Μαγειρεύουμε: Πέρκα γεμιστή και ριζότο με φινόκιο

Δύο συνταγές νόστιμες και  θρεπτικές, δύο τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, γεμίζοντας τον οργανισμό μας με θρεπτικά συστατικά. Εύκολες στην εκτέλεση και πεντανόστιμες στην γέυση. Δοκιμάστε τις!
Μαγειρεύουμε: Πέρκα γεμιστή και ριζότο με φινόκιο
Αν ψάχνετε για τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θα ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού σας, τότε είναι σημαντικό να καταναλώνετε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, λάδι σόγιας ή λιναρόσπορου, καθώς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C. Οι παρακάτω συνταγές εκτός από νόστιμες, είναι παράλληλα και άκρως θρεπτικές για τον οργανισμό μας.

Πέρκα γεμιστή με μαγιονέζα

Συστατικά:
* 2 φλιτζάνια μαγιoνέζα light
* 2 ολόκληρα φιλέτα πέρκας, από 1 κιλό το καθένα
* 4 μέτριες πατάτες βρασμένες
* 4 καρότα μαγειρεμένα
* 4 κλωνάρια μαϊντανός
* ½ φλιτζάνι ελιές χώρίς κουκούτσι
* 250 γρ. μαγειρεμένος αρακάς
* ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
* 1 λεμόνι κομμένο στα τέσσερα
* 2 αυγά σφιχτά
* 1 αγγούρι με την φλούδα ψιλοκομμένο
* 2 καρότα ψιλοκομμένα


Εκτέλεση (διάρκεια 1 ώρα): Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπάσει τα φιλέτα. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, τα λεμόνια και τα κλωνάρια μαϊντανού. Τοποθετούμε τα φιλέτα σε ταψί, προσθέτουμε το νερό με τα μυρωδικά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε χαμηλή φωτιά στους 160 C για 40 λεπτά. Βγάζουμε τα φιλέτα προσεκτικά να μην σπάσουν και τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα για να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Όσο το ψάρι κρυώνει προετοιμάζουμε τη γέμιση.

Κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα, τα αυγά, τις ελιές σε κυβάκια. Τα βάζουμε σ΄ένα μπολ και προσθέτουμε τον αρακά, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε. Προσθέτουμε αργά αρκετή μαγιονέζα, μέχρι να δέσει η γέμιση. Τοποθετούμε το ένα φιλέτο σε μία πιατέλα σερβιρίσματος και στρώνουμε από πάνω του τη γέμιση. Βάζουμε πάνω στη γέμιση το άλλο φιλέτο κάνοντας ουσιαστικά ένα σάντουϊτς. Τη γέμιση που μας περισσεύει την βάζουμε στο επάνω μέρος της πιατέλας και με τη σπάτουλα την κάνουμε να μοιάζει σαν το κεφάλι του ψαριού. Καλύπτουμε όλο το σώμα του ψαριού με μαγιονέζα Kraft και γαρνίρουμε με φέτες αγγουριού και καρότα έτσι ώστε να μοιάζουν με λέπια.

Ριζότο με φινόκιο, ρικότα και πεπεροντσίνο

Συστατικά:
* 400 γραμμάρια ρύζι αρμπόριο 
* 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
* 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο 
* 1 κουταλιά σούπας βούτυρο 
* 1 λίτρο ζωμό λαχανικών 
* 1 φινόκιο 
* 1 κουτί συσκευασμένη ρικότα (250 γρ.) 
* 1 καυτερή πιπεριά 
* 1 φλυτζάνι τριμμένη παρμεζάνα


Εκτέλεση: Σε βαθύ σκεύος τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι και το βούτυρο.Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό. Όση ώρα ετοιμάζουμε το ριζότο μας ,σ΄ένα άλλο τηγάνι σε λίγο λάδι σωτάρουμε 2 σκελίδες σκόρδο και στη συνέχεια προσθέτουμε το φινόκιο ψιλοκομμένο και την καυτερή πιπεριά (peperoncino). Αφού αυτά μαραθούν για 5 λεπτά προσθέτουμε ένα φλυτζάνι από τον ζωμό,αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε το φινόκιο στο ριζότο και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τον ζωμό μέχρι την ολοκλήρωση.

Πριν αποσύρουμε το ριζότο από την φωτιά προσθέτουμε την παρμεζάνα και τη μισή ρικότα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε και μ' ένα μικρό κουταλάκι βάζουμε τουφίτσες από την υπόλοιπη ρικότα πάνω στα ριζότο.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v