Τα κάναμε σαλάτα: Δεκα… νόστιμες συνταγές

Νόστιμες, υγιεινές, καλοκαιρινές, «πράσινες», με ρόκα, με φακές, με πληγούρι, με ντομάτα, με τόνο, με παξιμάδια . Βάλαμε τις οδηγίες, βάλτε τα υλικά και το μεράκι και δημιουργήστε δέκα λαχταριστές σαλάτες.
Τα κάναμε σαλάτα: Δεκα… νόστιμες συνταγές
Συμπληρώνουν ιδανικά κάθε γεύμα, καταναλώνονται σε μικρές ή μεγάλες μερίδες, είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αρκετά εύκολες στη παρασκευή. Μπορείτε άνετα να τις πάρετε στο γραφείο και να χορτάσετε με αυτές, τηρώντας παράλληλα την υπόσχεση που δώσατε για προσεγμένη διατροφή εν όψει καλοκαιριού και… παραλίας. Χρειάζεστε και άλλους λόγους για να αναθεωρήσετε την… σχέση σας με τις σαλάτες; Μπορεί. Αυτό που δεν χρειάζεστε πάντως είναι συνταγές, γιατί μόλις σας βρήκαμε δέκα. 
Σαλάτα με σουρίμι καβουριού

Υλικά: 
1 μαρούλι 
1 συσκευασία σουρίμι καβουριού 
1 φρέσκο κρεμμυδάκι 
Λίγο άνηθο 
1-2 κ.σ. λεμόνι 
1 κούπα μαγιονέζα 
Λίγο λάδι και λίγο ξύδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση: Πλένουμε και κόβουμε το μαρούλι. Ξεπαγώνουμε το σουρίμι και το κόβουμε σε κύβους. Βάζουμε σε ένα μπολ το σουρίμι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, το χυμό λεμονιού και τη μαγιονέζα και τα ανακατεύουμε. Τοποθετούμε το μίγμα πάνω στην σαλάτα. Προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι.

Μπλε «πορτοκαλί» σαλάτα

Υλικά: 
1 μαρούλι ή ρόκα ή σπανάκι 
100 γρ. ροκφόρ ή blue cheese
Μια χούφτα καρύδια 
Ψιλοκομμένο άνηθο
φρέσκο κρεμμύδι
2 κουταλιές λάδι
Χυμό ενός πορτοκαλιού
Αλατοπίπερο
1,5 κουταλιά γιαούρτι

Εκτέλεση: Πλένουμε και κόβουμε τη σαλάτα. Κόβουμε το ροκφόρ σε κομμάτια. Προσθέτουμε τα καρύδια, τον άνηθο και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και το γιαούρτι για τη σάλτσα. Την προσθέτουμε στη σαλάτα μας.

Ιταλική Σαλάτα 

Υλικά: 
Λαχανικά: 
2 μέρη σπανάκι πλυμένο και κομμένο σε μπουκιές 
1 μέρος σαλάτα Lollo κόκκινη κομμένη σε μπουκιές 
1 μέτρια κόκκινη γλυκιά πιπεριά σε λωρίδες 
4-5 Ραπανάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες 
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι σε ροδέλλες 
2 κουταλιές σούπας τυρί Parmesan 
1 κουταλιά σούπας κουκουνάρι 

Dressing: 
4 κουταλιές σούπας κόκκινο ξύδι 
2 κουταλιές σούπας λάδι 
Σκορδοπίπερο & αλάτι 
1 κουταλάκι ξερή ρίγανη 

Εκτέλεση:  Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο ρηχό μπολ. Σε ένα μικρό βαζάκι ή στο blender τοποθετούμε τα υλικά για το dressing, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν Ρίχνουμε το dressing πάνω από τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και τα κουκουνάρια.

Σαλάτα με τόνο και κριθαράκι 

Υλικά: 
½ πακέτο κριθαράκι μέτριο 
Μία κονσέρβα τόνου σε νερό 
Μισή ντομάτα 
Πράσινο μήλο 
Φρέσκο τυρί 

Βράζουμε το κριθαράκι για περίπου 10 λεπτά. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το κριθαράκι, τον τόνο, την ντομάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια και λίγο μήλο (με τη φλούδα του) ψιλοκομμένο. Συνοδεύουμε προαιρετικά με φρέσκο τυρί και παραδοσιακά κριτσίνια. Η σαλάτα αυτή είναι μια δροσερή πρόταση που θα σας χορτάσει νόστιμα ακόμη και κρύα.

Ιταλική Σαλάτα με Ψωμί 

Υλικά: 
1 – ½ κιλό ώριμες ντομάτες 
¼ κιλού χωριάτικο ή αν υπάρχει ζυμωτό ψωμί 
4 αντσούγιες φιλεταρισμένες και καλά πλυμένες 
1 αγγούρι 
1/3 φλιτζάνι κάπαρη καλά πλυμένη και στραγγισμένη 
1/3 φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό 
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 
¼ φλιτζάνι κρασόξυδο 
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο 

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Κρατάμε το ζουμί που θα δώσουν. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες 2—3 εκ. Καθαρίζουμε το αγγούρι, αφαιρούμε τους σπόρους και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. 

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το ξύδι, προσθέτουμε λίγο αλάτι και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε τις ντομάτες και τα υγρά τους σε ένα μεγάλο μπολ. Στο grill ψήνουμε τις φέτες του ψωμιού και αφού κρυώσουν λίγο τις κόβουμε σε μπουκιές. Προσθέτουμε το φρυγανισμένο ψωμί στις ντομάτες. Προσθέτουμε πάνω από τα υλικά μας τις αντσούγιες, την κάπαρη και το αγγούρι. Στο μπολ με το ξύδι και το σκόρδο προσθέτουμε το λάδι και χτυπάμε ώστε να δέσει η vinaigrette. Ρίχνουμε την vinaigrette πάνω στη σαλάτα και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθεί με όλα τα υλικά. Τέλος πασπαλίζουμε με τα φύλλα φρέσκου βασιλικού. 

Σερβίρουμε αμέσως αν είναι δυνατόν για να μην μαλακώσει πολύ το ψωμί μας. Αν την έχουμε κάνει από νωρίς, θα πρέπει να προσθέσουμε λίγο λάδι.

Σαλάτα με φακή 

Υλικά: 
500γρ. φακές χονδρές 
 200γρ. φέτα 
 2 τομάτες
 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
Λίγο μαϊντανό 

Εκτέλεση: Βράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό για περίπου 35-40 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Σερβίρουμε όσες θέλουμε σε ένα πιάτο σαλάτας, τρίβουμε την φέτα, ψιλοκόβουμε την τομάτα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τον μαϊντανό. 

Σαλάτα «σαχλή» με ρόκα και παρμεζάνα 

Υλικά: 
1 μαρούλι 
1 λόλα 
1 ματσάκι ρόκα
1 κονσέρβα καλαμπόκι
1 μικρό σακουλάκι κρουτόν 
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα 
500γρ. μανιτάρια φρέσκα
Για την σάλτσα: 4 κουταλιές μουστάρδα, 1 κουταλιά της σούπας λάδι, χυμός από 3 λεμόνια, αλάτι, πιπέρι. 

Εκτέλεση: Πλένουμε το μαρούλι και τη ρόκα, τα στραγγίζουμε, τα κόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Σωτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα σέηκερ και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στη σαλάτα το καλαμπόκι, μανιτάρια και τα κρουτόν, περιχύνουμε με τη σάλτσα και προσθέτουμε τη παρμεζάνα. Είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Δροσερή σαλάτα 

Υλικά: 
80 γρ. μαρούλι 
80 γρ. σέλερι 
1 μήλο
1 κ.σ. σταφίδες
1 κ.σ. καρύδια
1 κουταλάκι χυμό λεμόνι και ένα κουταλάκι μαγιονέζα light. 

Εκτέλεση: Κόβετε το μαρούλι και το σέλερι, προσθέτετε το μήλο ψιλοκομμένο και το ραντίζετε με τον χυμό λεμόνι. Στην συνέχεια προσθέτετε την μαγιονέζα και ανακατεύετε –για ακόμη πιο light αποτέλεσμα, μπορείτε να παραλείψετε εντελώς την μαγιονέζα- και τέλος προσθέτετε τις σταφίδες και τα καρύδια. Και έχετε μια νόστιμη σαλάτα με λιγότερες από 250 θερμίδες.

Σαλάτα με ρόκα και μουστάρδα 

Υλικά: 
Ρόκα 
Ντομάτα 
2 κριθαρένια παξιμάδια 
2 κρεμμυδάκια 
Ελαιόλαδο, ξίδι (το μισό από το λάδι), μισό κουταλάκι μουστάρδα και αλατοπίπερο για τη βινεγκρέτ 

Εκτέλεση: Προσθέτουμε τη ρόκα και τα υλικά κομμένα σε ένα μπολ και αφού φτιάξουμε την βινεγκρέτ αναμιγνύοντας το λάδι το ξύδι την μουστάρδα και το αλατοπίπερο, περιχύνουμε τα λαχανικά. Οι επιλογές είναι απεριόριστες, αφού στη συγκεκριμένη σαλάτα μπορούμε να προσθέσουμε τυρί, ελιές ή ακόμη και αβοκάντο για μια πιο εξωτική εκδοχή.

Σαλάτα ταμπουλέ με πληγούρι

Υλικά: 
1 φλ. πλιγούρι 
2 ντομάτες κομμένες σε κύβους 
2 μέτρια κρεμμύδια σε ροδέλες 
1 πράσινη πιπεριά σε κύβους 
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 
3/4 φλ. λάδι 
2 κ.γ. μουστάρδα 
2 κ.σ. ξύδι 
αλάτι, πιπέρι

Μουσκεύουμε το πλιγούρι από το βράδυ σε μπολ με ζεστό νερό. Την επομένη το σουρώνουμε και το στραγγίζουμε. Ανακατεύουμε τα λαχανικά προσεκτικά, να μη λιώσουν οι ντομάτες, με το πλιγούρι. Χτυπάμε το λάδι με τη μουστάρδα και το ξύδι, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v