Όσπρια: 5 καλοκαιρινές συνταγές

Τα υποτιμημένα, αλλά γευστικότατα και άκρως θρεπτικά όσπρια, επιστρέφουν στο τραπέζι μας στην ελαφριά, καλοκαιρινή εκδοχή τους, ως σαλάτες ή ολοκληρωμένα γεύματα.
Όσπρια: 5 καλοκαιρινές συνταγές
Θρεπτικότατα, γευστικότατα και… οικονομικότατα, τα υποτιμημένα όσπρια επιστρέφουν δυναμικά στο τραπέζι. Όχι πια στη «βαριά», χειμωνιάτικη εκδοχή της σούπας, αλλά σε ελαφριές, δροσερές παραλλαγές και έθνικ συνταγές, για να πλαισιώσουν το μεσημεριανό ή το δείπνο ως σαλάτες ή ορεκτικά, αλλά και για να αποτελέσουν μία ολοκληρωμένη, γευστική πρόταση από μόνα τους.

Σαλάτα με φακές
Υλικά:

500 γραμμάρια φακές
200 γραμμάρια φέτα
3-4 ντομάτες
1 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι
½ κούπα μαϊντανό
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις φακές, σουρώνουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν. Τρίβουμε τη φέτα και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα συστατικά, μαζί με τις φακές. Σερβίρουμε περιχύνοντας με ελαιόλαδο.

Πατατοσαλάτα με φασόλια μαυρομάτικα
Υλικά:
½ κιλό φασόλια μαυρομάτικα
4 μεγάλες πατάτες
3 κονσέρβες τόνο σε ελαιόλαδο, στραγγισμένο
1 κονσέρβα καλαμπόκι
Άνηθο
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
½ κουταλάκι του γλυκού ξύδι
Χυμό μισού λεμονιού

Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα φασόλια όλο το βράδυ. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό, σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια και τις βράζουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τις πατάτες με τα φασόλια, τον τόνο, τον άνηθο και το καλαμπόκι. Χτυπάμε στο μπλέντερ τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, το ξύδι και το λεμόνι, και περιχύνουμε τη σαλάτα με το μείγμα.

Χούμους
Υλικά:
125 γραμμάρια ρεβίθια (μουλιασμένα στο νερό για μερικές ώρες)
Χυμό 2 λεμονιών
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 έως 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Λίγο πιπέρι καγιέν
Αλάτι

Εκτέλεση:
Σουρώνουμε τα ρεβίθια και τα σιγοβράζουμε για μία ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Χτυπάμε για λίγο στο μπλέντερ τον χυμό των λεμονιών, το ταχίνι, το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν τα ρεβίθια. Προσθέτουμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ, και ξαναχτυπάμε το μείγμα. Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγο ελαιόλαδο, πάπρικα και μαϊντανό.

Ρεβίθια στο φούρνο με μπέικον και παρμεζάνα
Υλικά:
½ κιλό ρεβίθια
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κρεμμύδια
1 συσκευασία μπέικον σε κύβους
200 γραμμάρια παρμεζάνα
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια για δώδεκα ώρες. Τις δύο τελευταίες, προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα. Ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε μαζί με αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Τσιγαρίζουμε το μπέικον στο λίπος του, χωρίς λάδι. Σε ένα πήλινο σκεύος, βάζουμε τα ρεβίθια, μαζί με τα κρεμμύδια, λίγο ελαιόλαδο και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για τριάντα περίπου λεπτά. Σερβίρουμε στο πήλινο, προσθέτοντας το μπέικον, τα ξύσματα παρμεζάνας και τον μαϊντανό.

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια
Υλικά:
500 γραμμάρια φάβα
½ κιλό κρεμμύδια
1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
Ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Αλάτι, Πιπέρι

Εκτέλεση:
Η φάβα:
Ξεπλένουμε καλά τη φάβα με τρεχούμενο νερό. Τη βράζουμε, ξαφρίζουμε και προσθέτουμε στην κατσαρόλα ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αλάτι. Σιγοβράζουμε για μιάμιση ώρα, ή μέχρι να χυλώσει, προσθέτοντας λίγο νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Περνάμε το βρασμένο μείγμα από το μπλέντερ, μαζί με λίγο λάδι και λεμόνι.
Τα κρεμμύδια: Κόβουμε το κάθε κρεμμύδι σε έξι κομμάτια, και τα τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι, με 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο που έχει κάψει. Τα αφήνουμε 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, προσθέτουμε αλάτι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μόλις απορροφήσουν τα υγρά τους, προσθέτουμε το μέλι και το βαλσάμικο και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
Το σερβίρισμα: Σερβίρουμε τη φάβα περιχύνοντας με λάδι και λεμόνι, και γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v