Φρουτοσαλάτες: Πέντε ζουμερές καλοκαιρινές συνταγές

Είναι θρεπτικές, δροσερές και πεντανόστιμες. Κάθε καλοκαίρι πολύχρωμες φρουτοσαλάτες μας κρατάνε γευστική συντροφιά με τα μεθυστικά τους αρώματα. Φτιάξτε και εσείς την δικιά σας εύκολα και γρήγορα, με την βοήθεια των παρακάτω συνταγών.
Φρουτοσαλάτες: Πέντε ζουμερές καλοκαιρινές συνταγές
Ακόμα και όσοι αντιμετωπίζουν τα φρούτα με μετριοπάθεια και δισταγμό δεν θα μπορούσαν ποτέ να πουν όχι σε μια φρέσκια, δροσερή και πολύχρωμη φρουτοσαλάτα. Η πλούσια γεύση τους, τα μεθυστικά τους αρώματα, η βελουδένια τους υφή, η τεράστια ποικιλία συνδυασμών και χρωμάτων, τις καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιρινού - και όχι μόνο- τραπεζιού. Από τα φρούτα μπορούμε να πάρουμε μια μεγάλη ποικιλία από βιταμίνες και μέταλλα. Πιο συγκεκριμένα, το Κάλιο, η Βιταμίνη C, η Βιταμίνη Α, ο Σίδηρος και ένα σωρό ακόμα ανόργανα συστατικά βρίσκονται σε αφθονία στα φρούτα που τις αποτελούν (πορτοκάλι, φράουλες, πεπόνι, μήλο, μάνγκο, χυμός λεμονιού, ανανάς κτλ.). Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά για να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά, είναι να τις καταναλώσουμε το συντομότερο δυνατό από την στιγμή που κόψαμε τα φρούτα. Επίσης, ο χυμός λεμονιού ή πορτοκαλιού, θα "προστατεύσει" την σαλάτα σας από την οξείδωση και θα κρατήσει τα θρεπτικά της συστατικά "άθικτα" για αρκετό χρονικό διάστημα. Παρακάτω θα βρείτε μερικές επιλογές από φρουτοσαλάτες που θα ξετρελάνουν τόσο εσάς, όσο και τους καλεσμένους σας. Μην περιοριστείτε σε αυτές, αφήστε την φαντασία σας να... οργιάσει και φτιάξτε τις δικές σας μοναδικές δημιουργίες.

Φρούτα του Δάσους με κρέμα Μασκαρπόνε

Τι θα χρειαστείτε (για 4 άτομα):
100γρ. κόκκινα φραγκοστάφυλα
200γρ. φραμπουάζ
100γρ. μούρα
200γρ. μύρτιλλα
200γρ. φράουλες
2 κουτ. της σούπας ζελέ μαύρου φραγκοστάφυλου
χυμό από ένα πορτοκάλι
40γρ. φυστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
Για την κρέμα:
500γρ. τυρί μασκαρπόνε
2 κουτ. της σούπας ζάχαρη
1 κουτ. της σούπας λικέρ φραγκοστάφυλου
λίγη βανίλια
Ετοιμασία: Βάζουμε σε ένα μπολ το μασκαρπόνε, την ζάχαρη, την βανίλια και το λικέρ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα φραγκοστάφυλα και διαλέγουμε όσα είναι ώριμα και τα καθαρίζουμε, τα πλένουμε και τα σκουπίζουμε. Κόβουμε τις φράουλες σε φέτες και σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το ζελέ του φραγκοστάφυλου και το χυμό από το πορτοκάλι και τη βάζουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνουμε το μείγμα στα φρούτα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε για περίπου 30'. Σερβίρουμε αδειάζοντας την κρέμα σε γυάλινο μπολ και βάζοντας από πάνω τα ανάμεικτα φρούτα γαρνιρισμένα με τα φιστίκια.

Φρουτοσαλάτα με ρούμι και κουκουνάρι

Τι θα χρειαστείτε:
2 μπανάνες
2 πορτοκάλια
1 μήλο
3 ακτινίδια
4 πορτοκάλια (το χυμό τους)
1 λεμόνι (το χυμό του)
1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι
Λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι λικέρ γκραν μαρνιέ (πορτοκάλι ή μανταρίνι)
Ετοιμασία: Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια σε λεπτές φέτες, το μήλο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια (ελαφριά ψημένα χωρίς λάδι σε κατσαρόλι - μπορείτε όμως να τα αντικαταστήσετε και με ασπρισμένα αμύγδαλα) και τη ζάχαρη. Τέλος, περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού και των πορτοκαλιών μαζί με το γκραν μαρνιέ.

Φρουτοσαλάτα με σιρόπι

Τι θα χρειαστείτε:
1 πορτοκάλι καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια 
1 ακτινίδιο καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια 
6 φράουλες καθαρισμένες και κομμένες στη μέση 
1 μπανάνα καθαρισμένη και κομμένη σε μέτριες φέτες 
Μερικές ρόγες κόκκινου σταφυλιού (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
1 ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
5-6 κουταλιές της σούπας χυμός πορτοκάλι 
1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμόνι 
2 κουταλάκια του γλυκού γλυκιά πάπρικα
Ετοιμασία: Αναμειγνύουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα αντικολλητικό σκεύος και να ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές σιρόπι. Μόλις πάρει μία βράση προσθέτουμε τα φρούτα, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Φρουτοσαλάτα με γιαούρτι

Τι θα χρειαστείτε:
1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
1 φακ. ζελέ με άρωμα ανανά
1 κονσέρβα φρουτοσαλάτα κομπόστα 
1 κονσέρβα κομπόστα ανανά 
Λίγη ζάχαρη άχνη 
1 κρέμα γάλακτος 
1 ποτήρι κρασιού ζεστό νερό
Ετοιμασία: Διαλύουμε καλά μέσα στο ζεστό νερό το ζελέ και σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, την άχνη και την κρέμα γάλακτος. Τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μια βελούδινη υφή. Σε ένα σουρωτήρι, ρίχνουμε τη φρουτοσαλάτα κομπόστα για να στραγγίξει καλά και κρατάμε μισό ποτήρι κρασιού από το σιρόπι της. Αν θέλουμε, κόβουμε και 2-3 φέτες ανανά σε κυβάκια και τις προσθέτουμε στην φρουτοσαλάτα. Επίσης, κρατάμε στην άκρη μερικά κερασάκια και λίγες ροδέλες ανανά για το γαρνίρισμα. Ρίχνουμε στο μείγμα του γιαουρτιού το ποτήρι με το ζελέ, το σιρόπι και την φρουτοσαλάτα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα σε ένα καθαρό μπολ και το αφήνουμε για καμιά ώρα στο ψυγείο για να πήξει. Το βγάζουμε και γαρνίρουμε με τις ροδέλες ανανά και τα κερασάκια που είχαμε κρατήσει. Το ξαναβάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε για αρκετή ώρα να πήξει καλά.

"Μεθυσμένες" φράουλες και μπανάνες με σαντιγύ

Τι θα χρειαστείτε:
500 γραμμάρια φράουλες κομμένες σε φετούλες 
2 μπανάνες κομμένες σε φετούλες 
2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα ψιλοκομμένα 
Χυμός από μισό λεμόνι 
1 ½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη 
100 ml λικέρ βύσσινο ή άλλο της αρεσκείας σας 
Φυτική σαντιγί
Ετοιμασία:
Σε ένα μπολ βάζουμε τις φετούλες από τις μπανάνες και τις ραντίζουμε με το λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Προσθέτουμε τις φράουλες, την αρμπαρόριζα, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και ρίχνουμε το λικέρ. Ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα πριν σερβίρουμε. Σερβίρουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με ροζέτες φυτικής σαντιγί.

Ν.Γ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v