Ice Creams: "Παγωμένες" συνταγές για το καλοκαίρι

Ο υδράργυρος ανεβαίνει και ο καύσωνας χτυπάει κόκκινο. Υπάρχει καλύτερη λύση από ένα φρέσκο και πλούσιο παγωτό; Tips και συνταγές για να δημιουργήσετε τους δικούς σας απολαυστικούς "παγωμένους" πειρασμούς.
Ice Creams: Παγωμένες συνταγές για το καλοκαίρι
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το έχει πει και ο Ρομπέρτο Μπενίνι . Το παγωτό είναι η απόλυτη γευστική απόλαυση του καλοκαιριού. Καταναλώνεται ανά πάσα στιγμή, παντού και με οποιαδήποτε αφορμή. Η κλασική φράση "Πάμε για παγωτό;" αποτελεί συνήθως τον επίλογο μιας συμφωνίας, μιας συμφιλίωσης ή ακόμα και την επιβράβευση μιας επιτυχημένης προσπάθειας. Όπως και να το κάνουμε είναι το επιδόρπιο του καλοκαιριού. "Κλείνει" απολαυστικά το κάθε μας γεύμα (μπορεί και να το αντικαταστήσει) και ερεθίζει γλυκά τον ουρανίσκο παρασύροντάς μας σε παγωμένους προορισμούς, σε δροσερές αποδράσεις από τον καύσωνα του καλοκαιριού. Πώς προέκυψε όμως αυτό το λαχταριστό έδεσμα;

Οι απόψεις διίστανται. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ένας πρόδρομος του σημερινού παγωτού δημιουργήθηκε στην Κίνα γύρω το 2000 π.Χ. Τα συστατικά του ήταν το ελαφρώς βρασμένο ρύζι, μυρωδικά και γάλα, τα οποία τα έβαζαν στο χιόνι για να παγώσουν. Μεταγενέστερα, παρασκευάστηκαν γλυκά με βάση παγωμένους χυμούς φρούτων, ενώ τον 13ο αιώνα ήταν ήδη διαθέσιμα προς αγορά στους δρόμους του Πεκίνου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι και στην αρχαία Ελλάδα μιλούσαν για "χιόνι με φρούτα και μέλι" και συγκεκριμένα πως στον Μέγα Αλέξανδρο άρεσε το "φαγώσιμο χιόνι". Οποιαδήποτε και αν ήταν η καταγωγή του, το μόνο σίγουρο και αποδεδειγμένο είναι ότι το πασίγνωστο παγωτό ξυλάκι παρασκευάστηκε το 1903 από τον Harry Bust.

Οι επιλογές που έχουμε για να απολαύσουμε το "αμαρτωλό" έδεσμα είναι άπειρες. Από τα ψυγεία των Super market και των περιπτέρων (δείτε στο σχετικό link τι να προσέξετε), μέχρι συγκεκριμένα σημεία σε όλη την Αθήνα που σερβίρουν μεγάλη ποικιλία γεύσεων (δείτε σχετικό άρθρο). Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι μπορείτε να φτιάξετε τα ίδια παγωτά, με αγνά υλικά εύκολα στο σπίτι σας; Όπως συμβαίνει και με οποιοδήποτε φαγητό η σπιτική επιλογή είναι πάντα η καλύτερη και πρέπει να την προτιμάμε. Ο λόγος; Στο σπίτι επιλέγουμε και ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι τα υλικά και δεν χρησιμοποιούμε χημικά πρόσθετα που υπάρχουν κατά κόρον στα τυποποιημένα προϊόντα (χρώματα της ομάδας E, τεχνητά αρώματα, συντηρητικά κτλ.)

Αν πάλι θεωρείτε ότι το σπιτικό παγωτό εξακολουθεί να είναι ανθυγιεινό κυρίως λόγω του λίπους και της υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης που περιέχει, τότε δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε γάλα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά και αντί για λευκή ζάχαρη να βάλετε μαύρη ή κάποια άλλη γλυκαντική ουσία. Υπάρχει ακόμα και η επιλογή της γρανίτας ή του σορμπέ από φρέσκα φρούτα που θα σας απαλλάξει από τα περιττά κορεσμένα λιπαρά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτός και αν ακολουθείτε κάποια πολύ σοβαρή δίαιτα ή έχετε αυξημένη χοληστερίνη ή διαβήτη, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Καταναλώστε ελεύθερα, αλλά πάντα με μέτρο. Οι συνταγές που ακολουθούν μπορούν να γίνουν και χωρίς την χρήση της γνωστής σε όλους μας παγωτομηχανής. Αν παρ΄όλα αυτά θέλετε να επωφεληθείτε από τις ευκολίες που θα σας προσφέρει, μπορείτε να αγοράσετε κάποια online από εδώ.

Παγωτό Κανέλα
Υλικά:  * 4 φλυτζάνια  γάλα 
             * 1 ξύλο κανέλας 
             * 1 κομμένη σε Σπιράλ φλούδα λεμονιού 
             * 6 κρόκοι αυγών 
             * 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

Ετοιμασία:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 2 φλιτζάνια γάλα μαζί με την κανέλα και το λεμόνι. Μόλις βράσουν το βγάζετε από την φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά τα αυγά και προσθέτετε την ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα. Το ξαναβάζετε στην φωτιά και ανακατεύετε χωρίς να βράσει. Αφαιρείτε με μια ξύλινη κουτάλα την κανέλα και την φλούδα, το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε σε ένα τάπερ και στην κατάψυξη. Μετά από 4 ώρες είναι έτοιμο να το απολαύσετε.

Παγωτό Dulce de Leche
Υλικά:     * 2 φλιτζάνια γάλα πλήρες 
                * 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 
                * 2 φλιτζάνια γεμάτα καραμέλες γάλακτος
                * 1 βανίλια 
                * ¾ του φλιτζανιού ψιλοκομμένα αμερικάνικα φιστίκια (pecans) ανάλατα

Ετοιμασία: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα με την κρέμα γάλακτος για να πάρουν μια βράση. Αφού βράσουν τα βγάζετε από τη φωτιά, τα μεταφέρετε σε ένα μπολ και αμέσως προσθέτετε τις καραμέλες, τη βανίλια και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθούν. Μόλις διαλυθούν, μεταφέρετε το μπολ σε ένα άλλο με παγωμένο νερό και ανακατεύετε μέχρι να κρυώσει. Μετά, μπορείτε είτε να το βάλετε στην παγωτομηχανή, είτε κατευθείαν σ' ένα σκεύος για την κατάψυξη. Με τη μηχανή περιμένετε να σφίξει πριν το μεταφέρετε στην κατάψυξη, ενώ με το τάπερ θα το βάλετε κατευθείαν στην κατάψυξη και κάθε 45 λεπτά θα το βγάζετε και θα το ανακατεύετε μέχρι να "δέσει". Λίγο πριν σφίξει, ρίξτε τα φυστίκια και ανακατέψτε ξανά. Η όλη διαδικασία θα σας πάρει περίπου δυόμιση ώρες.

Παγωτό Cheese Cake
Υλικά: * 1 πακέτο τυρί κρέμα 
            * 1 κουταλιά σούπας γάλα εβαπορέ 
            * 1 κουταλιά σούπας στραγγιστό γιαούρτι 
            * 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο 
            * 1 κουτί σαντιγύ 
            * 1 κεσεδάκι βιτάμ (ξεπαγωμένο) 
            * 1-2 κουταλιές χυμό λεμονιού 
            * 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
            * 2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ            
            * για το γαρνίρισμα, μαρμελάδα βύσσινο ή δαμάσκηνο ή φράουλα ή σιρόπι καραμέλας

Ετοιμασία:
Χτυπάμε τα μπισκότα στο μπλέντερ ανά πέντε να γίνουν κομματάκια και ύστερα στο μίξερ μαζί με την κανέλα και το βιτάμ. Αφού τα στρώσουμε σε μια ταρτιέρα, χτυπάμε στο μίξερ την σαντιγύ με το τυρί και το ζαχαρούχο γάλα. Έπειτα προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα εβαπορέ και το λεμόνι. Στρώνουμε την κρέμα πάνω από τα μπισκότα και το βάζουμε στην κατάψυξη. Τέλος, σερβίρουμε γαρνίροντας με οτιδήποτε τραβάει η όρεξή μας (σιρόπι, μαρμελάδες, σοκολάτα κτλ.)

Parfait Σοκολάτας
Υλικά:     
* 1 κρέμα γάλακτος 500 γραμ. 
                * 1 ζαχαρούχο γάλα 
                * 1 κουτί γάλα εβαπορέ 
                * 1 ολόκληρη σοκολάτα κουβερτούρα 
                * 2 βανίλλιες 
                * σταγόνες σοκολάτας

Ετοιμασία: Χτυπήστε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και προσθέστε το εβαπορέ, το ζαχαρούχο, τις βανίλιες και την κουβερτούρα, αφού πρώτα την λιώσετε στον φούρνο μικροκυμάτων και ανακατέψτε. Βάλτε το μείγμα στην κατάψυξη να παγώσει, αν θέλετε μπορείτε να βάλετε στο τέλος και τις σταγόνες σοκολατας.

Γρανίτα από λεμόνι
Υλικά:    
* 10-12 παγάκια
               * 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
               * 1 φλιτζάνι παγωμένο νερό  
               * Μισό φλιτζάνι ζάχαρη

Προετοιμασία: Τα χτυπάτε όλα μαζί στο μίξερ. Τόσο απλά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v