39°C υπό σκιάν

Δοκιμάστε μια δροσερή συνταγή με κοτόπουλο και καλοκαιρινή σαλάτα με πεπόνι και αγγούρι, για να δροσιστείτε τις μέρες του… άγριου καύσωνα.
39°C υπό σκιάν
της Αγάπης Μαργετίδη

Θα έχετε παρατηρήσει πως τα τελευταία χρόνια όλο μας τρομοκρατούν με διάφορα, τάχα μου ακραία φυσικά φαινόμενα, λες και όπου να ‘ναι έρχεται το τέλος μας. Λίγο πριν αλλάξει η κάθε εποχή, πρέπει να προετοιμαστούμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις, μιας και μας περιμένει ο πιο ψυχρός χειμώνας ή το πιο ζεστό καλοκαίρι των τελευταίων 50 ετών και βάλε! Τον χειμώνα, μόλις το θερμόμετρο πάει να κατέβει σε μονοψήφιο νούμερο, μας απειλούν με πολικό ψύχος και συνθήκες Σιβηρίας. Εάν, δε, πλησιάσει το μηδέν, δεν μας σώζει τίποτα, η χιονοθύελλα θα σκεπάσει τα πάντα και πού είναι το κράτος να μας ξεθάψει; Την άνοιξη και το φθινόπωρο, μόλις πάει να βρέξει λίγο, να σου η βιβλική πλημμύρα που θα μας αφανίσει από προσώπου γης και πού είναι ο Νώε να μας σώσει; Το καλοκαίρι, ο φονικός καύσωνας αρχίζει από τους 35° και έτσι και ξεμυτίσουμε χωρίς εξοπλισμό καραβανιού στη Σαχάρα, μας περιμένει η θερμοπληξία στη γωνία του σπιτιού μας. Η κάθε προσπάθεια εκλογίκευσης και επιστημονικής απόδειξης ότι αυτά είναι κουραφέξαλα, πνίγεται στην παραφιλολογία και τις ανοησίες.

Μα τι θέλετε τέλος πάντων να κάνει το καλοκαίρι στην Ελλάδα; Ζέστη θα κάνει διάολε! Θάλασσες έχουμε, νησιά για χόρταση, βουνά δροσερά και κλιματισμό για την πόλη. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε λίγο τις μέρες της πραγματικής ζέστης είναι σίγουρα η διατροφή μας που πρέπει να είναι ελαφριά, χωρίς περιττά λίπη, με πολλά φρούτα και λαχανικά.

Μία τέτοια πρόταση σας έχω για σήμερα. Είναι ένα ελαφρύ φαγητό, με μια δόση εξωτισμού και τον εκ των ων ουκ άνευ πικάντικο τόνο για να δροσιστούμε! Ναι, επιμένω ότι, τα τόσο-όσο, πικάντικα φαγητά εν μέσω θέρους έχουν την ιδιότητα να κατεβάζουν την θερμοκρασία του σώματος. Τρανταχτή απόδειξη πως οι κουζίνες των πιο ζεστών κλιμάτων είναι καυτερές. Γνωρίζω και αναγνωρίζω πως δεν είναι πολλοί οι συμπατριώτες μου που συμμερίζονται αυτή την άποψη, αλλά είμαι σίγουρη πως μια δοκιμή θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο.

Φιλέτα κοτόπουλου με σαλάτα πεπόνι/αγγούρι

Για 4 άτομα. Κόβουμε 2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου σε λωρίδες πάχους 3 εκατοστών περίπου. Μαρινάρουμε σε μίγμα από: 2 κ.σ. soy sauce, 1 κ.σ. fish sauce, 1 κ.σ. sesame oil, λίγες σταγόνες chili oil (ή 2-4 ψιλοκομμένες πιπερίτσες chili ή 1-2 κ. γλ. μπούκοβο), ξύσμα και χυμό από 2 μοσχολέμονα (limes), 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη, 1 μπαστουνάκι ginger κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν σπίρτα και 1-2 σκ. σκόρδου που έχουμε πολτοποιήσει με το ειδικό εργαλείο. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το κοτόπουλο και αναμιγνύουμε με επιμέλεια, ώστε το κρέας να εμποτισθεί καλά από τη μαρινάδα. Μαρινάρουμε στο ψυγείο για δύο ώρες, είτε σε μπολ που έχουμε σκεπάσει με διαφανή μεμβράνη, είτε σε σακουλάκι τροφίμων. Πρέπει να έχουμε υπόψη να αφήσουμε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το μαγειρέψουμε.

Ετοιμάζουμε τη σαλάτα (θα παρατηρήσετε ότι δεν έχει λιπαρή ουσία, εξ ου και οι πολύ μειωμένες θερμίδες): Κόβουμε μισό πεπόνι σε κύβους και 2 μικρά ή 1 μεγάλο αγγούρι σε λωρίδες (από το αγγούρι προτιμώ να αφαιρώ το εσωτερικό που έχει συνήθως σπόρια και να αφήνω περισσότερη φλούδα και το τραγανό μέρος), ½ ξερό κρεμμύδι σε πολύ μικρούς κύβους, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές διαγώνιες φέτες και 1 μπαστουνάκι ginger σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν σπίρτα. Προσθέτουμε πιπερίτσες chili κατά βούληση, ξύσμα και χυμό από 1 μοσχολέμονο και μπόλικο ψιλοκομμένο δυόσμο ή βασιλικό. Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο αλλά την βγάζουμε περίπου 20΄ πριν την φάμε, την θέλουμε δροσερή και όχι παγωμένη.

Ζεσταίνουμε καλά το σχαροτήγανο ή ένα απλό τηγάνι και ψήνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου με την μαρινάδα, χωρίς πρόσθετη λιπαρή ουσία. Γυρνάμε το κοτόπουλο συνεχώς για να ψηθεί από όλες τις πλευρές. Λόγω του ότι το κοτόπουλο είναι κομμένο σε λωρίδες ψήνεται πολύ γρήγορα, κι έτσι θέλει λίγη προσοχή για να μείνει ζουμερό. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σαλάτα και συνοδεύουμε με χιονάτο ρύζι basmati στον ατμό.

Tips
*Είναι πλέον πολύ εύκολο να βρούμε τα υλικά της μαρινάδας σε όλα σχεδόν τα σούπερ μάρκετ, κι έτσι δεν χρειάζεται να κάνουμε ταξίδια σε εξειδικευμένα μαγαζιά όπως στο παρελθόν.
*Μπορείτε να δοκιμάσετε και με άλλα φρούτα, πιο εξωτικά, όπως ανανά και μάνγκο. Την τελευταία φορά που το έκανα, έβαλα πεπόνι, αγγούρι και ανανά και το πιάτο είχε πανθομολογουμένως μεγάλη επιτυχία.

Θέλω λοιπόν να είστε καθ’ όλα έτοιμοι για να αντιμετωπίσετε τον πλέον καταστροφικό καύσωνα που σύμφωνα με τους ειδικούς έρχεται όπου να ‘ναι, και στο κάτω-κάτω, αν δεν είναι για φέτος, σας το υπογράφω ότι θα είναι για του χρόνου ή του παραχρόνου!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v