Ισπανική τορτίγια: Ομελέτα... revisited

Δείτε πώς τα υλικά μιας ταπεινής ομελέτας με πατάτες μπορούν να απογειωθούν γευστικά και να μας ταξιδέψουν απευθείας στην καρδιά της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Ισπανική τορτίγια: Ομελέτα... revisited
Όσοι έχετε βρεθεί στην Ισπανία, θα ξέρετε ότι η περίφημη «ισπανική τορτίγια» μπορεί να είναι, ουσιαστικά, ομελέτα με πατάτες, η γεύση της όμως απλά δε συγκρίνεται με το πιάτο που μας έφτιαχναν όταν ήμασταν μικροί. Το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο προετοιμασίας.

Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλό πατάτες
Μισό κρεμμύδι
8 αυγά
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι

Εκτέλεση:
Κόψτε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες, τοποθετήστε τις σε ένα μεγάλο μπολ και αλατίστε τις καλά. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε καλά περίπου μισό εκατοστό λάδι. Τηγανίστε τις πατάτες στο καυτό λάδι, προσέχοντας να ανακατεύετε συνεχώς για να μην κολλήσουν. Τηγανίστε για περίπου 5 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε στο τηγάνι μισό ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατέψτε καλά το κρεμμύδι με τις πατάτες και στη συνέχεια σκεπάστε το τηγάνι.

Χτυπήστε στο μπολ τα αυγά, προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. Ελέγχετε συνεχώς το τηγάνι, για να βεβαιωθείτε ότι οι πατάτες δεν έχουν ροδίσει –χαμηλώστε τη φωτιά αν χρειάζεται και συνεχίστε να τις ανακατεύετε. Όταν οι πατάτες αρχίσουν να σπάνε από το κουτάλι με το οποίο ανακατεύετε, βγάλτε το μείγμα από το τηγάνι και αδειάστε το λάδι που έχει περισσέψει.

Αφήστε το τηγάνι στη φωτιά, ώστε να παραμείνει πολύ ζεστό. Ανακατέψτε καλά το μείγμα με τα αυγά και ξαναβάλτε το στο τηγάνι, χωρίς λάδι αυτή τη φορά. Πιέστε με το κουτάλι την επάνω πλευρά ώστε να γίνει λεία και τηγανίστε για μερικά λεπτά σε μέτρια φωτιά. Γυρίστε με ένα πιάτο την τορτίγια, και ξαναβάλτε την στο τηγάνι πιέζοντας τις πλευρές ώστε να αποκτήσουν το σχήμα του.

Γυρίστε την αρκετές φορές –θα παρατηρήσετε ότι είναι βαρύτερη κάθε φορά. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμη τρυπώντας την με ένα μαχαίρι, το οποίο, όταν το βγάλετε, θα είναι καθαρό.

Καλή όρεξη!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v