Οι πιο λαχταριστές νηστίσιμες συνταγές είναι με Χρυσή Ζύμη!

Με βάση το φύλλο κρούστας Χρυσή Ζύμη ετοιμάζουμε δυο πεντανόστιμες και νηστίσιμες συνταγές.
Οι πιο λαχταριστές νηστίσιμες συνταγές είναι με Χρυσή Ζύμη!

Διανύουμε περίοδο Σαρακοστής και τα νηστίσιμα πιάτα κατέχουν πλέον… επίτιμη θέση στο τραπέζι μας. Με βάση λοιπόν το Φύλλο κρούστας για πίτες και Φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη, ετοιμάζουμε δύο νοστιμότατες και νηστίσιμες συνταγές.

 

Πίτα με πολύχρωμα λαχανικά και τραχανά


Υλικά:

1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για πίτες ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ | 450g 

1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)

1 κρεµµύδι µεγάλο, σε φέτες

5-6 κρεµµυδάκια φρέσκα, µαζί µε λίγο από το πράσινο µέρος τους, ψιλοκομμένα

1 µαραθόριζα, σε φετούλες

2 πιπεριές κόκκινες, σε λωρίδες

1 πιπεριά κίτρινη, σε λωρίδες

1 πιπεριά πράσινη, σε λωρίδες

1 µατσάκι µυρώνια ψιλοκοµµένα

1 µατσάκι καυκαλήθρες ψιλοκοµµένες

1 φλιτζάνι κρασί

1 φλιτζάνι τραχανά λαχανικών νηστίσιµο ή πλιγούρι

2-3 κ. σούπας σουσάµι

αλάτι, πιπέρι ψιλοκοµµένο

Εκτέλεση:

Αφού πλύνετε, καθαρίσετε και κόψετε τα λαχανικά σας όπως περιγράφεται στα υλικά, βάζετε σε µια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα µισό φλιτζάνι ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεµµυδάκια και το κρεµµύδι και τα σοτάρετε για 1 λεπτό.

Προσθέτετε τη µαραθόριζα και τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισµα µέχρι να µαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Σβήνετε µε το κρασί και µετά από λίγο προσθέτετε τον τραχανά ή το πλιγούρι. Ρίχνετε και λίγο νεράκι επιπλέον. Όταν η γέµιση στεγνώσει από τα υγρά, καθώς ο τραχανάς ή το πλιγούρι θα τα απορροφήσουν, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αλατοπιπερώνετε καλά, προσθέτετε τα ψιλοκοµµένα µυρώνια και τις καυκαλήθρες και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεµα.

Προθερµαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε πάνω του το πρώτο φύλλο κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Στρώνετε τα υπόλοιπα µισά φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα µε πινέλο.

Απλώνετε το µίγµα της γέµισης πάνω από τα στρωµένα φύλλα και φέρνετε από πάνω όσα εξέχουν από το ταψί. Σκεπάζετε την πίτα µε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα και σουρώνοντάς τα ελαφρά για να µην εξέχουν από το ταψί.

Χαράζετε την πίτα σε κοµµάτια, τη ραντίζετε µε κρύο νεράκι, την πασπαλίζετε µε το σουσάµι και την ψήνετε στον προθερµασµένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου ή µέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα της.

Τρίγωνα μηλοπιτάκια


Υλικά:

1 πακέτο Φύλλο κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη | 450g 

1½ κιλό μήλα καθαρισμένα σε κυβάκια

¾ φλιτζανιού μαργαρίνη + 3 κ. σούπας (για τα μήλα)

3 κ. σούπας ζάχαρη

1 κ. γλυκού κανέλα, 4 κ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο

1 φλιτζάνι αμύγδαλα χοντροκοπανισμένα με τη φλούδα τους

1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές

Για το σερβίρισμα

ζάχαρη άχνη και κανέλα

Εκτέλεση:

Σοτάρετε τα κυβάκια των μήλων με τις τρεις κουταλιές μαργαρίνης για 3 λεπτά, Έπειτα, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και την κανέλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για για 5 επιπλέον λεπτά. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνετε τα μήλα να κρυώσουν.

Καβουρδίζετε ελαφρά τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι και τα ρίχνετε στα σοταρισμένα μήλα προσθέτοντας τις σταφίδες και τη μαρμελάδα. Ανακατεύετε καλά.

Βάζετε μπροστά σας κατά μήκος όλα τα φύλλα κρούστας το ένα επάνω στο άλλο και με δυο κάθετες χαρακιές τα χωρίζετε σε τρεις λωρίδες. Στοιβάζετε τις λωρίδες μπροστά σας και σ’ ένα σκεύος λιώνετε τη μαργαρίνη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα. Παίρνετε μία-μία τις λωρίδες φύλλου και τις αλείφετε με τη μαργαρίνη. Τοποθετείτε στην άκρη της κάθε λωρίδας από μία κουταλιά γέμιση και αφού ανασηκώσετε την κάτω αριστερή άκρη, τη φέρνετε στην επάνω δεξιά πλευρά σχηματίζοντας ένα μικρό τρίγωνο το οποίο και συνεχίζετε να διπλώνετε μέχρι πάνω.

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για όλες τις υπόλοιπες λωρίδες φύλλου και μετά τοποθετείτε τα τρίγωνα σε δυο ταψιά αλειμμένα με μαργαρίνη ή στρωμένα με λαδόκολλα. Τα αλείφετε από πάνω με μαργαρίνη και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο βάζοντας το ένα ταψί στην πρώτη και το άλλο στην τρίτη σκάλα του φούρνου για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα. Ενδιάμεσα, αλλάζετε θέση στα ταψιά.

Όταν ξεφουρνίσετε τα τρίγωνα, τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και πριν το σερβίρισμα ανανεώνετε το ζαχάρωμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v