Γεμιστά με... ψάρι

Καλοπιάστε τους αγαπημένους σας με μία συνταγή που θα εντυπωσιάσει τόσο τους λάτρεις του ψαριού όσο και αυτούς του λαδερού. Τα γεμιστά με ψάρι είναι εύκολα, γευστικά και ιδανικά για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Γεμιστά με... ψάρι

 του Γιώργου Κούτρα (*)

Το δύσκολο ερώτημα ”Τι να μαγειρέψω αύριο;” γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο τους καλοκαιρινούς μήνες, που συνήθως αποφεύγουμε τα βαριά φαγητά και τα πολλά κρέατα και προτιμάμε κάτι σε λαδερό, κάτι σε ψάρι… και η συνταγή βρέθηκε: Καλοκαιρινά γεμιστά με ψάρι!

Πρωτότυπο και γευστικό, αυτό το γκουρμέ πιάτο… α λα ελληνικά, που συνδυάζει την παραδοσιακή μας κουζίνα με την ”πρώτη ύλη” της θαλάσσιας πανίδας, θα εντυπωσιάσει όσους το απολαύσουν. Ακολουθήστε τη συνταγή και θα μας θυμηθείτε.



Καλοκαιρινά γεμιστά με ψάρι

Υλικά για τέσσερα άτομα:

- 6 ντομάτες (κατά προτίμηση πομοντόρια)
- 4 φιλέτα πέρκας μικρά
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο
- 4-5 αγγουράκια τουρσί
- 1 πιπεριά
- Μάραθος (μισό ματσάκι)
- Μαιντανός (μισό ματσάκι)
- Πλιγούρι (3 κουτ.σούπας)
- 150 γρ. Αλεύρι
- 2 κουταλιές μαργαρίνη
- Γάλα
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Φρυγανιά τριμένη

Εκτέλεση:

Κόβουμε στη μέση και κατά μήκος τις ντομάτες. Τις αδειάζουμε με ένα κουταλάκι από τη σάρκα τους, την οποία κρατάμε σ’ένα μπώλ. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε ανάποδα να στραγγίξουν τα υγρά τους.

Σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τηγανίζουμε τα φιλέτα πέρκας. Στην περίπτωση που θέλουμε πιο ελαφριά γεύση, αποφεύγουμε το τηγάνισμα και ψήνουμε ή βράζουμε τα φιλέτα. Όταν ψηθούν (μετά από 5 λεπτά περίπου), τα φυλάμε στην άκρη για να κρυώσουν.

Στο μπωλ όπου έχουμε κρατήσει την σάρκα της ντομάτας, προσθέτουμε ψιλοκομένα όλα τα άλλα υλικά (φρέσκο κρεμμύδι, πιπεριά, αγγουράκι τουρσί, μαιντανό, μάραθο) και το πλιγούρι. Εφόσον έχουν κρυώσει, προσθέτουμε θρυμματισμένα τα φιλέτα ψαριού.

Σ’ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε αλεύρι και ανακαταεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ώστε να φτιάξουμε μια ρευστή σως μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ στο μείγμα της γέμισης. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύομε το μείγμα.

Γεμίζουμε μία-μία τις ντομάτες με το μείγμα, σκεπάζουμε με μια κουταλιά μπεσαμέλ κάθε βαρκάκι ντομάτας και τα τοποθετούμε σε πυράντοχο σκεύος. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρυγανιά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 35-45 λεπτά.

(*) Ο κ. Κούτρας είναι μάγειρας στο ξενοδοχείο Divani Caravel
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v