Πέντε λαχταριστές χειμωνιάτικες σαλάτες

Αγοράζουμε εποχικά υλικά, μπαίνουμε στην κουζίνα και φτιάχνουμε πέντε νόστιμες, φρέσκιες και θρεπτικές σαλάτες.
Πέντε λαχταριστές χειμωνιάτικες σαλάτες
Η επιλογή μιας σαλάτας για συνοδευτικό ή και κυρίως πιάτο είναι… παντός καιρού και ανεξαρτήτως εποχής. Έτσι λοιπόν με αφορμή τα πρώτα κρύα, επιλέξαμε και σας προτείνουμε πέντε… cosy σαλάτες για το χειμωνιάτικο τραπέζι.

Παντζαροσαλάτα με καρύδια

Υλικά:
1 κιλό παντζάρια
1 ½ φλιτζ τσαγιού καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
250 γραμ σουρωτό γιαούρτι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ σούπας ξύδι
αλάτι

Εκτέλεση: Πλένετε καλά τα παντζάρια με κρύο νερό. Kόβετε τα παντζαρόφυλλα και τα βράζετε σε χωριστή κατσαρόλα και αν θέλετε κάνετε μια ωραία πράσινη σαλάτα. Τις ρίζες των παντζαριών τις βράζετε σε άλλη κατσαρόλα μέχρι να γίνουν τρυφερές. Τις βγάζετε, τις αφήνετε να κρυώσουν , τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε ροδέλες. Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού. Σε ένα μπολ ρίχνετε το γιαούρτι , το σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο ή ακόμα καλύτερα λειωμένο, το ελαιόλαδο, το ξύδι και λίγο αλάτι. Ανακατεύετε καλά το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιογενές. Παίρνετε μια μεγάλη βαθιά στρογγυλή πιατέλα και απλώνετε επάνω της ροδέλες από παντζάρι μέχρι να τη σκεπάσετε. Κρατάτε στην άκρη μια κουταλιά της σούπας καρυδόψιχα και την υπόλοιπη τη ρίχνετε επάνω στο παντζάρι. Περιχύνετε με το 1/3 της σάλτσας. Βάζετε τα υπόλοιπα παντζάρια από πάνω, ρίχνετε την υπόλοιπη καρυδόψιχα και σκεπάζετε με την υπόλοιπη σάλτσα. Πασπαλίζετε τη σάλτσα με τη κουταλιά καρυδόψιχα που κρατήσατε στην άκρη.

Πηγή.

Πολύχρωμη Σαλάτα

Υλικά:
Μαρούλι και λόλα
Λίγες φέτες παντζάρι
Ραπανάκι κομμένο σε φέτες
Τυρί κατσικίσιο, τριμμένο
Ξύδι μπαλσάμικο (1/4 με 1/3 του φλυτζ. για 2 μερίδες)
Ελαιόλαδο
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Φιστίκια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση: Βάλτε το μπαλσάμικο σε ένα τηγάνι και αφήστε το να βράσει. Χαμηλώστε τη φωτιά και περιμένετε, μέχρι να γίνει παχύρευστο σαν σιρόπι. Αναμίξτε το μαρούλι, τη λόλα, τα παντζάρια και το ραπανάκι. Ρίξε από πάνω ελαιόλαδο και το σιρόπι από μπαλσάμικο. Πασπαλίστε με το αλάτι, το πιπέρι και από πάνω πρόσθεσε το τυρί και τα φιστίκια. 

Πηγή.  

Σαλάτα με κους κους και κουκουνάρι

Υλικά:
1/4 φλιτζανιού κουκουνάρι
1 φλιτζάνι κους κους
2 φλιτζάνια νερό
2 κ.σ. λάδι
1 κ.σ.μέλι
1 κ.σ. αλάτι
1/4 κ.σ. κανέλα
2 φλιτζάνια γλυκοπατάτες κομμένες σε κύβους
350 γρ. λάχανο
1 φρέσκο ρόδι, κρατάμε μόνο τους σπόρους
Τυρί φέτα (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σ' ένα μεγάλο τηγάνι καβουρδίζετε το κουκουνάρι σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσει και να βγάλει τα αρώματα του. Προσοχή, τα κοιτάτε συχνά για να μην καούν. Παράλληλα μαρινάρετε τις γλυκοπατάτες με 1 κ.σ. λάδι, το μέλι και την κανέλα. Τις τοποθετείτε σε μια λαδόκολλα και τις αφήνετε να ψηθούν στο φούρνο για 30-35' ή μέχρι να μαλακώσουν. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος πρέπει να ανακατέψετε τις γλυκοπατάτες τουλάχιστον μία φορά.
Αφού καβουρδίσετε το κουκουνάρι, το αποσύρετε σε γυάλινο δοχείο. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό, 1 κ.σ. λάδι κι 1/2 κ.σ. αλάτι. Το αφήνετε να βράσει και προσθέτετε το κους κους. Το αποσύρετε από τη φωτιά, ανακατεύοντας και το αφήνετε καλά σκεπασμένο για 5'.

Ενώ μαγειρεύεται το κους κους, ζεσταίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό, το λάχανο και 1/2 κ.σ. αλάτι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα κι αφήνετε να μαγειρευτεί το λάχανο στον ατμό του για 5'. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά και μαγειρεύετε για άλλα 5' ή μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
Αποσύρετε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτετε το κους κους, τις γλυκοπατάτες και το κουκουνάρι. Σερβίρετε γαρνίροντας με τους σπόρους ροδιού και την τριμμένη φέτα. 

Πηγή.

Πολίτικη σαλάτα

Υλικά:
½ κιλό ψιλοκομμένο λάχανο
200 γραμ μοβ λάχανο ψιλοκομμένο
3 καρότα τριμμένα στον τρίφτη
4 κλαράκια σέλινο χωρίς τα φύλλα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά τουρσί (Φλωρίνης)
2 κουτ ξύδι
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι,
λάδι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το ψιλοκομμένο λάχανο, το μοβ λάχανο, τα τριμμένα καρότα, το σέλινο και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Τα αλατίζετε καλά , τα περιχύνετε με το χυμό ενός λεμονιού, ρίχνετε μέσα 1 φλιτζάνι του καφέ νερό, τα πιέζετε όλα μαζί με το χέρι σας και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 1 ώρα εκτός ψυγείου. Αμέσως μετά σουρώνετε τη σαλάτα από τα υγρά που έχει κατεβάσει, τη βάζετε σε μια καθαρή σαλατιέρα, ψιλοκόβετε τη πιπεριά Φλωρίνης, περιχύνετε με το ξύδι και ρίχνετε όσο λάδι θέλετε για το σερβίρισμα. Σημείωση. Μπορείτε τούτη τη σαλάτα να τη συντηρήσετε στο ψυγείο χωρίς να τη περιχύσετε με λάδι τουλάχιστον για 2 μέρες. Θα βάλετε το λάδι τη στιγμή του σερβιρίσματος. Ανακατεύετε και σερβίρετε. 

Πηγή.  

Χλιαρή σαλάτα με μανιτάρια και σπαράγγια

Υλικά:
500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
250 γρ. σπαράγγια άγρια
1/4 από ένα ματσάκι φρέσκο θυμάρι
2 ματσάκια ρόκα
1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Για τη βινεγκρέτ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/3 του φλιτζανιού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι μουστάρδα Dijon
2 κουταλιές νερό
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση: Μαρινάρετε για 2 ώρες τα μανιτάρια με το μισό ελαιόλαδο, το σκόρδο και το μισό θυμάρι. Βράζετε τα σπαράγγια για 2-3΄ και τα αναμειγνύετε με το υπόλοιπο θυμάρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τα αλατοπιπερώνετε και τα ψήνετε στη σχάρα μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνετε τα μανιτάρια και τα περνάτε και αυτά από σχάρα.

Για τη βινεγκρέτ
Ανακατεύετε με σύρμα τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτετε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο. Αν χρειαστεί, αραιώνετε το μείγμα με λίγο νερό. Αναμειγνύετε τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, τη ρόκα και τη βινεγκρέτ και σερβίρετε.

Πηγή.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v