Πέντε λαχταριστές συνταγές από διάσημους σεφ

Λευτέρης Λαζάρου, Δημήτρης Σκαρμούτσος, Έκτορας Μποτρίνι, Jamie Oliver, Gordon Ramsay. Πέντε διάσημοι σεφ, πέντε συνταγές (τους) που θα σας ενθουσιάσουν.
Πέντε λαχταριστές συνταγές από διάσημους σεφ
Ωραίες οι συνταγές που βρίσκουμε κατά καιρούς στο Διαδίκτυο, όμως – όπως και να το κάνουμε – σε μερικές περιπτώσεις η… υπογραφή έχει μεγάλη βαρύτητα.

Παρακάτω λοιπόν, συγκεντρώσαμε πέντε λαχταριστές συνταγές από διάσημους Έλληνες και ξένους σεφ για να δώσετε στην κουζίνα σας λίγη αίγλη παραπάνω.

Λευτέρης Λαζάρου: Μύδια αχνιστά με φέτα, πιπεριά Φλωρίνης και κρόκο Κοζάνης

Υλικά:
1 κιλό μύδια με τσόφλι
200 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους
1 φρέσκια πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 ml ελαιόλαδο
12 κλωστές κρόκο Κοζάνης διαλυμένες σε τρεις κουταλιές ζεστό νερό
1 ποτήρι λευκό κρασί Ασύρτικο

Εκτέλεση: Πλένετε και καθαρίζετε τα μύδια πολύ καλά, αφαιρώντας και τα μουστάκια τους. Σε ένα τηγάνι, το οποίο πρέπει να τα χωρά ελεύθερα, σοτάρετε το ελαιόλαδο με την πιπεριά και προσθέτετε τα μύδια, ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνετε με το κρασί και σκεπάζετε το τηγάνι. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό για να βοηθήσετε τα μύδια να ανοίξουν. Μόλις ανοίξουν, προσθέτετε τον κρόκο Κοζάνης και ανακατεύετε καλά, ρίχνοντας παράλληλα και τη φέτα. Σερβίρετε σε μπολ.

Πηγή.

Δημήτρης Σκαρμούτσος: Μοσχαράκι με μελιτζάνες και φασόλια


Υλικά:
1000γρ. μοσχάρι χωρίς κόκκαλο
2 μελιτζάνες φλάσκες, μέτριες
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδου
2 πιπεριές πράσινες
4 ντομάτες κομμένες σε τέταρτα
240 γρ. φασόλια βρασμένα
1 κ.γ. πάπρικα
60 ml. ελαιόλαδο
120 ml λευκό κρασί
1/2 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση: Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε τέταρτα και κάθε τέταρτο σε λεπτές φέτες. Τις αφήνετε για λίγη ώρα σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζετε και τις τηγανίζετε σε ηλιέλαιο. Τις αφήνετε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας μέχρι να τις προσθέσετε στο φαγητό. Κόβετε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και τα σοτάρετε με το σκόρδο στο ελαιόλαδο. Κόβετε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια και τα ρίχνετε στη κατσαρόλα. Ανακατεύετε για να σοταριστεί το κρέας από όλες τις πλευρές και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και 1 φλιτζάνι νερό.

Αφήνετε σε μέτρια φωτιά 45 λεπτά και ελέγχετε κατά διαστήματα μήπως χρειαστεί να συμπληρώσετε λίγο νερό. Μετά από 45΄, προσθέτετε τις μελιτζάνες, τα φασόλια και τον μαϊντανό, αφήνετε άλλα 10 λεπτά και κατεβάζετε το φαγητό από το μάτι της κουζίνας.

Πηγή.

Έκτορας Μποτρίνι: Σπαγγέτι με τοματίνια κονφί

Υλικά:
Για τα τοματίνια:
120 γρ. τοματίνι
20 γρ. ελαιόλαδο
2 γρ. δεντρολίβανο
4 γρ. σκόρδο (κομμένο σε μικρά κομμάτια)
1 γρ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι

Για τη Νάπολη:
490 γρ. ντομάτα (κρατάμε 70 γρ. κόρα ντομάτα που την κάνουμε καρέ για το τελείωμα)
15 γρ. μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο
40 γρ. καρότο
100 γρ. κρεμμύδι
35 γρ. λάδι
25 γρ. πελτέ
10 γρ. ζάχαρη
7 φύλλα βασιλικού
105 γρ. νερό

Για τα μακαρόνια:
260 γρ. μακαρόνια
25 γρ. βούτυρο
12 γρ. παρμεζάνα
4 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Κόβετε τα τοματίνια στη μέση, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τη ζάχαρη, το δεντρολίβανο και το σκόρδο και ψήνετε στο φούρνο στους 100° C για 2 ώρες.

Για την σάλτσα Νάπολη, βάζετε μία κατσαρόλα με νερό να βράσει, κάνετε ένα μικρό σταυρό στο κάτω μέρος από τις ντομάτες και τις βουτάτε μέσα για 10 δευτερόλεπτα. Τις βγάζετε και τις βουτάτε σε παγωμένο νερό ώστε να σταματήσει ο βρασμός. Ύστερα βγάζετε τη φλοίδα τους και τις ψιλοκόβετε. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το καρότο και τα τρίβετε στη χοντρή μεριά του τρίφτη. Μετά παίρνετε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά το καρότο και το κρεμμύδι. Λίγο πριν σοταριστούν ρίχνετε το σκόρδο και το μαϊντανό να σοταριστούν για λίγο. Μετά ρίχνετε τον πελτέ, αφήνετε για μισό λεπτό να σοταριστεί, προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το σοτάρισμά για ένα λεπτό ακόμα. Προσθέτετε τις ντομάτες, ανακατεύετε και ρίχνετε και το νερό. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 40-45 λεπτά ώστε να δέσει. Βγάζετε από τη φωτιά και λιώνετε τη σάλτσα στο μπλέντερ. Προσθέτετε ολόκληρα τα φύλλα του βασιλικού.

Για τα μακαρόνια, γεμίζετε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό. ΒράζετΕ τα μακαρόνια για 6 λεπτά και τα σουρώνετε κρατώντας το νερό. Αφού έχετε ήδη προσθέσει μέσα στη νάπολη τα τοματίνια και τη ντομάτα καρέ, ρίχνετε μέσα και τα μακαρόνια μαζί με 150 γρ. νερό από το βρασμό. Αφήνετε να βράσει για 2 λεπτά ακόμα. Κατεβάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε την παρμεζάνα, το βούτυρο και το μαϊντανό και ανακατεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. 

Πηγή. 

Jamie Oliver: Γεμιστό στήθος κοτόπουλου


Δείτε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους:



Σαλάτα με γλασαρισμένο σολομό από τον Gordon Ramsay

Υλικά:
4 ελαφρώς καπνισμένα φιλέτα σολομού (120- 125 γραμμάρια το καθένα)
100 γρ. φύλλα από κοντό σπανάκι
8-10 ραπανάκια κομμένα σε λεπτές φέτες.

Για την μαρινάτα:
3 κουτ. της σούπας μέλι
1 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
2 κουτ. της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουτ. του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
1/2 κουτ. του γλυκού ξυσμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ

Για το ντρέσινγκ:
1 κουτ. της σούπας ξυσμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ
3 κουτ. της σούπας ξίδι απο ρυζόκρασο
2 κουτ. της σούπας σάλτσα σόγιας
2 κουτ. της σούπας σησαμέλαιο
2-3 κουτ. της σούπας ταχίνι

Εκτέλεση: Αφαιρέστε το δέρμα από τον σολομό και ελέγξτε προσεκτικά για μαλακά αγκάθια μέσα στη σάρκα, τραβώντας όσα βρείτε με τσιμπιδάκι κουζίνας. Τοποθετήστε τα φιλέτα δίπλα- δίπλα σε ένα ρηχό πιάτο. Για τη μαρινάτα, αναμείξτε τα υλικά σε ένα μπολ και ρίξτε τα πάνω στον σολομό, μέχρι να καλυφθεί. Σκεπάστε με διαφανή μεμβράνη κι αφήστε να μαριναριστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά, έτσι ώστε να «ρουφήξει» τα καρυκεύματα. Για το ντρέσινγκ, ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ κι αφήστε τα στην άκρη. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230 βαθμούς και τακτοποιήστε τα φύλλα σπανακιού σε ατομικά πιάτα και τοποθετήστε από πάνω τις φέτες των ραπανιών. Βγάλτε τον σολομό από τη μαρινάτα και τοποθετήστε τον σε μια ελαφρώς λαδωμένη λαμαρίνα. Ψήστε τον στον φούρνο για 4 με 6 λεπτά μέχρι να μισοψηθεί, περιχύνοντας τον με το ζουμί του ύστερα από δύο λεπτά. Τοποθετήστε ένα φιλέτο σολομού στη μέση κάθε πιάτου και ραντίστε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ τζίντζερ του ταχινιού.

Δείτε το βίντεο:

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v