Πέντε «πειραγμένες» ελληνικές συνταγές

Γαρίδες με αβοκάντο, ρεβυθάδα με πορτοκάλι, γιουβετσάκι με γιαούρτι και δύο ακόμα «πειραγμένες» ελληνικές συνταγές που θα σας κάνουν να γλείφετε τα δάχτυλά σας.
Πέντε «πειραγμένες» ελληνικές συνταγές
Για όσους ασχολούνται έστω και ερασιτεχνικά με την μαγειρική οι «συμβατικές» ελληνικές συνταγές είναι πάντα ελκυστικές, όμως αποκτούν άλλη γοητεία αν… πειραχτούν λιγάκι. Προς αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν μπήκαμε και εμείς στην κουζίνα και βρήκαμε πέντε εύκολες και λαχταριστές ελληνικές συνταγές που θα σας ενθουσιάσουν.

Ρεβυθάδα με χυμό πορτοκάλι και κόλιανδρο
Υλικά:
400 γρ ρεβύθια
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμός από 2 πορτοκάλια
Χυμός από μισό λεμόνι (προαιρετικά)
4-6 κουταλιές φρέσκος ψιλοκομμένος κόλιανδρος

Εκτέλεση: Βάζουμε τα ρεβύθια στο νερό να μουλιάσουν για τουλάχιστον 12 ώρες και καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ. Βάζουμε τα ρεβύθια στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση για να τα ξαφρίσουμε. Όταν τελειώσουμε με το ξάφρισμα σουρώνουμε και τα κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για να μαλακώσουν, προσθέτουμε τα ρεβύθια και νερό (3-4 δάχτυλα πάνω από τα ρεβύθια) και αλατοπιπερώνουμε. Βράζουμε όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να γίνουν τα ρεβύθια και φροντίζουμε να μας μείνει και ζουμάκι, προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται. Σερβίρουμε με τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο (γύρω στην1 1/2 κουταλιά της σούπας ανά πιάτο) και το χυμό από μισό πορτοκάλι για κάθε πιάτο, αν τα πορτοκάλια μας είναι πολύ γλυκά προσθέτουμε και λίγο χυμό λεμόνι.

Πηγή.

Πειραγμένο γιουβέτσι κοτόπουλο
Υλικά:
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
500 γρ. κριθαράκι χοντρό
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
100γρ. Philadelphia με Γιαούρτι
1 τομάτα
400γρ. σάλτσα τομάτας
1 κουτ. πελτέ τομάτας
λίγο ελαιόλαδο
1 ξύλο κανέλας
4-5 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το «θωρακίζουμε» καλά σε όλες τις μεριές. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα. Σε ένα μεγάλο ταψί, τοποθετούμε το κοτόπουλο μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτουμε τις τομάτες, την σάλτσα τομάτας, τον πελτέ, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε, επίσης, το κριθαράκι και 4 φλιτζάνια νερό και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για μισή ώρα, μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι και να έχει τραβήξει όλα τα υγρά. Ταυτόχρονα θα έχει ψηθεί και το κοτόπουλο και τέλος προσθέτουμε το Philadelphia και ανακατεύουμε για να λιώσει παντού. 

Πηγή.

Κοτόπουλο φιλέτο γεμιστό με Λιαστή Ντομάτα και Γραβιέρα
Υλικά:
2 φιλέτα Κοτόπουλο
4 Λιαστές Ντομάτες
2 μπαστουνάκια Γραβιέρα
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 ποτ. κρασιού λευκό κρασί κατά προτίμηση γλυκό
2 φέτες Μπέικον

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου. Πλένουμε και στεγνώνουμε το κοτόπουλο. Κόβουμε τα φιλέτα κατά μήκος χωρίς να χωριστούν σε δύο κομμάτια, τα αλατοπιπερώνουμε και γεμίζουμε το καθένα με 2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και το μπαστουνάκι γραβιέρας. Χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδες προκειμένου να μην ανοίξουν τα φιλέτα. Σε τηγανάκι βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το μπέικον. Αν το μπέικον είναι αρκετά λιπαρό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα 2 γεμιστά φιλέτα και τα ροδίζουμε και από τις 2 πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα έως ότου απορροφηθεί σχεδόν όλο. Σε μικρό ταψάκι τοποθετούμε λαδόκολλα και τα γεμιστά φιλέτα, προσθέτουμε το μπέικον και τη σάλτσα που έχει απομείνει στο τηγάνι. Ψήνουμε στο φούρνο μας για 30-45 λεπτά.

Πηγή.

Χοιρινό μπούτι με μέλι, μουστάρδα, πορτοκάλι και μελωμένες πατάτες
Υλικά:
1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα περίπου 1 κιλό
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μπαλσάμικο
3 κ.σ. μουστάρδα
2 πορτοκάλια χυμό και πορτοκαλόκουπες
1 λεμόνι αλάτι πιπέρι
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
Για τις πατάτες
1½ κιλό μικρές πατάτες
2 σκ. σκόρδο με τη φλούδα
2 πορτοκάλια (το χυμό)
1 λεμόνι (το χυμό)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση: Βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον. Το βάζουμε σε ταψί και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια του λίπους σε ρόμβους. Περιχύνουμε με το πορτοκάλι και το λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το μπούτι. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί. Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 1 ώρα και 30'. Βάζουμε σε μπολ τις ολόκληρες καθαρισμένες πατάτες. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες ,το σκόρδο με τη φλούδα και όλα τα υγρά. Ανακατεύουμε το μέλι με το μπαλσάμικο και τη μουστάρδα. Αλείφουμε το μπούτι με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30' μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.

Πηγή.

Πικάντικες γαρίδες σε σουβλάκι με σάλτσα αβοκάντο
Υλικά:
20 μεγάλες γαρίδες
20 ξυλάκια-οδοντογλυφίδες

Mαρινάδα
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. σκόρδο πολτοποιημένο
1 κ.γλ. κουρκουμά
1 κ.γλ. πάπρικα
1/2 κ.γλ. πιπέρι καγέν
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη

Σάλτσα αβοκάντο
1 αβοκάντο ώριμο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κ.σ. μαγιονέζα
αλάτι πιπέρι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις γαρίδες (κεφάλι, κέλυφος και έντερο). Τις ταμπονάρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν καλά. Για τη μαρινάδα: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις γαρίδες φροντίζοντας να καλυφτούν καλά και τις αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Βουτάμε τα ξυλάκια στο νερό για αρκετή ώρα. Καρφώνουμε σε κάθε ξυλάκι 1 γαρίδα. Τις βάζουμε στο ταψάκι, με τη γαρίδα να ακουμπά στο ταψί και το σουβλάκι στο πλάι. Ψήνουμε στους 200 C για 10΄ περίπου, μέχρι να κοκκινίσουν. Για τη σάλτσα αβοκάντο: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, τη βάζουμε στο μπολ και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Τη γαρνίρουμε δίπλα στα σουβλάκια.

Πηγή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v