5 συνταγές για υγιεινά μαγειρέματα χωρίς γλουτένη

Κέικ μπανάνας, μπισκότα λεμονιού, σπιτικό ψωμί, πίτσα και άλλες νόστιμες συνταγές και ιδέες για όσους έχουν βγάλει την γλουτένη από την διατροφή τους.
5 συνταγές για υγιεινά μαγειρέματα χωρίς γλουτένη
Σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Αυτά είναι τα κυριότερα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, ουσία απαγορευμένη για όσους έχουν κοιλιοκάκη, μία από τις πιο διαδεδομένες τροφικές δυσανεξίες που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στον μεταβολισμό.

Όσοι λοιπόν καλούνται να βγάλουν από την ζωή τους την γλουτένη, καλούνται να ξεχάσουν το ψωμί και τα ζυμαρικά, ήτοι ένα σημαντικότατο μέρος της καθημερινής… γεύσης. Ή μήπως όχι; Με τις παρακάτω συνταγές, μπορείτε να ξαναβάλετε τις γεύσεις που έλειπαν από το πιάτο σας, απαλλαγμένες από γλουτένη.

*Ψωμί «του Επισκόπου» χωρίς γλουτένη
Υλικά
:
200 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη, 180 γρ ζάχαρη, 3 αυγά ολόκληρα, 3 αυγά χωρισμένα σε κρόκο και ασπράδι, 100 γρ σταφίδες ή άλλα ξερά φρούτα ψιλοκομμένα, 50-100 γρ κουβερτούρα κομμένη σε κομματάκια, 50 γρ καρύδια ή αμύγδαλα ή φουντούκια χοντροκομμένα, 1 κ.γλ. baking powder ή σόδα (σκόνη) χωρίς γλουτένη
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα 3 ολόκληρα αυγά και τους 3 κρόκους με την ζάχαρη ώσπου να ασπρίσει το μίγμα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα 3 ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ενώνουμε τα δύο απαλά προσθέτοντας τις σταφίδες, την σοκολάτα και τα καρύδια, και μετά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Παίρνουμε 2 φόρμες του κέικ (27 x 7 x 6 cm), στρώνουμε με λαδόκολλα, και αλείφουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με λίγη μαργαρίνη ή βούτυρο. Μοιράζουμε στις δυο φόρμες το μίγμα μας και ψήνουμε στους 175 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου (αντίσταση). Aν σας φαίνετε άγλυκο, βάλτε περισσότερη ζάχαρη. Επίσης μπορείτε να παίζετε με τα υλικά των ξηρών καρπών.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο http://glouteni.blogspot.gr/

*Μπισκότα λεμονιού
Υλικά
:
100ml νερό, 2 κ.σ. αλεύρι λιναρόσπορου, 600 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη, 1 κ.γ. µπέικιν πάουντερ, 1 κ.γ. µαγειρική σόδα, 1 / 4 κ.γ. αλάτι, 230ml ελαιόλαδο, 240ml γάλα καρύδας, 180 γρ. ζάχαρη, 150 γρ. ζάχαρη καστανή, 1 κ.σ. εκχύλισµα λεµονιού, τριµµένο ξύσµα από τη φλούδα ενός µεγάλου λεµονιού (τα πιο σπάνια υλικά θα τα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών ειδών)
Εκτέλεση:
Προθερµάνετε το φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Καλύψτε 2 ορθογώνια ταψιά διαστάσεων 43 x 33 εκ. µε λαδόκολα. Σε ένα µικρό µεταλλικό µπολ βάλτε το νερό και το αλεύρι λιναρόσπορου και αφήστε το να φουσκώσει για 3΄-5΄. Σε ένα µεγάλο µεταλλικό µπολ βάλτε το αλεύρι χωρίς γλουτένη, το µπέικιν πάουντερ και τη σόδα κι ανακατέψτε καλά µε ένα κουτάλι. Βάλτε στον κάδο του µίξερ τη ζάχαρη µε το γάλα καρύδας και χτυπήστε τα µε σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ) σε µεσαία ταχύτητα για 5΄. Προσθέστε το εκχύλισµα λεµονιού, το ξύσµα λεµονιού και το µείγµα από αλεύρι λιναρόσπορου και χτυπήστε ξανά, µέχρι το µείγµα να αφρατέψει και να έχει οµογενοποιηθεί εντελώς. Προσθέστε το µείγµα από αλεύρι χωρίς γλουτένη, το µπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατέψτε τα σε δυνατή ταχύτητα, µέχρι να γίνουν ελαστική και αφράτη ζύµη. Με ένα κουτάλι πάρτε µικρές µπάλες ζύµης και απλώστε τις επάνω στα 2 ταψιά που έχετε καλύψει µε λαδόκολα. Ψήστε τα µπισκότα για 14΄ στην προτελευταία σχάρα. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν για 10΄. Ξεκολλήστε τα από τη λαδόκολα και αφήστε τα µέχρι να κρυώσουν εντελώς. Αποθηκεύστε τα σε ένα αεροστεγές σκεύος, σε θερµοκρασία δωµατίου.
Την συνταγή εντοπίσαμε στα Γλυκά Μυστικά 

*"Πίτα" από κινόα και λαχανικά
Υλικά:
2 κούπες κινόα (μεσαίο μέγεθος κούπας), 3 ½ κούπες νερό όπου έχουμε διαλύσει κύβο λαχανικών, 2-3 ασπράδια αυγών, μανιτάρια (όσα θέλουμε), 5-6 ντοματίνια (ή 3-4 ντομάτες κομμένες σε κύβους), 150 γρ. μοτσαρέλα λευκή σε κομματάκια, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι, χυμό μισού λεμονιού, λίγο μπαλσάμικο ξύδι, ό,τι άλλα λαχανικά θέλουμε (όπως για παράδειγμα πατάτες ή κολοκυθάκια).
Εκτέλεση:
Πλένουμε την κινόα και τη βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό και το χυμό λεμονιού. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι. Αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Όταν η κινόα έχει απορροφήσει όλο το νερό την αδειάζουμε σε ένα μπολ που έχουμε χτυπήσει λίγο τα ασπράδια αυγών και τα ανακατεύουμε μαζί. Λαδώνουμε ένα ταψάκι μικρό και ρηχό ή μικρό πυρέξ για πίτες (επίσης ρηχό) και απλώνουμε το μείγμα μας, ώστε να γίνει σαν βάση πίτας. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό. Περίπου 20 λεπτά θέλει στους 180-200 βαθμούς. Εν τω μεταξύ σωτάρουμε τα μανιτάρια σε λίγο λάδι σε μια κατσαρολίτσα και τα σβήνουμε με λίγο μπαλσάμικο. Αν προσθέσουμε άλλα λαχανικά τα βράζουμε λίγο και τα σουρώνουμε. Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά μας μαζί. Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο και προσθέτουμε πάνω τα λαχανικά, τις ντοματούλες, τα κομμάτια μοτσαρέλας, αλάτι και πιπέρι.Βάζουμε ξανά στο φούρνο και αφήνουμε ώσπου να λιώσει το τυράκι και να ψηθούν λίγο οι ντοματούλες (περίπου 15 λεπτά).
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 

*Πίτσα χωρίς γλουτένη
Υλικά:
¾ κούπας ρυζάλευρο, 1 ¼ κούπας καλαμποκάλευρο, 3 κουταλιές γάλα, 1 κ.γ ζελατίνη σε σκόνη, 1 ½ κ.γ αλάτι, 1 φακελάκι μαγιά χωρίς γλουτένη, 1 κ.σ. ζάχαρη, 3 κ.σ. λάδι, ½ κούπας χλιαρό νερό, λίγο σκόρδο σε σκόνη ή λίγη ρίγανη (προαιρετικά)
Για σάλτσα: ½ κούπας σάλτσα ντομάτας (έτοιμη ή σπιτική)
Για toppings: Υλικά της αρεσκείας μας όπως μπέικον, μανιτάρια, πιπεριές, ελιές, φέτα, κασέρι κλπ.
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε λεκανίτσα όλα τα υλικά μας για τη ζύμη μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί περίπου 45 λεπτά - δεν θα φουσκώσει αρκετά αλλά η ζύμη μας θα έχει κάνει αρκετές φουσκάλες. Βάζουμε λάδι σε μεγάλο ταψί για πίτσα ή στο ταψί του φούρνου και απλώνουμε τη ζύμη μας. Ισιώνουμε την επιφάνεια με τα χέρια μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα για 10 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και απλώνουμε τη σάλτσα και πάνω βάζουμε τα υλικά της αρεσκείας μας. Ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 12 λεπτά περίπου ή έως ότου η πίτσα μας ψηθεί καλά.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο GreekMasa 

*Κέικ μπανάνα χωρίς γλουτένη
Υλικά (για 4-6 άτομα):
3 φλιτζάνια αμυγδαλόσκονη, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, 1/4 κούπας λάδι, 1/4 φλιτζανιού μέλι ζεστό, 3 μεγάλα αυγά, 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας, 1 μπανάνα πολτοποιημένη σε πουρέ, 1 φλιτζάνι χοντροκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη, μέλι ρευστό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε μια φόρμα 20 x 20cm και πασπαλίζετε με αμυγδαλόψιχα ή βάζετε ένα αντικολλητικό φύλλο. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε την αμυγδαλόψιχα, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα μέτριο μπολ χτυπήστε ελαφρά μαζί το ηλιέλαιο, μέλι ζεστό, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας. Ρίξτε τα υγρά συστατικά στο μείγμα αμυγδαλόψιχας και ανακατέψτε απαλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Διπλώνετε με μια σπάτουλα τη σοκολάτα και  τον πουρέ μπανάνας και στη συνέχεια τα ρίχνετε στη φόρμα. Ψήνετε για 33-43 λεπτά. Στη συνέχεια αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε με μέλι.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Sidagi.gr 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v