Φρουτοσαλάτες: Το καλοκαίρι στο… μπολ

Το καλοκαίρι πλησιάζει και ο υδράργυρος ανεβαίνει επικίνδυνα. Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα με επτά δροσερές, ζουμερές και «πειραγμένες» φρουτοσαλάτες. 
Φρουτοσαλάτες: Το καλοκαίρι στο… μπολ
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι ένας (από τους πολλούς) λόγους που αγαπάμε το καλοκαίρι, εύκολες στη δημιουργία τους, θρεπτικές και στις περισσότερες περιπτώσεις διαιτητικές. Ναι, οι φρουτοσαλάτες είναι αναμφίβολα η… μασκότ του καλοκαιρινού τραπεζιού. Σε αυτό συντελούν η πλούσια γεύση, το μεθυστικό τους άρωμα, η βελουδένια υφή και η τεράστια ποικιλία πιθανών συνδυασμών.

Αν και η οποιαδήποτε συνταγή θα έβαζε σε καλούπι την φαντασία στην δημιουργία τους, παρ’ όλα αυτά προτείνουμε επτά δροσιστικούς και πειραγμένους συνδυασμούς για όσους θέλουν να πειραματιστούν, ξεφεύγοντας από το «κόβω φρούτα- τα ανακατεύω – σερβίρω». Ιδού λοιπόν! 

Φρουτοσαλάτα «Κούβα» 

Συστατικά:

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλιτζάνι χυμό ανανά
1 φλιτζάνι παγωμένο συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού
½ ή 1 φλιτζάνι ζάχαρη
¼ φλιτζάνι μέλι
¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
Φρούτα εποχής

Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το αλεύρι, τους χυμούς, τη ζάχαρη και το μέλι. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για δύο λεπτά, ή μέχρι το μείγμα να δέσει. Αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε τα φρούτα και σερβίρουμε. Το dressing που περισσεύει διατηρείται στο ψυγείο για μέχρι μία εβδομάδα. 

Vanilla ice (ice ice baby) 

Συστατικά:
2 κονσέρβες (500 gr) κομπόστα ανανά
4 βανίλιες
3 πορτοκάλια
5 μήλα κομμένα

Εκτέλεση: Στραγγίζουμε τον ανανά και τον βάζουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στο χυμό του αρκετό νερό ώστε να συμπληρώνονται τρία φλιτζάνια. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε για δύο λεπτά το μείγμα του χυμού με τις βανίλιες. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει. Περιχύνουμε τα φρούτα και σερβίρουμε. 

Φρούτα του Δάσους με κρέμα Μασκαρπόνε

Συστατικά (για 4 άτομα):
100γρ. κόκκινα φραγκοστάφυλα
200γρ. φραμπουάζ
100γρ. μούρα
200γρ. μύρτιλλα
200γρ. φράουλες
2 κουτ. της σούπας ζελέ μαύρου φραγκοστάφυλου
χυμό από ένα πορτοκάλι
40γρ. φυστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
Για την κρέμα:
500γρ. τυρί μασκαρπόνε
2 κουτ. της σούπας ζάχαρη
1 κουτ. της σούπας λικέρ φραγκοστάφυλου
λίγη βανίλια

Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μπολ το μασκαρπόνε, την ζάχαρη, την βανίλια και το λικέρ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα φραγκοστάφυλα και διαλέγουμε όσα είναι ώριμα και τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε. Κόβουμε τις φράουλες σε φέτες και σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το ζελέ του φραγκοστάφυλου και το χυμό από το πορτοκάλι και τη βάζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνουμε το μείγμα στα φρούτα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε για περίπου 30'. Σερβίρουμε αδειάζοντας την κρέμα σε γυάλινο μπολ και βάζοντας από πάνω τα ανάμεικτα φρούτα γαρνιρισμένα με τα φιστίκια. 

Φρουτοσαλάτα με ρούμι και κουκουνάρι

Συστατικά:
2 μπανάνες
2 πορτοκάλια
1 μήλο
3 ακτινίδια
4 πορτοκάλια (το χυμό τους)
1 λεμόνι (το χυμό του)
1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι
Λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι λικέρ γκραν μαρνιέ (πορτοκάλι ή μανταρίνι)

Εκτέλεση: Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια σε λεπτές φέτες, το μήλο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια (ελαφριά ψημένα χωρίς λάδι σε κατσαρόλι - μπορείτε όμως να τα αντικαταστήσετε και με ασπρισμένα αμύγδαλα) και τη ζάχαρη. Τέλος, περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού και των πορτοκαλιών μαζί με το γκραν μαρνιέ. 

Φρουτοσαλάτα με σιρόπι

Συστατικά:
1 πορτοκάλι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
1 ακτινίδιο καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
6 φράουλες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
1 μπανάνα καθαρισμένη και κομμένη σε μέτριες φέτες
Μερικές ρόγες κόκκινου σταφυλιού (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
1 ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
5-6 κουταλιές της σούπας χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμόνι
2 κουταλάκια του γλυκού γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση: Αναμειγνύουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα αντικολλητικό σκεύος και να ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές σιρόπι. Μόλις πάρει μία βράση προσθέτουμε τα φρούτα, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε. 

Φρουτοσαλάτα με μέλι και δημητριακά

Συστατικά:

Φρούτα της αρεσκείας σας όπως 1/2 αχλάδι, 1/2 μήλο, φράουλες, πορτοκάλι
1 κ.γλ. μέλι
1 κ.σ. δημητριακά της αρεσκείας σας
Φρέσκος χυμός πορτοκάλι

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας σε μπολ, το αφήνουμε λίγο στο ψυγείο και σερβίρουμε. 

Φρουτοσαλάτα με ζελέ

Συστατικά:
4 φακελάκια ζελέ διαφορετικών γεύσεων
Μια μεγάλη κονσέρβα με έτοιμη φρουτοσαλάτα
3 ποτήρια νερού με χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
Λίγο λικέρ μανταρίνι ή Grand Marnier ή Cointreau
Λίγο ξύσμα από μανταρίνι, πορτοκάλι, λεμόνι ή περγαμόντο
2-3 φρέσκα φρούτα της αρεσκείας σας ψιλοκομμένα (συνιστούμε μήλο, μπανάνα, αχλάδι και μανταρίνι)

Εκτέλεση:
Βράζουμε τέσσερα ποτήρια νερό σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν. Βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τη σκόνη από τα τέσσερα φακελάκια ζελέ ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν καλά. Στραγγίζουμε το σιρόπι από την κονσέρβα και σε ένα διάφανο μπολ ρίχνουμε το νερό με το διαλυμένο ζελέ, το σιρόπι της κονσέρβας, τα τρία ποτήρια χυμό πορτοκάλι, το λικέρ, το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να παγώσει, όχι να σφίξει, και ρίχνουμε τη φρουτοσαλάτα της κονσέρβας και τα φρέσκα φρούτα που έχουμε ψιλοκόψει ανακατεύοντας. Ξαναβάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να παγώσει καλά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v