Γεύσεις του κόσμου: 3 συνταγές για το Mardi Gras

Η καρναβαλική γιορτή της «Χοντρής Τρίτης» (Mardi Gras) στη Νέα Ορλεάνη, μας εμπνέει για να ετοιμάσουμε τρεις ιδιαίτερες αλμυρές και γλυκές συνταγές.
Γεύσεις του κόσμου: 3 συνταγές για το Mardi Gras
γράφει και μαγειρεύει ο Νικός Μικρόπουλος από τους Tip the Chef

Γυμνόστηθα κορίτσια, καρναβάλια, παρελάσεις, άρματα. Με λίγα λόγια μια καλή αφορμή για ατελείωτο πάρτι. Η «χοντρή Τρίτη» της Νέας Ορλεάνης είναι η τελευταία ευκαιρία για τρελό φαγοπότι γεμάτο λιπαρά, παχυντικά και προφανώς νόστιμα φαγητά πριν τη μεγάλη νηστεία. 

Mardi gras king cake
Ένα κέικ διαφορετικό από τα άλλα. Η διαφορά του; Ένα μικρό πλαστικό μωρό! Ω ναι , το έθιμο θέλει ένα μικρό πλαστικό μωρό μέσα και αυτός που θα το βρει στο κομμάτι του είναι οικοδεσπότης για το επόμενο πάρτι.

Υλικά:
Για τη ζύμη : 1 φλ γάλα, 1/4 φλ βούτυρο, 7 γρ ξηρή μαγιά, 2/3 φλ χλιαρό νερό, ½ φλ ζάχαρη κρυσταλλική, 2 αυγά, λίγο αλάτι, ½ κ.γ μοσχοκάρυδο, 5κ1/2 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Για τη γέμιση : 1 φλ καστανή ζάχαρη, 1 κ.σ κανέλλα, 2/3 φλ φιστίκι πεκάν , ½ φλ αλεύρι για όλες τις χρήσης, ½ φλ σταφίδες, 1/2 φλ βούτυρο
Γλάσο : 1 φλ ζάχαρη άχνη, 1 κ.σ νερό.

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το νερό και προσθέτουμε και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Όταν η μαγιά ενεργοποιηθεί (μπουρμπουλήθρες στην επιφάνεια) την προσθέτουμε στο μίγμα με το γάλα και το βούτυρο. Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και όλα μαζί στο μίγμα με το γάλα. Κούπα κούπα προσθέτουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσει ελαστικότητα.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη και τη γυρνάμε να πάει το λάδι παντού. Καλύπτουμε με ένα πανί ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει έως ότου διπλασιαστεί ο όγκος. Όταν φουσκώσει ικανοποιητικά η ζύμη κόβουμε και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190. Λαδώνουμε ελαφρά 2 λαδόκολλες.

Για τη γέμιση αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να κολλήσουν όλα μεταξύ τους. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνια κομμάτια 25x40 εκ., απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη και ξεκινάμε και τυλίγουμε τη ζύμη σα να κάνουμε στριφτή τυρόπιτα. Τοποθετούμε στη λαμαρίνα και ενώνουμε τις 2 άκρες ώστε να γίνει ένας κύκλος. Με ένα ψαλίδι κόβουμε ανά 5 εκατοστά και το αφήνουμε άλλα 45 λεπτά να φουσκώσει.
Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 190 (κάπου εδώ οι παραδοσιακοί βάζουν και το πλαστικό μωρό). Ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας την άχνη με 1-2 κουταλιές νερό και περιχύνουμε το cake.

Extra tip: Μωβ, κίτρινη και χρυσή χρωματιστή ζάχαρη για το ντεκόρ πάνω από το γλάσο.
 
New Orleans red beans and rice

Υλικά: 500 γρ. κόκκινα φασόλια, 7 φλ. νερό, 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 3 κοτσάνια σέλινο ψιλοκομμένο, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 250 γρ. λουκάνικα χωριάτικα σε ροδέλες, 1 κ.σ creole seasoning , 500 γρ. ρύζι μπασματι βρασμένο, 2-3 φρέσκα κρεμμύδια για γαρνιτούρα.

Creole seasoning: 2 κ.σ. κρεμμύδι σε σκόνη, 2 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη, 2 κ.σ. ξερή ρίγανη, 2 κ.σ. ξερό βασιλικό, 1κ.σ. ξερό θυμάρι, 1 κ.σ. μαύρο πιπέρι, 1κ.σ. άσπρο πιπέρι, 1 κ.σ. πιπέρι cayenne, 5 κ.σ. πάπρικα, 3 κ.σ. αλάτι.

Εκτέλεση: Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός απ το ρύζι και το φρέσκο κρεμμύδι και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένα μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν (6-7 ώρες) Σερβίρουμε σε μπολ με 2 κουταλιές ρύζι και λίγο φρέσκο κρεμμύδι.

Crab cakes with lemon remoulade

Υλικά: 3 κ.σ. βούτυρο, 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 1φλ. αλμυρά κράκερ θρυμματισμένα, 1/2φλ. μαγιονέζα, 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο, 2κ.γ. old bay seasoning, 2 γρ. Worcestershire σάλτσα, 3/4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα, 1/2κ.γ. tabasco, 500 γρ. ψίχα καβουριού στραγγισμένη,1κ.σ. ελαιόλαδο.

Εκτέλεση: Σε ένα κατσαρόλι σε μετρία φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και τη πιπεριά σε 2 κ.σ. βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα θρυμματισμένα κράκερ και τα υπόλοιπα υλικά εκτός απ το καβούρι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το καβούρι και ανακατεύουμε απαλά. Πλάθουμε σε 8-10 κεικάκια, καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε 2 κ.σ. βούτυρο και 2 κ.σ. λάδι. Προσθέτουμε 4 crab cakes και τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το λάδι.

Σερβίρουμε με lemon remoulade* και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

*Για το lemon remoulade : 2φλ. μαγιονέζα, 1/4 φλ. μουστάρδα, 1κ.σ. Creole seasoning, 2 σκόρδα πολτοποιημένα, 1 κ.σ. μαϊντανό, 1κ.σ. χυμό λεμόνι, 2κ.γ. κόκκινο πιπέρι Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά, καλύπτουμε με μεμβράνη και φυλάμε το remoulade στο ψυγείο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v