά με το απαίσιο φαγητό και ορκίστηκα ότι σε καμία γιορτή δεν θα ξαναφάω έξω, για να πληρώσω για πολλοστή φορά φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Φέτος δεν ξέρω τι θα γίνει, και να σας πω δεν με νοιάζει στην τελική. Προτιμώ να κάτσω στ’ αυγά μου και να φάω μακαρόνια, από το να ταλαιπωρηθώ και να ξηλωθώ χωρίς λόγο και αιτία. Αν όμως με καλέσει κάποιος φίλος στο σπίτι του, θα πάω με ευχαρίστηση και θα συνεισφέρω στο τραπέζι με μία πανέμορφη και δροσερή φρουτοσαλάτα, ό,τι πρέπει για μετά το βαρύ παραδοσιακό φαγητό.


Φρουτοσαλάτα με μάνγκο και μύρτιλα

Φτιάχνουμε ένα σιρόπι, φέρνοντας σε ελαφρύ βρασμό σε μέτρια φωτιά, ½ φλ. τσ. νερό και ½ φλ. τσ. ζάχαρη, προσθέτοντας ξύσμα από 1 και τον χυμό από 2 limes, καθώς και ένα μεγαλούτσικο κομμάτι ginger κομμένο σε ροδέλες (δεν χρειάζεται να το ξεφλουδίσουμε). Σιγοβράζουμε για 10’ περίπου, έως ότου το σιρόπι πήξει λίγο και αφήνουμε στην άκρη για 30’ για να αρωματιστεί. Σουρώνουμε. Κόβουμε 2 μεγάλα mangoes και τα βάζουμε σε όμορφο μπολ με 2 κουτάκια μύρτιλα (blueberries), μαζί και μπόλικα φύλλα φρέσκου δυόσμου, τα οποία, εκτός από τη δροσιά και το χρώμα τους, εξουδετερώνουν αρκετά αποτελεσματικά, τη μυρωδιά του σκόρδου. Προσθέτουμε το σιρόπι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Tips
*Φροντίστε να προμηθευτείτε τα μάνγκο λίγες μέρες πριν, γιατί σπανίως τα βρίσκουμε ώριμα. Θα τα αφήσετε να ωριμάσουν εκτός ψυγείου, μέσα στη χάρτινη σακούλα του μανάβη.
*Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μύρτιλα με άλλα φρούτα του δάσους ή και με φράουλες, που αρχίζουν να είναι λίγο πιο νόστιμες από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά.

Με αυτό το δέλεαρ, ελπίζω κάποιος από την παρέα να φιλοτιμηθεί και να περάσουμε όμορφα και χωρίς παρατράγουδα. Να, δεν πρόλαβα να τελειώσω την φράση μου και χτυπάει το τηλέφωνο. Ποιος να ‘ναι;

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v