Συνταγές με φράουλες: 5 καλοκαιρινές απολαύσεις

Είναι αρωματικές, θρεπτικές και το κυριότερο νόστιμες. Φέρνουν το καλοκαίρι στο… πιάτο μας (ή στο ποτήρι μας) και εμείς τις «εκμεταλλευόμαστε» για να δημιουργήσουμε τέσσερα λαχταριστά πιάτα και ένα δροσιστικό cocktail.
Συνταγές με φράουλες: 5 καλοκαιρινές απολαύσεις
Όπως και να τις δοκιμάσουμε, σκέτες, σε ελαφριά γλυκά, με σαντιγί, με κονιάκ, με κρέμα, σε muesli, οι φράουλες δεν παύουν να αποτελούν τον κόκκινο γευστικό πειρασμό του καλοκαιριού. Το ιδιαίτερο χρώμα τους, η γλυκιά και διαπεραστική τους γεύση και η «άγρια» ομορφιά τους τις έχουν τοποθετήσει (και όχι άδικα) στην κορυφή της λίστας με τα πιο… αισθησιακά φρούτα. Πέρα από αυτό όμως, οι φράουλες δεν παύουν να είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του δέρματος.

Έχουν άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α (καροτίνη), ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο, τανίνες, και αρκετές φυτικές ίνες. Μοναδικό τους «μείον», το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε ρυπαντικές ουσίες λόγω της υφής τους και θέλουν πολύ καλό πλύσιμο πριν τις καταναλώσουμε.



Σε κάθε περίπτωση, εμείς επιλέγουμε να τις απολαύσουμε σε πέντε διαφορετικούς συνδυασμούς για κάθε γούστο και περίσταση.

Μπρουσκέτα με φράουλες για ένα θρεπτικό πρωινό *

Υλικά (4 μερίδες):
4 φέτες ψωμί του τοστ ολικής άλεσης
6 κουταλιές της σούπας light μαύρη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
3 φλιτζάνια φράουλες κομμένες σε φέτες
4 κουταλιές της σούπας μασκαρπόνε (έχει το μισό λίπος σε σχέση με το βούτυρο!) - για ακόμα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορείτε να βάλετε τυρί κρέμα light, είναι εξίσου νόστιμο.

Οδηγίες:
Φρυγανίστε τις φέτες ψωμιού. Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή φωτιά. Προσθέστε τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και ανακατεύετε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να βράζει το μίγμα, 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό. Προσθέστε τις φράουλες και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί το ζουμί και οι φράουλες να έχουν ζεσταθεί αρκετά, για 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό. Αλείψτε κάθε φέτα ψωμί με μασκαρπόνε και από πάνω βάλτε τις ζεστές φράουλες.

Tip: Ετοιμάστε τη σάλτσα (βήμα 2), σκεπάστε και βάλτε τη στο ψυγείο για 2 μέρες ή στην κατάψυξη έως και 1 μήνα. Για να αναθερμάνετε, τοποθετήστε το μίγμα στα μικροκύματα για περίπου 1 λεπτό. (κάντε πρώτα απόψυξη αν χρειάζεται)

Κρεμώδες smoothie φράουλα για τον καύσωνα *

Υλικά για 2 μερίδες:
1 μπανάνα
1 1/2 φλιτζάνια κατεψυγμένες φράουλες
3/4 του φλιτζανιού γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
2 κουταλιές της σούπας μέλι

Οδηγίες: Aνακατέψτε καλά όλα τα υλικά στο blender.

Μuesli με φράουλες για θρεπτικό σνακ*

Υλικά (6-8 μερίδες):
3 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης (quacker)
1 φλιτζάνι ψημένα αμύγδαλα φιλέ
1/3 του φλιτζανιού ψημένους ηλιόσπορους
1 φλιτζάνι ξανθές σταφίδες
4 φλιτζάνια γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
2.5 φλιτζάνια φράουλες σε φέτες
μέλι

Οδηγίες: Αναμείξτε τις νιφάδες βρώμης με τα αμύγδαλα, τους ηλιόσπορους, και τις σταφίδες. Σερβίρετε με γιαούρτι και φράουλες και βάλτε από πάνω λίγο μέλι.

Σπιτικές μπάρες με φράουλες και βρώμη για ενέργεια*

Υλικά (~6 κομμάτια):
1 1/2 φλιτζάνια χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
1/4 του φλιτζανιού ξηρούς καρπούς macadamia
2 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης
λίγο αλάτι
1 φλιτζάνι φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες

Οδηγίες:
Αναμείξτε στο blender τους χουρμάδες, τους ξηρούς καρπούς, τη βρώμη και το αλάτι . Απλώστε το μίγμα σε ένα ταψάκι. Λιώστε τις μισές φράουλες και απλώστε τις πάνω από το μίγμα στο ταψάκι. Βάλτε από πάνω τις υπόλοιπες φράουλες. Κόψτε σε τετράγωνα και ορθογώνια, αφήστε για δέκα λεπτά στο ψηγείο και σερβίρετε.

Φράουλες με κονιάκ και σαντιγί για… ιδιαίτερες περιστάσεις

Υλικά για τις φράουλες:
500 γρ. φράουλες
4 κουταλιές ζάχαρη ή κάποιο υποκατάστατο (ζαχαρίνη, στέβια κτλ.)
2 - 4 κουταλιές κονιάκ
Υλικά για τη σαντιγί:
Κρέμα γάλακτος light: 200 ml
1 - 4 κουταλιές άχνη ζάχαρη ή υποκατάστατο(ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλετε)
1 κουταλιά κονιάκ

Οδηγίες:
Πλένετε τις φράουλες. Κόβετε την άκρη με το κοτσάνι και χωρίζετε τις φράουλες κατά μήκος στα 2 ή στα 4. Τις βάζετε σε μπολ, προσθέτετε τη ζάχαρη και το κονιάκ, ανακατεύετε, σκεπάζετε το μπολ και το βάζετε στο ψυγείο για μισή ώρα ή μέχρι να τις σερβίρετε. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί (όχι πολύ σφιχτή) με την άχνη ζάχαρη και το κονιάκ. Μοιράζετε σε 4 μπολ ή ποτήρια τις φράουλες (κρατάτε λίγες για το γαρνίρισμα) και από πάνω μοιράζετε την σαντιγί. Διακοσμείτε με τις φράουλες που κρατήσατε και σερβίρετε.

… και ένα cocktail: Mojito με φράουλες

Υλικά:
10 φύλλα μέντας
2 μεγάλες φράουλες
1/4 κούπας ελαφρύ ρούμι
1/2 κούπα σόδα
χυμό από μισό lime
1/2 κουταλιά του γλυκού σιρόπι αγαύης Μερικά φύλλα μέντας και φράουλες για ντεκόρ

Οδηγίες:
Σε ένα ψηλό ποτήρι λιώστε τα φύλλα μέντας και τις φράουλες μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους και οι φράουλες να έχουν διαλυθεί σε κομματάκια. Προσθέστε το ρούμι, ανακατεύοντας, κατόπιν τη σόδα, τον χυμό lime και το σιρόπι αγαύης. Γεμίστε το υπόλοιπο ποτήρι με πάγο. Γαρνίρετε με την έξτρα μέντα και φράουλες.

* Ευχαριστούμε τη διαιτολόγο – διατροφολόγο Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη για τις συνταγές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v