Φτιάξτε πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα γλυκά

Ωραία τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες αλλά… τα παίρνεις κι απ’τον φούρνο! Ξετρελάνετε την παρέα και την οικογένεια με τα παρακάτω πρωτότυπα γιορτινά γλυκά που θα στολίσουν το γιορτινό σας τραπέζι.
Φτιάξτε πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα γλυκά
Αν έχετε βαρεθεί τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τις δίπλες που αποτελούν την εύκολη λύση των χριστουγεννιάτικων γλυκών και σερβίρονται ακόμα και στα εμπορικά κέντρα που θα κάνετε τα ψώνια σας, η δική μας αντιπρόταση ακούσει στα εξής δελεαστικά ονόματα: Πουτίγκα –με την παραδοσιακή αγγλική συνταγή. Σκαλτσούνια –ακριβώς όπως τα κάνουν στην Πάρο, ψητά γεμιστά μήλα, τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με παγωτό καϊμάκι για ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Τέλος, τρουφάκια καρύδας για γλυκά κεράσματα, συνοδεία ποτού.

Οι συνταγές, δοκιμασμένες από τα εγκυρότερα sites μαγειρικής, είναι αρκετά εύκολες ώστε να μην απαιτούν επαγγελματικές γνώσεις ζαχαροπλαστικής, αλλά και αρκετά ενδιαφέρουσες για να προκαλέσουν τον θαυμασμό των τυχερών που θα τις δοκιμάσουν. Προμηθευτείτε τα απαραίτητα υλικά, σηκώστε τα μανίκια και αφιερώστε μερικές δημιουργικές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο σας προς τέρψιν υμών και άλλων.

Πουτίγκα
Όσοι έχουν δοκιμάσει την παραδοσιακή αγγλική πουτίγκα έχουν σίγουρα αλλάξει γνώμη για τα γλυκά της βορειοδυτικής Ευρώπης, τα οποία είναι άγλυκα με, συγκριτικά με τα εξ Ανατολής γλυκά που έχουμε συνηθίσει, αλλά είναι ταυτόχρονα πλούσια σε αρώματα και γεύσεις, αλλά και εντυπωσιακή στην εμφάνιση. Η συνταγή της πουτίγκας είναι μέτριας δυσκολίας και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό υλικών. Το βασικό χαρακτηριστικό της δε, είναι ότι πρέπει να έχει μαγειρευτεί τουλάχιστον δέκα μέρες πριν το ξαναζέσταμα και σερβίρισμα, ώστε να έχει ωριμάσει. Οπότε… ίσα που προλαβαίνετε!

Τι θα χρειαστείτε:
2 φλιτζάνια του τσαγιού βούτυρο
2 φλιτζάνια του τσαγιού μαύρη ζάχαρη
½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
3 φλιτζάνια του τσαγιού ξανθές σταφίδες
3 φλιτζάνια του τσαγιού μαύρες σταφίδες
1 φλιτζάνι του τσαγιού φρούτα γλασέ ψιλοκομμένα
5 αυγά
5-4 κουταλιές της σούπας μέλι
1 λεμόνι, από το οποίο θα χρειαστεί και ο χυμός και το ξύσμα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο τριμμένα
400γρ. ψίχα τριμμένη από μπαγιάτικο ψωμί
3 κουταλιές της σούπας γάλα
Φρουί γλασέ και άχνη για το γαρνίρισμα

Τι θα κάνετε:
Πλένετε και στεγνώνετε τις σταφίδες και τις αναμειγνύετε με τα φρούτα γλασέ. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και κατόπιν ένα-ένα τα αυγά. Ρίχνετε το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά. Τα προσθέτετε στο μείγμα βουτύρου-αυγών μαζί με την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες και τα ψιλοκομμένα φρούτα, το κονιάκ και το γάλα. Ανακατεύετε το μείγμα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αλείφετε με βούτυρο 2 φόρμες για πουτίγκα (είναι ακριβώς αυτή και μπορείτε να την αγοράσετε από εδώ).
Μοιράζετε το μείγμα στις 2 φόρμες και τις σκεπάζετε με λαδόκολλα βουτυρωμένη και από πάνω με αλουμινόχαρτο, το οποίο δένετε καλά με σπάγκο για να μη μετακινηθεί. Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μια στρογγυλή σχάρα, τοποθετείτε επάνω τις φόρμες και ρίχνετε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, που θα πρέπει να φτάνει μέχρι το μισό ύψος από τις φόρμες.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις πουτίγκες να ψηθούν επί 6 ώρες, προσθέτοντας ζεστό νερό μόλις αυτό εξατμίζεται. Ξεσκεπάζετε τις πουτίγκες και τις ξανασκεπάζετε με στεγνή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Τις διατηρείτε σε ζεστό μέρος για δέκα έως 30 ημέρες –αναλόγως πότε σκοπεύετε να τις καταναλώσετε. Για να τις σερβίρετε τις ζεσταίνετε στον ατμό επί 1½ -2 ώρες και τις γαρνίρετε με φρουί γλασέ και άχνη.
(Πηγή: icookgreek.com)

Σκαλτσούνια
Πρόκειται για το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Πάρου και απαιτεί από αυτόν που θα το φτιάξει υπομονή και μεράκι. Δεν είναι, όμως, δύσκολο, ενώ ο χρόνος προετοιμασίας του είναι σχετικά μικρός. Το καλό με τα σκαλτσούνια είναι ότι μπορούν να διατηρηθούν αρκετές ημέρες σε μία όμορφα στολισμένη πιατέλα, οπότε φτιάξτε μεγάλη ποσότητα για να… μη σας λείψουν.

Τι θα χρειαστείτε:
1 κιλό καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
2 πορτοκάλια για τον χυμό και το ξύσμα τους
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σουσάμι καβουρντισμένο
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Υλικά για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτηράκι του κρασιού σπορέλαιο
χυμό 2 πορτοκαλιών
1/2 ποτηράκι της σούπας ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό

Τι θα κάνετε:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και τον χυμό των πορτοκαλιών να ζεσταθούν μέχρι να λιώσουν.
Προσθέτουμε την καρυδόψιχα, ανακατεύουμε τα υλικά και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσουν όλα μαζί.
Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά προσθέτουμε το σουσάμι, το ξύσμα των πορτοκαλιών, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Για να φτιάξουμε το φύλλο, ανακατεύουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά για το φύλλο και φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, πασπαλίζοντάς τη συχνά με αλεύρι για να μη διαλυθεί.
Κόβουμε με ένα ροδάκι το φύλλο σε στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο ίση με του χείλους ενός φλιτζανιού. Βάζουμε στη μέση κάθε κομματιού 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα της κατσαρόλας, κλείνουμε το κομμάτι σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε την ένωση για να μην αδειάσει η γέμιση.
Με τον τρόπο αυτό φτιάχνουμε όλα τα σκαλτσούνια. Μετά λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε μέσα τα σκαλτσούνια και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, καθώς είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
(Πηγή: lovecooking.gr)

Ψητά μήλα γεμισμένα με ξερά φρούτα και φιστίκια
Υπέροχο επιδόρπιο μετά από το βαρύ και λιπαρό εορταστικό γεύμα, το οποίο μάλιστα μπορείτε να συνοδεύσετε ιδανικά με παγωτό καϊμάκι. Είναι πολύ εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία, ενώ η γεύση του είναι ανέλπιστα ενδιαφέρουσα! Η παρακάτω συνταγή είναι για 4 μερίδες.

Τι θα χρειαστείτε:
4 μεγάλα κόκκινα μήλα
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
½ του φλιτζανιού ψιλοκομμένα ξερά βερύκοκα
4 ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
2 κουταλιές σπασμένα φιστίκια pecan
2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
¼ κουταλάκι κανέλα
½ πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 βανίλια σκόνη
½ φλιτζάνι γιαούρτι

Τι θα κάνετε:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Με το ειδικό εργαλείο βγάζετε τα κουκούτσια από τα μήλα. Στην κοιλότητα που θα δημιουργηθεί στο κέντρο των μήλων θα στάξετε από λίγο χυμό λεμονιού. Βάζετε τα μήλα όρθια σ' ένα πυρίμαχο σκεύος.
Σ' ένα μπολ ανακατεύετε τα ξερά φρούτα, τα φιστίκια, την κανέλα, τη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο. Σ' ένα μπρίκι μαλακώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε στο μπολ.
Μ' ένα κουταλάκι γεμίζετε τον πυρήνα των μήλων με το περιεχόμενο του μπολ. Ανακατεύετε τη βανίλια με τον χυμό πορτοκαλιού και ραντίζετε τα μήλα.
Σκεπάζετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε για 35 λεπτά. Τα ξεσκεπάζετε και τα ψήνετε για άλλα 15. Τα αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα σερβίρετε με γιαούρτι.
(Πηγή: toarkoudi.gr)

Τρουφάκια καρύδας
Ιδανικά όχι μόνο για κέρασμα στο σπίτι αλλά και για δώρο, αν τα τοποθετήσετε σε ένα όμορφο, γιορτινό κουτί. Πανεύκολα στην προετοιμασία, ακόμα πιο εύκολα στην κατανάλωση και είναι σίγουρο πως όλη η οικογένεια θα τα λατρέψει! Μόνο, πριν τα καταναλώσετε για πρώτη φορά, αφήστε τα αρκετές ώρες στο ψυγείο για να «σφίξουν».

Τι θα χρειαστείτε:
300 γρ. σοκολάτα γάλακτος
80 γρ .σοκολάτα κουβερτούρα
100 γρ. κρέμα γάλακτος
τριμμένη καρύδα

Τι θα κάνετε:
Λιώνουμε σε μπεν μαρί τις 2 σοκολάτες. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και με μια σπάτουλα προσθέτουμε τη ζεστή κρέμα στη σοκολάτα, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Στρώνουμε το μείγμα σε ένα πλαστικό σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο. Μόλις σταθεροποιηθεί, παίρνουμε με ένα κουταλάκι μικρές ποσότητες και τις πλάθουμε σε σχήμα στρογγυλό.
Βουτάμε τα στρογγυλά κομμάτια στην τριμμένη καρύδα, τα τοποθετούμε μέσα σε ένα γυάλινο ή πλαστικό σκεύος σκεπασμένα και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
(Πηγή: syntagesmamas.gr)

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v