Άρωμα (Μέσης) Ανατολής στο τραπέζι

Χούμους, φαλάφελ, ταμπουλέ. Ή αλλιώς... η Μέση Ανατολή στο πιάτο σας. Τρεις γευστικότατες, πανεύκολες και άκρως υγιεινές συνταγές για να ξεφύγετε από την πεπατημένη των ελληνικών μεζέδων.
Άρωμα (Μέσης) Ανατολής στο τραπέζι
Ως λαός, είχαμε πάντα μια ιδιαίτερη αδυναμία στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής –και δεν ήταν μόνο γεωγραφικοί οι λόγοι. Τα συστατικά και η φιλοσοφία που διέπει μία από τις πλέον ιδιαίτερες εθνικές κουζίνες του κόσμου δεν είναι ξένα στην ελληνική ειδικά, αλλά και τη μεσογειακή γενικότερα, κουζίνα και κουλτούρα. Ελαιόλαδο, όσπρια, μπαχάρια και πολλά μικρά πιατάκια αραδιασμένα στο τραπέζι –τα οποία καθόλου τυχαία ονομάζονται mezze– είναι μερικά μόνο τυχαία χαρακτηριστικά γνωρίσματα που μας θυμίζουν… ό,τι μαγειρεύουμε στο σπίτι αλλά και ό,τι παραγγέλνουμε κάθε φορά που βγαίνουμε «να τσιμπήσουμε, για την παρέα».

Ιδού τρεις πανεύκολες, γευστικότατες και άκρως παραδοσιακές συνταγές που θα φέρουν… άρωμα ανατολής στο τραπέζι σας.

Φαλάφελ
Συστατικά:
1 φλιτζάνι ρεβίθια (μουλιασμένα όλο το βράδυ στο νερό και σουρωμένα)
1 φλιτζάνι φάβα (μουλιασμένη επίσης όλο το βράδυ και σουρωμένη)
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες (ή σκόνη)
1 φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι σουσάμι
½ φλιτζάνι ρεβιθάλευρο
¼ φλιτζανιού πλιγούρι
¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
¼ κουτάλι σούπας αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κύμινο
2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κορίανδρο
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι cayenne
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοκομμένο πιπέρι
Ηλιέλαιο
Αραβικές πίττες

Εκτέλεση:
Αλέστε τα ρεβίθια και τη φάβα στο μπλέντερ. Ανακατέψτε όλα τα υπόλοιπα συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το μείγμα να δέσει για μία ώρα. Πλάστε το σε μπαλάκια, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από καρύδι. Τηγανίστε σε φριτέζα, σε θερμοκρασία 200 βαθμών, για τέσσερα λεπτά περίπου. Σερβίρετε τυλιγμένα σε αραβικές πίττες, μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι και γιαούρτι, ή σκέτα.

Χούμους
Συστατικά:
125 γραμμάρια ρεβίθια (μουλιασμένα στο νερό για μερικές ώρες)
Χυμό 2 λεμονιών
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Αλάτι

Εκτέλεση:
Σουρώστε τα ρεβίθια και σιγοβράστε τα για μία ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Περάστε τα από το μπλέντερ, μαζί με το χυμό των λεμονιών, το ταχίνι, το σκόρδο, το αλάτι και λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Σερβίρετε γαρνίροντας με λίγο ελαιόλαδο, πάπρικα και μαϊντανό.

Ταμπουλέ
Συστατικά:
85 γραμμάρια (μισό φλιτζάνι) πλιγούρι
2 κλαράκια μαϊντανό
1 κλαράκι φρέσκο δυόσμο
1 κρεμμύδι
1 μεγάλη ντομάτα
90 ml χυμό λεμονιού
60 ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Φύλλα μαρουλιού (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:
Μουλιάστε το πλιγούρι σε νερό για δύο ώρες, ξεπλύνετε και σουρώστε το. Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και το κρεμμύδι. Κόψτε την ντομάτα σε κυβάκια. Ανακατέψτε όλα τα συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύστε με λεμόνι και ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά. Σερβίρετε σε μπολ το οποίο έχετε στρώσει με φύλλα μαρουλιού.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v