Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει... ανησυχητικά, αναζητούμε τρόπους να δροσιστούμε εν όψει καλοκαιριού. Τι καλύτερο από ένα φρέσκο σπιτικό παγωτό βγαλμένο απευθείας από την κατάψυξή μας;
Παλαιότερο των 360 ημερών
Αποτελεί συνώνυμο της καλοκαιρινής περιόδου, ένα λαχταριστό παγωτό μπορεί να συνοδέψει σχεδόν τα πάντα: και βουτιές σε σέξι παραλίες μέσα και έξω από την Αττική, και μπάνια σε lux πισίνες με την Αθήνα στο... πιάτο και περιηγήσεις σε νησιά, αλλά και οικογενειακές ή φιλικές συναντήσεις στο σπίτι.
Όσο δελεαστικά και αν είναι τα μαγαζιά στην Αθήνα που σερβίρουν τον γλυκό πειρασμό, η αλήθεια είναι πως το σπιτικό παγωτό έχει άλλη... γλύκα. Πέρα από την ηθική ικανοποίηση του αποτελέσματος, θα μπορείτε να καυχιέστε ότι χρησιμοποιήσατε 100% αγνά υλικά στις δημιουργίες σας και ότι βάλατε όλο το μεράκι και την ζαχαροπλαστική σας μαεστρία για την δημιουργία του τέλειου παγωτού. Τις συνταγές αφήστε τις σε εμάς!
Παγωτό ξυλάκι σοκολάτας με νιφάδες ρυζιού
Υλικά: 1 λίτρο φρέσκο γάλα 200 ml κρέμα γάλακτος 250 γραμμάρια κουβερτούρα σπασμένη και λιωμένη σε μπέν μαρί 150 γραμμάρια σκόνη κακάο 400 γραμμάρια ζάχαρη 1 ασπράδι αυγού 3 κούπες νιφάδες ρυζιού καλυμμένες με σοκολάτα
Ετοιμασία: Ανακατεύετε σε μια κατσαρόλα το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη. Τα αφήνετε να πάρουν μια βράση και τα κατεβάζετε από την φωτιά. Ύστερα προσθέτετε την λιωμένη σοκολάτα και μετά το κακάο ανακατεύοντας μέχρι αυτό να διαλυθεί και όλα τα υλικά να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Χτυπάτε το ασπράδι στο μίξερ ώστε να γίνει σφιχτή μαρέγκα και το βάζετε στο μείγμα. Ρίχνετε από πάνω τις νιφάδες του ρυζιού, ανακατεύετε καλά και βάζετε το μείγμα στην παγωτομηχανή ή στην κατάψυξη μέσα σε ειδικό σκεύος. Όταν αρχίσει να πήζει, το βάζετε σε ατομικές φόρμες (θα τις βρείτε στο ΙΚΕΑ, σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής και εδώ) και βυθίζετε μέσα τα ξυλάκια. Το βάζετε ξανά στην κατάψυξη και ολοκληρώνετε το πάγωμα.
Ετοιμασία: Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη και τα χτυπάτε όλα μαζί μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τον χυμό, ανακατεύετε καλά, ρίχνετε το μείγμα σε μια μεταλλική φόρμα παγωτού με καπάκι και την βάζετε στο ψυγείο ανακατεύοντας συχνά με ένα πιρούνι από τις άκρες της φόρμας προς το κέντρο, ώστε να παγώσει παντού ομοιόμορφα. Εναλλακτικά, μπορείτε αντί για χυμό πορτοκάλι να βάλετε χυμό από δύο λεμόνια ή χυμό φράουλας. Είναι το ίδιο λαχταριστό.
Παγωτό καϊμάκι με μαστίχα Χίου
Υλικά: 500 ml κρέμα γάλακτος light 400 ml γάλα light 150 γραμμάρια ζάχαρη 2 κουταλάκια σαλέπι ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου
Ετοιμασία: Χτυπάτε στο μίξερ μισό φλιτζάνι γάλα με μία κουταλιά ζάχαρη και την μαστίχα, μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Διαλύετε το σαλέπι σε μισό φλιτζάνι κρύο γάλα και ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνοντάς το σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το μείγμα της μαστίχας και το μείγμα με το σαλέπι και ανακατεύετε. Ρίχνετε την υπόλοιπη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος και βράζετε για είκοσι λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μη κολλήσει. Το βγάζετε από το φωτιά και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει. Αν έχετε παγωτομηχανή, βάζετε το μείγμα σε αυτή για να παγώσει. Αν όχι, το βάζετε σε ένα πυρέξ και το τοποθετείτε στην κατάψυξη σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Όταν πήξει, το βγάζετε και ανακατεύετε για να παγώσει ομοιόμορφα. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία κάθε μισή ώρα, ώστε να γίνει αφράτο και σερβίρετε σε μερίδες μαζί με σιρόπι βύσσινο και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Ετοιμασία: Βράζετε το γάλα με το σαφράν και αφού το βγάλετε από την φωτιά προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και την βανίλια συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Το αφήνετε να κρυώσει για ένα τέταρτο και χτυπάτε τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφρός. Προσθέτετε στο γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Ζεσταίνετε το μείγμα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να γίνει λείο. Κατεβάζετε από την φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Γεμίστε μια φόρμα παγωτού ή μια παγωτομηχανή και βάλτε το στην κατάψυξη.