Λαχταριστές χριστουγεννιάτικες συνταγές με Χρυσή Ζύμη

Με βάση το Φύλλο Κρούστας για Γλυκά Χρυσή Ζύμη, φτιάχνουμε τρεις νόστιμες, εορταστικές συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Λαχταριστές χριστουγεννιάτικες συνταγές με Χρυσή Ζύμη

Και φέτος τις γιορτές τα φύλλα Χρυσή Ζύμη μπαίνουν στην κουζίνα μας για γιορτινές δημιουργίες τόσο νόστιμες, τόσο σπιτικές, που όλοι θα σας ζητούν τη συνταγή!

Χρυσή Ζύμη. Δεν έτυχε...Πέτυχε!


Γαλακτομπουρεκάκια με σιρόπι κανέλας



Υλικά:
Φύλλο Κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη 450γρ.
1 φλ. λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα
80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
110 γρ. ζάχαρη
700 ml γάλα
2 κ. σούπας βούτυρο λιωμένο
2 κρόκοι αυγών
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το σιρόπι κανέλας
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. νερό
1 ξύλο κανέλας
2 κ. σούπας λικέρ κανέλας (κανελάδα)
1 κ. σούπας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα βράζετε τα υλικά για το σιρόπι για 1 – 2 λεπτά (από την ώρα που ξεκινάει ο βρασμός). Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Ζεσταίνετε το γάλα με τη ζάχαρη ανακατεύοντας και όταν διαλυθεί η ζάχαρη, ρίχνετε το σιμιγδάλι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αφήνετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Βήμα 2
Όταν αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζετε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει λίγο. Χτυπάτε τους κρόκους και τους ρίχνετε μαζί με το βούτυρο στο μείγμα του γάλακτος. Ανακατεύετε και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει. Απλώνετε ένα φύλλο, το βουτυρώνετε και το διπλώνετε στη μέση (οριζοντίως). Βάζετε μια μεγάλη κουταλιά γέμιση στη μία άκρη, διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγετε τα γαλακτομπουρεκάκια σαν πακετάκια. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα.

Βήμα 3
Αλείφετε τα γαλακτομπουρεκάκια με βούτυρο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 15 – 20 λεπτά. Τα περιχύνετε με το σιρόπι και σερβίρετε!


Πίτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, ανθότυρο και δυόσμο


Υλικά:
1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη 450γρ.
10 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε μισοφέγγαρο
500 ml ζωμό κοτόπουλου (σπιτικό ή ψυγείου)
200 ml ξίδι μπαλσάμικο
150 γρ. μαύρη ζάχαρη
500 γρ. ανθότυρο, σε κομματάκια
250 ml κρέμα γάλακτος
2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
½ κ.σ. μαυροκούκι
½ κ.σ. σουσάμι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Βήμα 1
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια με τον ζωμό να βράσουν έως ότου εξαντληθούν όλα τα υγρά. Αμέσως μετά προσθέτουμε το ξίδι και το αφήνουμε να βράσει για ακόμα 3 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια «καραμέλα». Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Βήμα 2
Σε ένα μπολ σπάμε με πιρούνι το ανθότυρο και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τα αβγά, τον δυόσμο, το κεφαλοτύρι και αλατοπιπερώνουμε. Προσέχουμε να μη ρίξουμε πολύ αλάτι, γιατί το κεφαλοτύρι είναι αλμυρό. Ενσωματώνουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το σιμιγδάλι.


Βήμα 3
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Λαδώνουμε το ταψί με ένα πινέλο και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας Χρυσή Ζύμη, αφού πρώτα τα λαδώσουμε ένα-ένα. Αδειάζουμε το μείγμα και απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και το σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Σερβίρουμε την πίτα ζεστή ή κρύα!


Τάρτα με κοτόπουλο και τυριά

Υλικά:

1 φύλλο σφολιάτας Χρυσή Ζύμη
10 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
250 γρ. μανιτάρια της αρεσκείας μας, κομμένα σε φέτες
3 – 4 κομμάτια μπούτι κοτόπουλου, ξεψαχνισμένο, ψητό ή βραστό
¼ φλιτζ. τυρί κασέρι, τριμμένο
¼ φλιτζ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
200 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κουτ. σούπας σουσάμι
βούτυρο ή λάδι για το ταψί

Εκτέλεση:

Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σοτάρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το μπέικον για 1 – 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα μανιτάρια. Μόλις μαλακώσουν τα υλικά και εξατμιστούν τα υγρά, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο και τα τυριά. Ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 2
Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε ένα βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί και απλώνουμε μέσα τη γέμιση. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Βήμα 3
Ψήνουμε την τάρτα για 25 – 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Για περισσότερες ιδέες & συνταγές, πατήστε εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v