Συνταγές με μέλι: 5 ιδέες για να… μελώσετε

Λαχταριστή μελόπιτα, σπιτικό παστέλι, νηστίσιμα κουλουράκια, γλυκόξινες γεύσεις και άλλες εύκολες αλλά πεντανόστιμες ιδέες να… μαγειρέψετε με μέλι.
Συνταγές με μέλι: 5 ιδέες για να… μελώσετε
Είναι μία από τις πιο πολύτιμες τροφές που έχουμε στη διάθεσή μας, καθώς μας βοηθά όχι μόνο με την ενέργεια που μας δίνει, αλλά και τονώνοντας το μυϊκό και το πεπτικό σύστημα, αλλά και το… μυαλό μας.

Αλλά πάνω απ’ όλα, είναι και ο πιο γλυκός τρόπος να βάλουμε γεύση στην κουζίνα μας: Ιδιαίτερα τώρα, που διανύουμε την Σαρακοστή, μας δίνει την καλύτερη λύση για νηστίσιμα μπισκότα, γευστικά τσουρέκια, υπέροχες μελόπιτες, αλλά και ιδέες για να «ντύσουμε» με γλυκόξινες σάλτσες τα αλμυρά μας πιάτα. Πάρτε ιδέες και… κολλήστε.

*Μελόπιτα
Υλικά
:
1.200 γρ. τυρί μυζήθρα ή ρικότα, ½ κούπα ζάχαρη, 2 κούπες μέλι, 10 αυγά, το ξύσμα δύο λεμονιών, 4 κ.γλ. κανέλα, ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Για το γαρνίρισμα: μέλι και κανέλα
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζετε τη μυζήθρα ή τη ρικότα, προσθέτετε τη ζάχαρη, το μέλι κι ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε διαδοχικά τα αβγά, το ξύσμα του λεμονιού και την κανέλα, ανακατεύοντας ζωηρά ενδιάμεσα. Τέλος, ρίχνετε στο μπολ το αλεύρι, το οποίο έχετε προηγουμένως καλά κοσκινίσει. Αναδεύετε απαλά.
Βουτυρώνετε κι αλευρώνετε ελαφρώς τη βάση και τα τοιχώματα μιας φόρμας με διάμετρο 20εκ. Αδειάζετε μέσα το μείγμα της μελόπιτας, φροντίζοντας να πάει παντού, ομοιόμορφα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40' περίπου. Όταν αρχίσει να κρυώνει η μελόπιτα, τη γαρνίρετε με όσο μέλι και κανέλα θέλετε. Η μελόπιτα είναι έτοιμη όταν η επιφάνειά της αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Pastrychef.gr 

*Σπιτικό παστέλι
Υλικά
:
500γρ ανθόμελο, 500γρ σουσάμι, 1 φλούδα από λεμόνι ή και 1 από πορτοκάλι, 1 κούπα ανθόνερο ή λίγο καλαμποκέλαιο
Εκτέλεση:
Καβουρδίζετε λίγο το σουσάμι, είτε σε ένα τηγάνι ανακατεύοντας, είτε σε ένα ταψί στον φούρνο παρακολουθώντας το. Βάζετε το μέλι σε κατσαρόλα να βράσει για 10 λεπτά και το ξαφρίζετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράζει. Προσθέτετε το σουσάμι και ανακατεύετε το παχύρευστο μίγμα. Ελέγχετε αν είναι έτοιμο το μίγμα ως εξής:
-Ρίχνετε μια κουταλιά σε ένα μπολάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζετε το βράσιμο.
-Ρίχνετε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (το βάζετε στο ψυγείο ή φυσάτε για να μην περιμένετε) ξεκολλήσει εύκολα, είναι έτοιμο. Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζετε από τη φωτιά και περιμένετε λίγο να «ανεβούν» οι φυσαλίδες πάνω.
Σε ένα ταψί απλώνετε λαδόκολλα και περιχύνετε με το ανθόνερο. Αντί για ανθόνερο μπορείτε να αλείψετε με καλαμποκέλαιο τη λαδόκολλα. Επίσης μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια με ελαφρά καβουρδισμένο σουσάμι. Αφαιρείτε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζετε το μίγμα στο ταψί. Με βρεγμένα χέρια το χτυπάτε με την παλάμη για να μην μείνουν κενά και το απλώνετε (με ένα μικρό λαδωμένο πλάστη) έτσι ώστε να έχει πάχος 1 εκατοστό περίπου. Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά) χαράζετε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους (σαν μπακλαβά) ή τετράγωνα. Το αφήνετε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου. Έπειτα χωρίζετε τα κομμάτια καλά μεταξύ τους και τα διατηρείτε σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) σε αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορείτε να βάζετε ενδιάμεσα κομμάτια λαδόκολλας.
Επιπλέον, αν θέλετε το παστέλι να είναι πιο μαλακό προσθέστε περισσότερο μέλι. Βράζοντας το μέλι περισσότερο, το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό αποτέλεσμα βράστε λιγότερο. Μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κουταλιές ζάχαρη όταν αρχίσει το βράσιμο, καθώς η ζάχαρη σφίγγει το παστέλι.
Την συνταγή εντοπίσαμε στις Συνταγές της Παρέας 

*Κουλουράκια με μέλι και σουσάμι
Υλικά
:
200 γρ. βούτυρο, 100 γρ. άχνη ζάχαρη, 4 κ.σ. μέλι, 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 100 γρ. κορν φλάουρ, ½ κούπα λευκό σουσάμι
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτετε το μέλι, το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και τέλος, το κορν φλάουρ. Ζυμώνετε το μείγμα με τα χέρια, έως ότου σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλά από τα χέρια σας. Αλλιώς, αν δεν ξεκολλά εύκολα από τα χέρια σας, προσθέτετε λίγο ακόμη αλεύρι.
Σκεπάζετε τον κάδο με μεμβράνη και τον αφήνετε στο ψυγείο για 30', να ξεκουραστεί η ζύμη. Πασπαλίζετε τον πάγκο της κουζίνας με λίγο αλεύρι και δουλεύετε λίγο ακόμη τη ζύμη. Την πλάθετε δίνοντας στα κουλούρια ό,τι σχήμα θέλετε. Από το κλασικό στρογγυλό, μέχρι αστεράκια και καρδούλες, με τη βοήθεια κουπ πατ. Αραδιάζετε τα κουλουράκια πάνω στη λαμαρίνα, την οποία έχετε προηγουμένως σκεπάσει με λαδόχαρτο ή απευθείας σε ένα ρηχό ταψί. Πασπαλίζετε τα κουλουράκια με όσο σουσάμι θέλετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20'.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Pastrychef.gr 

*Κοτόπουλο με μέλι και σουσάμι
Υλικά:
1 κοτόπουλο τεμαχισμένο σε κομματάκια, 1 μπουκαλάκι σόγια σος, μισό ποτήρι χυμό από λεμόνι, μισό ποτήρι μέλι, 4-5 πατάτες κομμένες σε κυβάκια, λίγο λάδι, αρκετό σουσάμι
Εκτέλεση (Προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ):
Φτιάχνετε το μείγμα που θα μαρινάρετε το κοτόπουλο για αρκετές ώρες ως εξής: Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε τη σόγια σος. Ανακατεύετε το μέλι και το λεμόνι (τα οποία πρέπει να είναι σε ακριβώς ίσες ποσότητες δηλαδή από μισό ποτήρι το καθένα) και τα προσθέτετε και αυτά στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε καλά το μείγμα από σόγια, μέλι και λεμόνι και βυθίζετε σε αυτό τα κομματάκια του κοτόπουλου. Ανακατεύετε να πάνε παντού τα υγρά και να καλυφθεί με αυτά το κοτόπουλο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα μας και την βάζετε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Εκτέλεση (Την επόμενη μέρα):
Όταν έρθει η ώρα να ψήσετε το κοτόπουλο, το βάζετε σε ταψί και στο ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα βυθίζετε για 5 λεπτά τα κυβάκια από τις πατάτες (δεν πετάτε το ζουμί, θα χρειαστεί στο ψήσιμο). Στη συνέχεια ρίχνετε και τις πατάτες στο ταψί, προσθέτετε λίγο λάδι, λίγο από το μείγμα του μελιού και αρκετό σουσάμι. Ψήνετε το φαγητό όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν οι πατάτες και το κοτοπουλάκι. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, όταν πίνει τα υγρά του το φαγητό, προσθέτετε από το μείγμα του μελιού - λεμονιού - σόγια σος. Ίσως χρειαστεί να το προσθέσετε όλο. Σε καμία περίπτωση δεν ρίχνετε αλάτι, πιπέρι ή οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό ή μπαχαρικό.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο GreekCook.gr 

*Τσουρέκι με μέλι και μήλο
Υλικά για τη ζύμη:
½ κούπα χλιαρό νερό, 1/3 κούπας ηλιέλαιο, 85 γρ. μέλι, 2 μεγάλα αυγά, 490 γρ. αλεύρι, 1 ½ κ.γ. αλάτι, 1 κ.σ. ξερή μαγιά
Υλικά για τη γέμιση:
2 μετρίου προς μεγάλου μεγέθους μήλα, ½ κ.γ. τριμμένη κανέλα, 1/3 κ.γ. τριμμένο ξερό τζίντζερ, 1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο, 50 γρ. ζάχαρη, 1 μικρό αυγό, χτυπημένο για την επάλειψη
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε το αλεύρι με την μαγιά και το αλάτι και προσθέτετε το λάδι, το μέλι, το νερό και τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα. Ζυμώνετε την ζύμη στο μίξερ ή στο χέρι για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρετε μια μαλακή, απαλή ζύμη. Σκεπάζετε την ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 2 ώρες περίπου. Εν τω μεταξύ, πλένετε τα μήλα, τα κόβετε σε κομμάτια και πετάτε τους σπόρους. Κόβετε σε κύβους 1 - 1,5 εκ. περίπου. Τα ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι, 22 εκ. περίπου διάμετρο.
Πατάτε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και την ανοίγετε - σε ελαφρά λαδωμένη επιφάνεια - σε φύλλο, 40 Χ 50 εκ. περίπου. Απλώνετε κατά μήκος της μακριάς πλευράς τα μισά μήλα, να πιάσουν το 1/3 περίπου της επιφάνειας. Διπλώνετε τη ζύμη ως τη μέση, με τρόπο, ώστε να σκεπάσει τα μήλα. Απλώνετε τα υπόλοιπα μήλα στην υπόλοιπη ζύμη και διπλώνετε, ώστε να τα κλείσετε κι αυτά. Πατάτε καλά τις άκρες να κλείσουν.
Με κοφτερό μαχαίρι, κόβετε τη ζύμη σε 16 φέτες, τις οποίες βάζετε με την κομμένη επιφάνεια στο ταψί (μην ανησυχείτε αν η γέμιση βγει από την ζύμη). Σκεπάζετε και αφήνετε για άλλη μια ώρα περίπου να φουσκώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165 βαθμούς. Χτυπάτε το αυγό με μια κουταλιά νερό και αλείφετε το τσουρέκι. Το ψήνετε στο φούρνο για 55 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε 3 - 4 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του. Βγάζετε από το ταψάκι και αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Radicio.com 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v