Κατόπιν εορτής

Μπορεί να πέρασε η Καθαρή Δευτέρα, αλλά αυτή η συνταγή για χταπόδι με ελιές και κάπαρη κάνει ακόμη τα σάλια μας να τρέχουν.
Κατόπιν εορτής

της Αγάπης Μαργετίδη

Κατόπιν ωρίμου σκέψεως και έντονου διαλόγου με τον εαυτό μου, κατέληξα στο συμπέρασμα πως μάλλον δεν πειράζει που θα σας δώσω τη συνταγή για το καθαροδευτεριάτικο χταπόδι κατόπιν εορτής. Πιστεύω πως ανάμεσά μας κυκλοφορούν πολλοί μερακλήδες και το φαγητό θα βρει τη θέση που του αρμόζει. Σίγουρα υπάρχουν και κάμποσοι που θα ακολουθήσουν τη σαρακοστιανή νηστεία, άλλοι από θρησκευτική πεποίθηση κι άλλοι ως αποχή από το κρέας, εν είδει μερικής αποτοξίνωσης. Όπως και να ‘χει, εμείς που το γευτήκαμε προχθές, αποφανθήκαμε ότι του αξίζει πανηγυρική μνεία.

Η προδημοσίευση των φωτογραφιών στο Facebook και το Instagram είχε ως αποτέλεσμα εντονότατες αντιδράσεις και τρυφερές κοροϊδίες από τους φίλους μου, του τύπου “γιατί μας βασανίζεις;” “πού είναι η συνταγή;” “άσε κατά μέρος τα παιχνίδια του χταποδιού με τον φακό και προχώρα στο παρασύνθημα”. Κατόπιν αυτού, δεν έχω παρά να συμμορφωθώ:


Χταπόδι με ελιές και κάπαρη

Φάση Ι : Αφού καθαρίσουμε ένα στρουμπουλό χταπόδι (βάρους περίπου 1,5 κιλού) ή ακόμη καλύτερα εάν μας το καθαρίσει ο ψαράς, το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο, προσθέτουμε 1 σφηνάκι ξύδι από λευκό κρασί, 2-3 φύλλα δάφνης, 2-3 κόκκους μπαχάρι και λίγους κόκκους πιπεριού. Φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά, την χαμηλώνουμε πολύ, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να μαλακώσει και να βγάλει όλο το ζουμί του. Δεν αλατίζουμε. Ανάλογα με το χταπόδι, η διαδικασία θα διαρκέσει περί τα 45’ έως 1 ώρα. Ελέγχουμε με το πιρούνι και εάν το χταπόδι τρυπιέται εύκολα, σημαίνει ότι είναι έτοιμο.

Φάση ΙΙ : Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και κρατάμε το ζουμί. Αφαιρούμε τις πέτσες και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα και σωτάρουμε ελαφρά ½ ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε λίγο ελαιόλαδο και 1-2 πρέζες μπούκοβο, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 1-2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο, σωτάρουμε για 1’, προσθέτουμε το χταπόδι. Σβήνουμε με 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το ζουμί από το χταπόδι, 2-3 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 1 καλή πρέζα ζάχαρη και 2-3 ολόκληρα κλωνάρια φρέσκο μάραθο. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας σε πολύ χαμηλή και προσθέτουμε 2 μεγάλες χούφτες ελιές της αρεσκείας μας και 2 χούφτες ξαρμυρισμένη κάπαρη. Σιγοβράζουμε έως ότου να έχουμε μία πηχτή σάλτσα.

Φάση ΙΙΙ : Αφαιρούμε τα κλωνάρια του μάραθου και τα πετάμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το φαγητό και το σερβίρουμε, γαρνίροντας με φρέσκο ψιλοκομμένο μάραθο. Φροντίζουμε να έχουμε μπόλικο φρέσκο ψωμί για τις παραπάνω από απαραίτητες βούτες.



Tips
-Είχα μεγάλη τύχη γιατί το χταπόδι που προμηθεύτηκα από την πασίγνωστη, πολύχρωμη και χαρούμενη λαϊκή αγορά της οδού Καλλιδρομίου, ήταν φρεσκότατο και μαλάκωσε σε μόλις 30’. Οφείλω να ομολογήσω πως σίγουρα έπαιξε ρόλο το μέσον της φίλης μου Πόλλυς, που με οδήγησε στον δικό της ψαρά και τον φοβέρισε δεόντως, βλέπετε στη χώρα μας χρειαζόμαστε “δόντι” για το οτιδήποτε! Εάν δεν είστε σίγουροι για τον προμηθευτή σας, καλύτερα είναι να αγοράσετε κατεψυγμένο χταπόδι κάποιας εγνωσμένης εταιρίας. Σε αυτή την περίπτωση το μαγειρεύετε αφού το αποψύξετε.
-Αυτό που έκανε τη σάλτσα πεντανόστιμη και πηχτή, ήταν το αλμυρό ζουμί του χταποδιού. Γι’ αυτό δεν βάζουμε καθόλου πρόσθετο αλάτι. Ούτως ή άλλως, είμαι σίγουρη πως γνωρίζετε ότι την ώρα που βράζουμε μόνο του το χταπόδι, δεν προσθέτουμε αλάτι γιατί το σκληραίνει ανεπανόρθωτα.
-Εάν δεν βρούμε φρέσκο μάραθο, τον αντικαθιστούμε με άνηθο. Έχω την αίσθηση ότι διαφορετικό μεν, πολύ ενδιαφέρον δε άρωμα, θα δίνουν και τα μυρώνια.
-Όσο καλύτερης ποιότητας ξύδι, κρασί και πελτέ χρησιμοποιήσετε, τόσο πιο νόστιμο φαγητό θα έχετε. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τις ελιές και την κάπαρη. Εδώ οφείλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία για τις ελιές: οι μεν μαύρες καλαματιανές ήταν πεσκέσι της αγαπημένης μου φίλης Κατερίνας από την οικογενειακή τους συγκομιδή, οι δε πράσινες βιολογικές ήταν της εξαιρετικής μάρκας “Ροβιές”, από το ομώνυμο χωριό της Βόρειας Εύβοιας. Εκεί, ο σύζυγος της άλλης αγαπημένης φίλης, Άλεξ, έχει κάνει άριστη δουλειά που έχει αναγνωρισθεί δεόντως και βραβευθεί πολλάκις, με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της περιοχής. Αναζητήστε τις σε επιλεγμένα καταστήματα και θα καταλάβετε γιατί αξίζουν.

Κι έτσι φίλοι μου αγαπημένοι, θέλω να ελπίζω πως ο ναρκισσισμός που προσάψατε σε μένα προσωπικά και στο χταπόδι που στο κάτω-κάτω της γραφής δεν έφταιγε σε τίποτα, θα συγχωρηθεί με καλοκαρδία!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v