Ροδοζάχαρη με το κουτάλι

Νοσταλγήσατε τα γλυκά στα δαντελωτά πιατάκια της γιαγιάς στο χωριό; Κι εμείς. Γι' αυτό περάσαμε μια βόλτα από το εργαστήριο παραγωγής Ροδοζάχαρης Μπαλαλά στα Καλάβρυτα, για να δούμε τη διαδικασία από κοντά και να μάθουμε να τα φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι.
Ροδοζάχαρη με το κουτάλι
της Μίνας Ανωγιάτη

Μη μου πείτε ότι η εικόνα ενός μικρού δαντελωτού γυάλινου πιάτου δεν σας γυρίζει πίσω, εκεί στα κεράσματα υποδοχής της γιαγιάς στο χωριό. Δεν υπήρχε νοικοκυριό στην ελληνική επαρχία που να μην είχε στο ντουλάπι βαζάκια με γλυκά του κουταλιού. Ήταν ιεροτελεστία η παρασκευή τους και παραμένει απόλαυση η κατανάλωσή τους, συνοδεία ελληνικού καφέ για καλωσόρισμα και γιαουρτιού για επιδόρπιο.

Οι αποδράσεις ανά την Ελλάδα είναι η βασική πηγή ενημέρωσης για τις τοπικές «σπεσιαλιτέ» αυτής της κατηγορίας. Στις μέρες μας που δυστυχώς οι παραδοσιακές συνήθειες εγκαταλείπονται μας χαροποιούν ιδιαίτερα προσπάθειες παραγωγών, που με μεράκι δημιουργούν γλυκά του κουταλιού.

Μια απόδραση στα Καλάβρυτα δεν θα μπορούσε να μην μας "υποχρεώσει" να επιστρέψουμε με Ροδοζάχαρη στις αποσκευές μας. Πολύ περισσότερο όταν οι ίδιοι επισκεφτήκαμε το εργαστήριο παραγωγής Ροδοζάχαρης του κ. Μπαλαλά στο Σκεπαστό Καλαβρύτων και είδαμε όλη τη διαδικασία.

Όλα ξεκίνησαν όπως ξεκινούν όλα τα επιτυχημένα. Τυχαία. Μια σοφή γιαγιά έδωσε την ιδέα και τη συνταγή. Η οικογένεια Μπαλαλά με μεράκι την υλοποίησε. Φύτεψε και καλλιεργεί βιολογικά 12 στρέμματα άγριου τριαντάφυλλου και παράγει περίπου 5 τόνους γλυκό το χρόνο. Η συλλογή των ροδοπετάλων γίνεται μετά τις 15 Ιουνίου και διαρκεί 15 ημέρες.

Στη συνέχεια τα ροδοπέταλα καθαρίζονται και ζυμώνονται με ζάχαρη. Το μείγμα αυτό αποτελεί και την πρώτη ύλη. Μένει και διατηρείται στον καταψύκτη και είναι έτοιμο για χρήση ανά πάσα στιγμή. Όταν η οικογένεια δέχεται παραγγελίες, προχωρά στο επόμενο στάδιο, φτιάχνοντας το σιρόπι το οποίο αναμειγνύεται με τον πολτό ροδοπετάλων. Λίγο ξινό πριν την ολοκλήρωση του βρασίματος και το γλυκό μπαίνει σε βαζάκια.

Τη συνέχεια μπορείτε να την αντιληφθείτε. Χωρίς ενδοιασμούς θα παραδοθείτε. Και ξέρετε τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Όσο απολαμβάνεις σκέφτεσαι και πώς αλλιώς... Ακούστηκαν πολλά. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα: Να το χρησιμοποιήσετε στα τζισκείκ αντί για μαρμελάδα και να το συνοδεύσετε με γιαούρτι.

Για παραγγελίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Ανδρέα Μπαλαλά, στο τηλέφωνο 6974474205.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το Ξενοδοχείο Helmos, Πλατεία Ελευθερίας 1, Καλάβρυτα, τηλ.: 26920 29222, Fax: 26920 29225, mail: [email protected]  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v